Bron: José Luis Granados Ceja 
venezuelanalysis 9 juli 2024 ~~~

“Het is een neonazi strategie om het land te destabiliseren,” zei de Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab.

Venezolaanse politici hebben alarm geslagen over dreigingen van politiek geweld in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, nadat een Colombiaanse paramilitaire groep beweerde dat ze benaderd waren door Venezolaanse extreem-rechtse figuren die sabotage en politieke moorden wilden plegen.

Mexico Stad, Mexico, 9 juli 2024 (venezuelanalysis.com) – In een video die donderdag werd opgenomen, zei een groep gemaskerde individuen die zichzelf identificeerden als de “Autodefensas Conquistadoras de la Sierra Nevada” dat leden van hun groep in het Colombiaanse departement La Guajira, dat grenst aan Venezuela, waren benaderd door “Venezolaanse extreem-rechtse groepen” om deel te nemen aan “destabiliserende acties” op Venezolaans grondgebied.

De niet-geïdentificeerde woordvoerder, die beweerde te spreken namens het oppercommando van de groep, zei dat ze waren gevraagd om het elektriciteitsnet te saboteren, president Nicolás Maduro aan te vallen en “chaos” te zaaien in de straten als hij op 28 juli zou worden herkozen. De woordvoerder zei verder dat de groep de verzoeken afwees omdat het zich onthoudt van inmenging in andermans zaken. Ze beloofde ook contact op te nemen met de Venezolaanse autoriteiten.

Het vermeende complot werd veroordeeld door Venezolaanse regeringsfunctionarissen, waaronder de Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino.

“Het is helemaal niet verrassend dat deze radicale oppositiesector opnieuw zijn toevlucht neemt tot geweld; het is genoeg om de extremistische gebeurtenissen van de afgelopen jaren in herinnering te roepen waarbij hun deelname afdoende werd aangetoond,” zei Padrino in een verklaring.

Padrino waarschuwde bovendien dat de Venezolaanse strijdkrachten, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de verkiezingen, vastberaden zullen optreden.

“We zullen geen daden van welke aard dan ook tolereren die de normale voortgang van dit proces aanvallen, en we zullen krachtig optreden binnen het kader van de grondwet en de wet, evenals het humanistische karakter dat ons kenmerkt, om de Venezolaanse bevolking hun vrede en democratie te garanderen,” zei hij.

De Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab zei dat zijn afdeling een formeel onderzoek had geopend naar de beschuldigingen en dat hij zijn Colombiaanse collega’s had uitgenodigd om mee te werken aan het onderzoek.

“Het is een neonazistisch beleid om het land te destabiliseren. [ Far-right personages] hebben verzocht om op Venezolaans grondgebied op te treden in de aanloop naar het verkiezingsproces,” zei Saab.

Maduro en zeven andere presidentskandidaten ondertekenden een belofte om de verkiezingsuitslag te respecteren en beloofden een vreedzaam democratisch proces te garanderen. De belangrijkste rivaal van de president, Edmundo González -waarvan algemeen wordt aangenomen dat hij een stand-in is voor de extreemrechtse oppositieleider María Corina Machado- en één andere presidentskandidaat weigerden de belofte te ondertekenen.

Venezolaanse verkiezingsprocessen zijn al eerder ontsierd door geweld na de verkiezingsuitslag. Bij de presidentsverkiezingen in 2013, waarbij Maduro Henrique Capriles nipt versloeg, weigerde de door de VS gesteunde harde oppositie de uitslag te erkennen en ontketende gewelddadige straatprotesten in een poging de uitslag ongedaan te maken.

De vooraanstaande Chavista Diosdado Cabello waarschuwde onlangs dat de door de VS gesteunde oppositiefracties opnieuw van plan waren om de uitslag van deze verkiezingen te verwerpen als het resultaat niet in hun voordeel zou zijn.

De geloofwaardigheid van de beschuldigingen van de “Autodefensas Conquistadoras de la Sierra Nevada” wordt versterkt door het feit dat dit niet het eerste geval is van Colombiaanse paramilitaire groepen die gevraagd worden om zich gewelddadig te mengen in de Venezolaanse politiek.

Tijdens zijn getuigenis voor de Speciale Jurisdictie voor Vrede van Colombia vorig jaar verklaarde voormalig paramilitair leider Salvatore Mancuso dat Venezolaanse oppositieleden samenzwoeren met Colombiaanse paramilitairen om een staatsgreep te plegen en president Hugo Chávez te vermoorden.

Mancuso nam onlangs plaats voor een interview met Venezuela News, waar hij zijn beweringen herhaalde.

“Er was grote interesse van politici en zakenlieden uit Venezuela die naar Colombia kwamen om steun te zoeken bij zelfverdediging [paramilitaire groepen] om president Hugo Chávez ten val te brengen en zelfs met de steun van sommige Venezolaanse militairen,” zei Mancuso.

In aanverwant nieuws riep de Venezolaanse wetgever en hoofd van Maduro’s campagne Jorge Rodríguez de Nationale Assemblee op om een onderzoek in te stellen naar vermeende bedreigingen tegen oppositiepolitici die niet op één lijn zitten met de door de VS gesteunde oppositie onder leiding van Machado.

Rodríguez deelde beelden van haatdragende taal gericht tegen twee lokale oppositiepolitici die de harde oppositie niet steunen. Verder riep hij internationale verkiezingswaarnemingsteams op om de bedreigingen te veroordelen, waaronder het in de VS gevestigde Carter Center, dat een uitnodiging van de verkiezingsautoriteit van het land om toezicht te houden op de stemming had geaccepteerd.

Topfoto: Een groep gemaskerde individuen die zich identificeerden als de “Autodefensas Conquistadoras de la Sierra Nevada” zei dat ze waren benaderd door “Venezolaanse extreem-rechtse groepen” om zich bezig te houden met destabiliserende handelingen op Venezolaans grondgebied. (Stil beeld uit de Video)


Gerelateerd (berichten in dit archief:)