Bron: moonofalabama 20 juni 2022 ~~~

Vandaag heeft de minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Sergei Lavrov, aangekondigd dat Rusland van plan is meer land in Oekraïne te veroveren.

Dit zal afhangen van het maximale wapenbereik van de systemen die Oekraïne onder controle zal hebben.

Via RIA Novosti (machine vertaling):

Lavrov: leveringen van lange-afstandswapens aan Kyiv zullen de geografie van de speciale operatie uitbreiden

MOSKOU, 20 juli – RIA Novosti. Als Oekraïne lange-afstandswapens ontvangt van Westerse landen, dan zullen de geografische taken van de speciale operatie van de Russische troepen veranderen, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een interview met Margarita Simonyan, hoofdredacteur van RT en de mediagroep Rossija Segodnya.

“De president zei heel duidelijk, zoals u hem citeerde – denazificatie, demilitarisering in de zin dat er geen bedreigingen zijn voor onze veiligheid, militaire bedreigingen vanaf het grondgebied van Oekraïne, deze taak blijft,” benadrukte de minister.

Tegelijkertijd herinnerde hij eraan dat tijdens de bijeenkomst van de onderhandelaars in Istanbul eind maart de situatie in deze kwestie aanzienlijk anders was.

“Nu is de geografie anders. Het zijn lang niet alleen de DPR en LPR, het is ook de regio Kherson, de regio Zaporozhye en een aantal andere gebieden, en dit proces gaat door, en gaat consequent en aanhoudend door,” voegde het hoofd van de Russische diplomatie eraan toe.

Hij wees erop dat naarmate het Westen, in onmachtige woede of in de wens om de situatie zo slecht mogelijk te maken, steeds meer lange-afstandswapens, bijvoorbeeld HIMARS, Oekraïne in pompt, de geografische doelstellingen van de speciale operatie nog verder van de huidige lijn zullen opschuiven.

“Omdat we niet kunnen toestaan dat het deel van Oekraïne dat Zelensky zal controleren of wie hem ook vervangt, wapens heeft die een directe bedreiging vormen voor ons grondgebied en het grondgebied van die republieken die hun onafhankelijkheid hebben verklaard, degenen die hun toekomst zelf willen bepalen,” besloot hij.

Notitie aan Washington: Als je HIMARS-raket aan Oekraïne levert met een groter (300 km in plaats van 80 km) bereik, zal Rusland verder Oekraïne in moeten trekken om zijn eigen grenzen en die van de Donbas-republieken veilig te stellen.

Dit komt na oproepen in Oekraïne om de brug over de straat van Kerch, die de Krim met Rusland verbindt, te raken met HIMARS-raketten met een groter bereik. Het dichtstbijzijnde punt van het gebied dat Oekraïne nog steeds in handen heeft, ligt op zo’n 260 kilometer afstand van de brug.

Er zijn ook geruchten dat Oekraïne dergelijke raketten al heeft ontvangen. Via Naked Capitalism:

Zelensky beveelt troepen Siversk te behouden ondanks zware verliezen, zuivert meer ambtenaren; Poetin in Teheran – Alexander Mercouris.

Merk in het bijzonder op vanaf 10:10, Mercouris meldt dat DPR ambtenaar Eduard Barsurin heeft verklaard dat Oekraïne de 300 km raketten voor de HIMARS heeft ontvangen. Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat het doelen wil raken op de Krim, die door Rusland als Russisch grondgebied wordt beschouwd, met name de Kerchbrug. Mercouris denkt dat daar heel veel raketten voor nodig zijn, meer dan Oekraïne nu heeft, maar elke aanval op de Krim zou leiden tot zeer krachtige vergeldingsmaatregelen van Rusland. Oekraïne heeft een grote mond als het denkt dat het Westen daardoor veel meer voor Oekraïne zal doen dan nu het geval is.

Mercouris vergist zich wanneer hij beweert dat de langeafstands HIMARS-raket slechts een kleine kernkop zou hebben, aangezien deze moet worden afgevuurd uit een van de 6 buizen van het gewone HIMARS-busje. De langeafstandsraket is de ATACMS. Deze komt in een andere houder die slechts één buis heeft voor een raket met een diameter van 610 mm. Hij kan worden afgevuurd door alle systemen die gewoonlijk de houder met 6 raketten afvuren.

De versie van de MFM-140 ATACMS raket die het meest waarschijnlijk zou worden gebruikt is de M57 (ATACMS TACMS 2000):

Deze draagt de 500 lb WDU-18/B penetrerende hoog explosieve fragmentatie kernkop van de US Navy’s Harpoon anti-schip raket, die werd hernoemd als WAU-23/B bij gebruik in ATACMS.

Het is niet de ideale kernkop om een hard doelwit aan te vallen, maar hij is aanzienlijk genoeg om op zijn minst de brug van Kertsj zwaar te beschadigen.

Als de kernkop wordt gebruikt, verliest Oekraïne al het land binnen 300 kilometer van de Krim, de oblasten Donbas en Luhansk en de noordgrens van Oekraïne met Rusland. Odessa ligt slechts 180 kilometer van de Krim en Kiev zo’n 200 kilometer van de dichtstbijzijnde Russische grens. Als we de woorden van Lavrov serieus nemen, zouden deze steden onder Russische bezetting komen te staan als een HIMARS-raket met groot bereik zou worden gebruikt.

Lavrov noemde verschillende Oekraïense oblasten die al op het verlanglijstje van Rusland staan:

Het gaat lang niet alleen om de DPR en de LPR, maar ook om de regio Kherson, de regio Zaporozhye en een aantal andere gebieden, …

Het aantal andere gebieden zal de oblasten Kharkiv en Dnipropetrovsk moeten omvatten om de grens van Donetsk en Luhansk te beschermen tegen wapens die verder reiken. Mykolaiv en Odessa zullen wellicht moeten worden ingenomen om de Russische olie- en gasinstallaties ten westen van de Krim te beschermen. Oekraïne heeft die al aangevallen met wapens met een groter bereik.

Als ik een Oekraïense besluitvormer was, zou ik Lavrov’s dreigement zeer serieus nemen.

Het wapen met het grootste bereik dat de VS en Groot-Brittannië tot nu toe aan Oekraïne hebben geleverd is de Harpoon anti-scheepsraket met een bereik van 124 kilometer, wat dicht in de buurt komt van het bereik van 120 kilometer dat de Oekraïense Tochka-U raketten hebben. Het Russische ministerie van defensie had eerder beweerd dat ten minste twee Harpoon-lanceerinrichtingen waren vernietigd. Volgens het dagelijkse rapport is er gisteren nog een uitgeschakeld in de buurt van Usatovo in de regio Odessa.