Bron:  Will Porter 
libertarianinstitute 15 juni 2022 ~~~

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft opgeroepen om de Oekraïense strijdkrachten uit te rusten met voldoende wapens en uitrusting om het Russische leger te verslaan, met het argument dat Kiev de klappen moet opvangen omdat een “directe confrontatie” tussen de NAVO en Moskou nog steeds niet aan de orde is.

In een toespraak met verslaggevers na een ontmoeting met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en een aantal Europese leiders op dinsdag, zei Rutte dat een Oekraïense overwinning nog steeds haalbaar is, als het door de VS geleide militaire blok maar voldoende “dodelijke hulp” biedt.

“Wat wapens betreft, zijn we het er hier over eens dat het cruciaal is dat Rusland de oorlog verliest”, zei hij, suggererend dat Oekraïne als doorgeefluik voor westerse wapens moet dienen om Moskou zoveel mogelijk pijn te berokkenen.

En aangezien we geen directe confrontatie tussen NAVO-troepen en Rusland kunnen hebben, moeten we ervoor zorgen dat Oekraïne die oorlog kan uitvechten, dat het toegang heeft tot al het nodige wapentuig.

De opmerkingen volgden op soortgelijke opmerkingen van Stoltenberg, die zei dat de alliantie “haar inspanningen opvoert” om meer wapens te leveren aan Kiev en dat “Oekraïne meer zware wapens moet hebben”. Op een NAVO-top in Madrid eind juni, zei hij dat de lidstaten “zullen instemmen met een belangrijke versterking van onze positie”, maar hij ging niet in op wat dat zou kunnen inhouden.

Eerder op dinsdag vertelde een hoge ambtenaar van het Pentagon aan CNN dat Washington deze week al nieuwe wapentransporten zou kunnen aankondigen. Hij zei dat dit zou kunnen gebeuren wanneer 50 landen van de ‘Oekraïne Contact Groep’ woensdag in Brussel bijeenkomen. Hoewel ze geen details gaven over welke wapens zouden worden geleverd, hebben recente overdrachten van de VS zware artillerie, meervoudig gelanceerde raketsystemen (MLRS), duizenden antitankraketten en verscheidene helikopters bevat.

Sinds de Russische invasie eind februari begon, hebben de Verenigde Staten tientallen miljarden dollars verstrekt in de vorm van 11 afzonderlijke hulppakketten aan de Oekraïense regering, waarbij ze een chaotisch slagveld overspoelden met Amerikaanse wapens ondanks “bijna geen” mogelijkheid om te traceren waar ze terechtkomen.

Tijdens een evenement op maandag verklaarde onderminister van Defensie Kathleen Hicks dat Washington bereid is om Kiev nog jaren te steunen, waarbij ze zelfs suggereerde dat de steun indien nodig tot twee decennia zou kunnen duren.

“We proberen na te denken over het soort uitrusting dat ze nodig zullen hebben, maar ook over het soort training op langere termijn en het opzetten van defensie-inspanningen,” zei ze.

Hoewel de VS en haar partners in het NAVO blok hebben benadrukt dat het steunen van Oekraïne een kwestie is van het handhaven van “democratische waarden” die worden aangevallen door een despotische Russische indringer, hebben functionarissen van sommige lidstaten gezinspeeld op andere motieven. Westerse diplomaten die in april door de Washington Post werden geciteerd, merkten op dat de alliantie liever zou zien dat de Oekraïners blijven “vechten en sterven” dan “een vrede die te vroeg komt”. Recenter zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat sommige NAVO-landen “de voortzetting van de oorlog zien als een verzwakking van Rusland” en niet willen dat de gevechten eindigen, een opvatting die lijkt te stroken met de verklaring van Rutte van dinsdag.

Will Porter is assistent nieuwsredacteur bij het Libertarian Institute en stafschrijver bij RT. Meer van zijn werk is te vinden op Antiwar.com en Consortium News.