Bron: Tyler Nurden, ZeroHedge 15 juni 2022 ~~~

Paus Franciscus heeft eerdere controversiële uitspraken herhaald waarin hij suggereerde dat het conflict Rusland-Oekraïne grotendeels de schuld is van de NAVO, waarbij hij ook beweerde dat “oorlog niet kan worden gereduceerd tot onderscheid tussen good guys en bad guys” – zoals de koptekst van het Vaticaan zelf bij het interview luidt.

In verklaringen die dinsdag door het jezuïtische tijdschrift La Civiltà Cattolica werden gepubliceerd, zeiden de rooms-katholieke leiders dat de Russische invasie “misschien op een of andere manier was uitgelokt”, terwijl ze opnieuw zeiden dat er tekenen waren dat de NAVO in de aanloop naar de invasie “aan de poorten van Rusland had geblaft”.

De paus veroordeelde nog steeds wat hij de ” gewelddadigheid en wreedheid van de Russische troepen” noemde, terwijl hij waarschuwde tegen een zuiver “goed versus kwaad” sprookjesverhaal van het conflict.

Net als zijn eerste soortgelijke uitspraken begin mei, hebben deze laatste uitspraken tot verontwaardiging geleid onder westerse deskundigen die oproepen tot escalatie van de militaire steun aan Oekraïne ten koste van een dialoog met Moskou over een regeling om de oorlog te beëindigen:

“We moeten afstappen van het gebruikelijke Roodkapje-patroon, waarin Roodkapje goed was en de wolf de slechte,” zei Franciscus. “Er is iets globaals aan het ontstaan en de elementen zijn zeer met elkaar verweven.”

Op dat moment gaf hij in het interview meer context aan zijn uitspraken van begin mei over de oorlog. Hij zei dat hij een paar maanden voor de invasie van 24 februari een “wijs” staatshoofd had ontmoet – hoewel Franciscus hem of haar niet bij naam noemde:

“…een wijze man die weinig spreekt, een zeer wijze man inderdaad… Hij vertelde me dat hij erg bezorgd was over de ontwikkelingen bij de NAVO. Ik vroeg hem waarom, en hij antwoordde: “Ze blaffen aan de poorten van Rusland. Ze begrijpen niet dat de Russen oppermachtig zijn en geen vreemde mogendheid in hun buurt kunnen hebben.””

“Hij concludeerde: ‘De situatie zou tot oorlog kunnen leiden.’ Dat was zijn mening. Op 24 februari begon de oorlog. Dat staatshoofd was in staat om de tekenen te lezen van wat er gebeurde.”

Hij voegde eraan toe: “Wij zien niet het hele drama zich ontvouwen achter deze oorlog, die misschien op de een of andere manier is uitgelokt of niet is voorkomen.”

De Paus herhaalde ook dat de wapenindustrie in het Westen profiteert van het bloedvergieten: “Ik merk ook de belangstelling op voor het testen en verkopen van wapens. Het is heel triest, maar uiteindelijk is dat waar het om gaat,” zei hij in het interview.

“Iemand kan op dit moment tegen mij zeggen: maar u bent pro-Poetin! Nee, dat ben ik niet. Het zou simplistisch en onjuist zijn om zoiets te zeggen. Ik ben er gewoon tegen om een complexe situatie te verdraaien in een onderscheid tussen good guys en bad guys, zonder rekening te houden met de wortels en de eigenbelangen, die zeer complex zijn. Terwijl we getuige zijn van de gewelddadigheid en wreedheid van de Russische troepen, moeten we de problematiek niet vergeten, en trachten deze op te lossen,” legde hij uit.

Volgens Vatican News beschreef de paus bovendien dat zelfs buiten Oekraïne-Rusland, “de wereld in oorlog is

“We zien wat er nu in Oekraïne gebeurt op een bepaalde manier, omdat het dichter bij ons ligt en onze gevoeligheden meer prikkelt. Maar er zijn andere landen ver weg – denk aan sommige delen van Afrika, het noorden van Nigeria, het noorden van Congo – waar oorlog woedt en niemand zich erom bekommert. Denk aan Myanmar en de Rohingya. De wereld is in oorlog. Voor mij is nu de Derde Wereldoorlog uitgebroken.

De laatste keer dat hij suggereerde dat het Westen minstens even schuldig is aan de zich ontvouwende oorlog in Oekraïne, kwam er een lawine van opiniestukken en veroordelingen van Amerikaanse en Westerse functionarissen die suggereerden dat op de een of andere manier ook de liberale paus Franciscus door Poetin is ‘gecompromitteerd’ (ironisch genoeg een laster die typisch is voorbehouden aan Trump of Republikeinen in het algemeen).

Topfoto: Paus Franciscus en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar in het Vaticaan in juni 2015 © Vatican News


Gerelateerd

Overige gerelateerde artikelen: