Bron: Andrew Korybko 
substack 18 feb 2024 ~~~ 

De rol van Duitsland als favoriete “Lead From Behind” partner van de VS in de EU zal prominenter worden als gevolg van de inname van Avdejevka door Rusland. Dit zal de vorm aannemen van een verbinding tussen het “militaire Schengen” en de nieuw leven ingeblazen Weimar-driehoek om de bouw van “Fort Europa” te versnellen.

Rusland veroverde uiteindelijk de Oekraïense vestingstad Avdejevka na een langdurige strijd die eindigde in de chaotische aftocht van Kiev en het achterlaten van zijn gewonde troepen. De timing vond plaats toen de Westerse elite in het weekend in Duitsland bijeenkwam voor de Veiligheidsconferentie van München dit jaar, wat hen handig in staat stelde om hun volgende stappen in deze proxyoorlog te plannen. Er wordt echter geen belangrijke financiële of militaire hulp verwacht, ondanks de onlangs gesloten veiligheidspacten met Duitsland en Frankrijk.

Zoals hier eerder deze maand werd uitgelegd bij de analyse van de laatste Biden-Scholz top in DC, zal de focus van het Westen eerder liggen op de langdurige inperking van Rusland in Europa buiten de grenzen van die voormalige Sovjetrepubliek. Daartoe zal de rol van Duitsland als favoriete “Lead From Behind” partner van de VS in de EU prominenter worden, wat de vorm zal aannemen van het verbinden van het “militaire Schengen” met de nieuw leven ingeblazen Weimar Driehoek om de bouw van “Fort Europa” te versnellen.

De voorgaande drie analyses ( hyperlinks) gaan dieper in op deze concepten en hun relatie, maar ze kunnen worden samengevat als zou Duitsland de algehele ondergeschiktheid van Polen uitbuiten om zijn lang verloren supermachttraject te hervatten na een onderbreking van bijna acht decennia. De reden waarom het Westen zijn aandacht zal richten op het in een stroomversnelling brengen van deze geostrategische verschuiving in plaats van vast te houden aan zijn proxyoorlog tegen Rusland via Oekraïne na Avdejevka, is dat het nu duidelijk is dat de laatste een verloren zaak is.

Rusland heeft de “logistieke race“/”uitputtingsslag” met de NAVO, die secretaris-generaal Stoltenberg bijna precies een jaar geleden afkondigde, al gewonnen. Dat blijkt uit de mislukking van het tegenoffensief en de daaropvolgende omkering van de dynamiek in dit conflict, waardoor Oekraïne nu weer in het defensief is. Voormalig opperbevelhebber Zaluzhny’s vervanger Syrsky gaf dit vorige week expliciet toe vóór de rampzalige terugtocht uit Avdeevka, dat wordt beschouwd als Kievs laatste grote vesting in Donbass.

De weg is nu vrij voor een komend Russisch offensief dat in het beste geval vanuit Moskou’s perspectief en in het slechtste geval vanuit het Westen door de rest van deze regio zou kunnen razen. Dat wil niet zeggen dat dit inderdaad zal gebeuren, want de zogenaamde “mist van de oorlog” maakt het onmogelijk om de volledige defensieve capaciteiten van Oekraïne achter de bestandslijn (LOC) nauwkeurig te beoordelen, maar het is niet zonder reden dat het Westen in paniek is en Zelensky besloot hen de schuld te geven van zijn laatste nederlaag.

Hij klaagde dat een zogenaamd “kunstmatig gebrek aan wapens” verantwoordelijk was in een toespeling op de impasse in het Congres over meer hulp aan Oekraïne, waarmee Biden instemde om zijn politieke vijanden onder druk te zetten. De onverwachte dood van Navalny op vrijdag werd door anti-Russische haviken aangegrepen om te eisen dat het Huis het wetsvoorstel van de Senaat voor de financiering van de proxyoorlog zou goedkeuren wanneer het later deze maand zijn zitting hervat, maar zelfs als het wordt goedgekeurd, is het probleem dat de VS hun voorraden al hebben opgebruikt.

