Bron: RT, 21 juni 2022 ~~~

De huidige crisis zal nog lang duren, zei Dmitry Peskov tegen NBC News

Kremlin woordvoerder Dmitry Peskov vertelde NBC News op maandag dat Rusland “nooit meer [het] Westen zal vertrouwen.” In deze historische breuk in de betrekkingen is Peskov niet de enige Russische topambtenaar die een terugkeer naar de normale gang van zaken uitsluit.

Toen hij NBC vertelde dat de gevolgen van het Oekraïne-conflict “een lange crisis” zouden worden, voorspelde Peskov dat de betrekkingen voorgoed ijzig zouden blijven.

Tijdens het interview van een uur, waarvan NBC slechts korte fragmenten heeft vrijgegeven, verklaarde Peskov ook dat twee Amerikaanse burgers die gevangen werden genomen tijdens gevechten voor Oekraïne in Donbass door Moskou worden beschouwd als “soldiers of fortune,” en dat over hun lot zal worden beslist door ” een rechterlijke beslissing “.

Eerder deze maand heeft een rechtbank in Donetsk drie buitenlandse strijders – twee Britten en een Marokkaan – schuldig bevonden aan een poging om met geweld de macht te grijpen en heeft hen ter dood veroordeeld. Zij zijn tegen het vonnis in beroep gegaan.

Peskov is niet de eerste Russische functionaris die een gemakkelijke terugkeer naar de diplomatie met het Westen afwijst. Dmitry Medvedev, de voormalige president van Rusland en huidig vice-voorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad, verklaarde maandag dat Moskou niet moet aandringen op de verlenging van een kernwapenreductieverdrag met Washington, door te zeggen dat Amerikaanse functionarissen ” enkel gesjoemel onze kant op gooien”.

“We hebben op dit moment geen relatie met de VS. Ze staan op nul graden Kelvin. En we moeten ze voorlopig niet ontdooien,” schreef Medvedev op sociale media. “Laat ze maar komen of kruipen en erom smeken. En ze zouden het moeten waarderen als een daad van uiterste vrijgevigheid.”

Na de start van de Russische militaire operatie in Oekraïne eind februari hebben westerse landen tientallen miljarden dollars aan militaire hulp naar Kiev gesluisd, terwijl ze Rusland met ongekende economische sancties bestookten, tegen een aanzienlijke prijs voor hun eigen economieën.

Te midden van de wederzijdse uitwijzing van diplomaten en de opschorting van de reisverbindingen tussen Rusland en het Westen, verklaarde de Russische president Vladimir Poetin vorige week dat de wereldorde fundamenteel is veranderd en dat het oude, door de VS gedomineerde systeem nooit meer zal terugkeren.

“Het is een vergissing om te suggereren dat de tijden van turbulente veranderingen kunnen worden afgewacht en dat de dingen weer normaal zullen worden; dat alles weer zal worden zoals het was. Dat is niet zo”, zei hij tijdens een toespraak op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg.

Topfoto: Dmitry Peskov spreekt journalisten toe in Moskou, Rusland, 23 december 2021 © AP