Bron: kawsachunnews 1 februari 2023 ~~~~

De president van Nicaragua Daniel Ortega heeft zijn solidariteit betuigd met het volk van Peru en Pedro Castillo in het kader van de opstand van de arbeidersklasse in heel Peru, die is beantwoord met een brute repressie door het door de VS gesteunde regime van Dina Boluarte. Hieronder volgt een transcriptie van de opmerkingen van de President tijdens een bijeenkomst op dinsdagavond.

Een broedervolk, Peru, daar hebben ze terreur gezaaid, dood, alleen omdat het volk besloot een president te kiezen van boerenafkomst, een leraar van boerenafkomst, die een kleine sombrero draagt, een kleine sombrero is wat Pedro draagt. Een bescheiden man werd gekozen!

Toen begon het Congres manieren te zoeken om hem omver te werpen, en hij probeerde overeenkomsten te sluiten, waarbij hij zelfs kameraden van de beweging, van de partij die hem tot president had gemaakt, uit de weg ruimde omdat het Congres opdracht gaf hen te ontslaan.

Dat is gewoon klassenhaat, ze willen niet dat een boer, een arbeider, een nederige leraar het presidentschap bekleedt. Voor hen is dat onaanvaardbaar en ze begonnen oorlog en oorlog en oorlog, tot ze een staatsgreep pleegden. President Pedro Castillo, een leraar van het platteland, je hebt misschien zijn foto gezien, hij is een gewone, nederige persoon, ze hebben hem nu in de gevangenis. Ze hebben hem opgesloten!

Maar het volk is in opstand gekomen en heeft elke dag gevochten, de boeren, de arbeiders, de leraren, allemaal vechten ze. Er zijn al meer dan 60 mensen op straat vermoord, en wat zeggen de Yankees? Wat zeggen de Europeanen? Niets, alsof er niets aan de hand is, er is geen veroordeling van de misdaden die tegen deze mensen worden gepleegd, er is geen veroordeling! Er zijn geen mensenrechtengroeperingen die zich uitspreken voor dat volk dat wordt vermoord.

Maar ondanks de kogels die op hen neerdalen, blijven zij vechten en eisen zij de verdwijning van het Congres, want het was het Congres dat samen met het leger de staatsgreep pleegde tegen president Pedro Castillo, de legitieme president van de zusterrepubliek Peru.

En vanuit Nicaragua betuigen wij onze solidariteit met het Peruaanse volk dat zijn terugkeer naar het presidentschap verdedigt, omdat hij gekozen is en het Congres besloot hem uit zijn ambt te zetten met de medeplichtigheid van de militairen, en daarom slaagden zij erin hem in de gevangenis te stoppen. Hij zit daar nu in de gevangenis.

Dus, onze solidariteit met het Peruaanse volk, onze solidariteit met de legitieme president van Peru, Pedro Castillo, en vanuit dit Latijns Amerika en het Caribisch gebied dat vandaag de dag steeds meer begrip zoekt, meer toenadering, meer eenheid, roepen wij:

Vrijheid voor Pedro Castillo!

Presidentschap voor Pedro Castillo!

Lang leve de eenheid van het Peruaanse volk!

Topfoto: Commandant Daniel Ortega en vice-president Rosario Murillo zitten de overhandiging van 150 Russische bussen aan Nicaraguaanse transporteurs voor.


Gerelateerd (berichten in dit archief):