Bron: Eric Zuesse 
southfront 15 juni 2022

Vanwege hun onverwachte moeilijkheden om Oekraïne en Finland in hun bestaande anti-Rusland militaire alliantie, de NAVO, te krijgen, proberen zowel de Amerikaanse als de Britse regeringen nu een nieuwe anti-Russische militaire alliantie te creëren die alleen uit henzelf bestaat plus naties die aan Rusland grenzen, zodat de Amerikaanse en Britse nucleaire raketten aan de Russische grens kunnen worden geplaatst op slechts vijf minuten vliegen van hun blitz-nucleaire-vernietiging van Moskou – een te korte tijd voor Rusland om in staat te zijn haar vergeldingswapens te lanceren. Het doel is om Rusland op zo’n snelle manier te veroveren dat Rusland niet in staat zal zijn om terug te slaan op een plotselinge nucleaire aanval van de V.S. en het VK.

Sinds tenminste 2006 is dit het doel (het heet “Nuclear Primacy” , Nucleaire Voorrang – de mogelijkheid voor de VS om een nucleaire oorlog tegen Rusland te winnen). Het bereiken van dit resultaat door de NAVO blijkt echter te langzaam te gaan, als het al bereikt zal kunnen worden. Daarom hebben de regeringen van de VS en het VK een alternatieve methode ontworpen, die wellicht sneller zal zijn.

Voor zover op dit moment publiekelijk bekend is, is dit plan niet in Washington maar in Londen ontstaan; de “speciale relatie” die tussen deze twee regeringen bestaat, is echter zo innig dat een voorstel van dit type vrijwel zeker zorgvuldig tussen deze twee regeringen zou zijn uitgewerkt voordat er iets publiekelijk over bekend werd. Overigens is de militaire aard van dit bondgenootschap zorgvuldig verborgen gehouden in de voor het publiek beschikbare formuleringen, zodat het publiekelijk bekend staat als een alternatief voor de EU, niet voor de NAVO – het militaire bondgenootschap, hetgeen het duidelijk is, en als zodanig is gemotiveerd.

Op 26 mei kopte Federico Fubini, van de Milanese krant Corriere della Sera, “Boris Johnsons geheime plan om Oekraïne te scheiden van Rusland en de EU: het Europese Gemenebest” (“Il piano segreto di Boris Johnson per divividere l’Ucraina da Russia e Ue: il Commonwealth europeo”), en hij meldde dat Johnson sinds zijn verrassingsbezoek aan Kiev op 9 april hoopt een “alternatief voor de Europese Unie” te creëren, dat echter meer een alternatief voor de NAVO zou zijn, en dat landen die niet rabiaat vijandig tegenover Rusland staan (zoals Turkije of Hongarije) geen vetorecht zou toestaan (zoals het stationeren van Amerikaanse en/of Britse troepen en raketten in Oekraïne of Finland aan of nabij de grens van Rusland en dicht bij Moskou – het centrale commando van Rusland).

Johnson’s plan is dat als, op de Europese Top van 23 juni, Zelensky ontevreden blijkt te zijn met de garanties die hij van de EU zal krijgen met betrekking tot het EU-lidmaatschap van Oekraïne (wat een noodzakelijke opmaat zou zijn voor NAVO-lidmaatschap), “Zelensky het alternatieve aanbod van Boris Johnson serieuzer zou nemen”.

Op 15 juni, kopte het Russische RT News “VS steunt idee van een ander militair blok: Washington zou een mogelijke veiligheidsalliantie tussen het VK, Oekraïne, Polen en de Baltische Staten steunen, zegt de Amerikaanse gezant bij de NAVO“, en meldde dat: “De permanente vertegenwoordiger van de VS bij de NAVO, Julianne Smith, zei dinsdag dat Washington het idee van een nieuwe veiligheidsalliantie, die naar verluidt Oekraïne, het VK, Polen, de Baltische Staten en mogelijk Turkije zou kunnen omvatten, zou ‘willen steunen’.” Turkije maakt deel uit van dit plan omdat zijn twee zeestraten, de Bosporus en de Dardanellen, de toegang tot en uitgang uit de Zwarte Zee – Ruslands belangrijkste kustlijn – controleren en daarmee de toegang van de Amerikaanse marine tot het mogelijk decimeren van Ruslands marine op de Krim, wat een belangrijk onderdeel zou zijn van de verovering van Rusland. Als Turkije zich niet bij deze nieuwe alliantie aansluit, zal de Amerikaanse regering vermoedelijk een nieuwe staatsgreep plegen om de Turkse regering te vervangen.

Dit zou het “Plan B” van de VS en het VK zijn, voor het geval de NAVO onvoldoende verenigd blijkt om een einde te maken aan de onafhankelijkheid van Rusland.