Bron: Andrew Korybko 
substack 20 maart 2024 ~~~~

Roemenië en Moldavië, waar Frankrijk al troepen heeft en net een veiligheidspact heeft ondertekend dat wellicht binnenkort tot soortgelijke aktie zal leiden, zouden gemakkelijk als lanceerbasis kunnen dienen voor Odessa.

Het Russische hoofd van de buitenlandse spionage, Naryshkin, waarschuwde dinsdag dat Frankrijk zich voorbereidt om 2.000 troepen naar Oekraïne te sturen, nadat Macron vorige maand beweerde dat een conventionele NAVO-interventie niet kan worden uitgesloten. Deze verklaring kwam samen met de bevestiging van de Franse topgeneraal, dat zijn troepen klaar staan om ingezet te worden waar dat nodig is, wat de eerdere omschrijving van het Ministerie van Defensie t.a.v. Naryshkin’s waarschuwing als “desinformatie” in diskrediet bracht, omdat er objectief gezien een kern van waarheid zit in wat hij zei.

Terwijl veel leden van de Alt-Media gemeenschap Macrons bewering vorige maand bespotten, heeft een prestigieuze Russische expert er juist geloof aan gehecht in een interview met Sputnik. Alexander Mikhailov, hoofd van de denktank Bureau of Military-Political Analysis in Rusland, vertelde dinsdag dat “Macron ongetwijfeld toegang heeft tot zowel het personeel als de middelen om troepen naar Oekraïne te sturen”. Het is daarom niet onaannemelijk om je voor te stellen dat Frankrijk daar op conventionele wijze zou kunnen interveniëren.

Als dat gebeurt, dan zou het ofwel preventief ofwel reactief zijn, en ofwel unilateraal ofwel als onderdeel van een “coalitie van bereidwilligen“. Wat de eerste keuze betreft, kan Frankrijk dit proberen te rechtvaardigen onder het voorwendsel dat het een voorsprong wil nemen voordat Rusland een doorbraak over de bestandslijn (LOC) bewerkstelligt, of het kan gewoon wachten tot die “trigger event” zich voordoet. Wat de tweede keuze betreft, het zal dit ofwel alleen doen, of waarschijnlijker in samenwerking met het VK, Polen en de Baltische staten, met mogelijke Duitse deelname.

Ongeacht het voorwendsel en wie er nog meer meedoen, zal Frankrijk vrijwel zeker proberen de Zwarte Zeekust van Oekraïne veilig te stellen als het op conventionele wijze ingrijpt. Frankrijk heeft al sinds begin 2022 enkele honderden troepen in Roemenië, die in de aanloop naar deze actie kunnen worden uitgebreid, en heeft eerder deze maand een veiligheidspact met Moldavië ondertekend dat er mogelijk toe zal leiden dat ook dit land troepen zal ontvangen. De “oostelijke Balkan”, die onder Frankrijks “invloedssfeer” valt, kan zo een Frans lanceerplatform naar Oekraïne worden.

Roemenië en Moldavië grenzen al aan de Oekraïense oblast Odessa, waarvan de gelijknamige hoofdstad zowel strategisch als symbolisch belangrijk is. Het is de belangrijkste haven van de voormalige Sovjetrepubliek, maar ook een historisch Russische stad. Het is daarom dubbel zo belangrijk voor het Westen om het te beschermen tegen de controle van Moskou door er NAVO-lid Frankrijk troepen naartoe te sturen als een zogenaamd “afschrikmiddel” in het geval dat de LOC instort of op het punt staat in te storten.

In dat scenario zouden marinedrones de Russische vloot kunnen blijven bedreigen, terwijl de aanhangers van dat land ontmoedigd zouden kunnen raken nadat ze zich realiseren dat hereniging met Odessa vrijwel onmogelijk is zonder een Derde Wereldoorlog te ontketenen als die stad via Frankrijk de facto onder controle van de NAVO komt.

Aangezien de Dnjepr de afgelopen twee jaar al een geducht obstakel is gebleken voor de troepen van beide partijen, is het heel goed mogelijk dat Frankrijk zijn controlezone langs de Zwarte Zeekust uitbreidt tot aan Kherson.

Dat zou er dan toe leiden dat de Russisch-Oekraïense LOC een Russisch-NAVO LOC wordt en het zou zich zelfs noordwaarts kunnen uitbreiden langs de Dnjepr tot aan de kerncentrale van Zaporozjye; maar Franse troepen zouden terughoudend kunnen zijn om de rivier over te steken naar Zaporozjye en verder, om hun militaire logistiek niet te veel hoeven uit te breiden. Bovendien, aangezien dit interventiescenario samenhangt met een mogelijke Russische doorbraak, wil Frankrijk misschien niet riskeren dat het aan de oostkant van de Dnjepr met Rusland op de vuist gaat.

Hoe ongekend gevaarlijk deze opeenvolging van gebeurtenissen ook mag zijn vanwege het zeer grote risico dat de Derde Wereldoorlog zou kunnen worden ontketend door een misrekening, de positieve kant van de medaille is dat het in ieder geval de posities van beide partijen langs het zuidelijke front zou kunnen bevriezen en zo een gedeeltelijke basis zou kunnen leggen voor een staakt-het-vuren. Oekraïense troepen kunnen ook naar het westen vluchten over de Dnjepr als Rusland door de LOC breekt en zullen weten dat hun vijanden hen waarschijnlijk niet zouden volgen uit angst voor het ontketenen van de Derde Wereldoorlog door in botsing te komen met NAVO-troepen.

Dat zou Rusland in staat kunnen stellen om de door president Poetin beoogde “sanitaire/veiligheidszone“, waarover hij sprak tijdens zijn herverkiezingstoespraak, veilig te stellen en zo de weg te bereiden voor een asymmetrische opdeling van Oekraïne tussen de NAVO en Rusland met een “bufferzone” in het noordoosten en oosten van Oekraïne. Eerlijk gezegd zou Frankrijk de Zwarte Zeekust van Oekraïne voor het grijpen hebben, maar alleen als Parijs de politieke wil heeft om ervoor te gaan en de bevolking niet in opstand komt tegen de enorme door Rusland veroorzaakte slachtoffers die zouden kunnen volgen (waarschijnlijk via raketaanvallen).


Gerelateerd (berichten in dit archief):