Hoewel het mogelijk is dat de VS de reserves aanspreken die ze hebben gespaard om aan hun nationale veiligheidsbehoeften te voldoen en hun vazallen dwingen om dat ook te doen, is het een feit dat het mislukken van het tegenoffensief, ondanks de veel grotere hulp die tot dan toe aan Kiev werd gegeven, suggereert dat dit geen verschil zal maken. Wat er ook gestuurd zou worden, het zou alleen gebruikt worden om de LOC zo lang mogelijk in stand te houden en een Russische doorbraak te voorkomen om de patstelling te bestendigen waarvan Zaluzhny als eerste toegaf dat die in de herfst was ontstaan.

Om eerlijk te zijn was die beschrijving onnauwkeurig omdat de LOC zich geleidelijk naar het westen blijft verplaatsen en het tempo zou kunnen versnellen nadat Rusland Avdeevka heeft veroverd. President Poetin heeft al aangegeven dat hij niet zal stoppen totdat zijn verzoeken om veiligheidsgaranties zijn ingewilligd met militaire of diplomatieke middelen, nadat hij onlangs spijt had dat hij de speciale operatie niet eerder had laten beginnen en hij zondag na de val van die Oekraïense vestingstad zei dat de overwinning “een kwestie van leven of dood” is voor Rusland.

Het blijft onduidelijk wanneer en onder welke voorwaarden het conflict zal eindigen, maar het is duidelijk dat aan de Russische verzoeken om veiligheidsgaranties op de een of andere manier zal worden voldaan, vandaar dat het Westen nu een decennialange “confrontatie” met Rusland plant, volgens Stoltenbergs eigen woorden. Daarin ligt de betekenis van de geostrategische verschuiving die eerder in deze analyse werd geïdentificeerd met betrekking tot de rol van Duitsland als de belangrijkste “Lead From Behind” partner van de VS om Rusland in Europa in bedwang te houden.

Ter bevordering van dat doel zullen NAVO’s continentale oefeningen “Steadfast Defender 2024” – de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog – gericht zijn op het optimaliseren van de gedeeltelijke implementatie van het “militaire Schengen” tussen Duitsland, Polen en Nederland, waar Frankrijk zich naar verwachting binnenkort bij zal aansluiten. De Baltische staten zullen waarschijnlijk ook deelnemen, omdat ze steun nodig hebben voor de bouw van hun zogenaamde “Baltische verdedigingslinie“, die zich zou kunnen uitstrekken tot de Noordpool als Finland ook meedoet, zoals verwacht.

De wederopgestane Weimar-driehoek komt in het spel omdat Duitsland Franse steun nodig heeft omdat Berlijn dit realistisch gezien niet allemaal alleen kan doen, wat op zijn beurt de militaire ondergeschiktheid van Polen aan zijn westerbuur via het bovengenoemde onderlinge logistieke pact noodzakelijk maakte. Een militaire corridor van Frankrijk naar Estland, die Finland zou kunnen bereiken via Denemarken-Zweden (waarvan de tweede een NAVO aspirant is en naar verwachting zal toetreden tot dit nieuwe “Schengen”), krijgt dus vorm voor de ogen van de wereld.

De inname van Avdejevka door Rusland zal daarom in heel Europa nagalmen en de uitvoering van deze langetermijninperkingsplannen versnellen, aangezien de proxyoorlog van de NAVO tegen dit land via Oekraïne duidelijk een verloren zaak is na de val van de laatste vestingstad van die voormalige Sovjetrepubliek. Het is deze geostrategische dynamiek waar waarnemers meer aandacht aan zouden moeten besteden dan aan wat dan ook, omdat de hervatting van het lang verloren supermachttraject van Duitsland een ontwikkeling is van mondiaal gewicht.


Gerelateerd (berichten in dit archief):