Bron: PressTV 3 oktober 2023 ~~~ 

De president van Mexico heeft de militaire hulp van de Verenigde Staten aan Oekraïne ter waarde van meerdere miljarden dollars als irrationeel bestempeld en zegt dat Washington deze middelen moet aanwenden om de migrantencrisis in Latijns-Amerikaanse landen te helpen verlichten.

“…hoeveel hebben ze bestemd voor de oorlog in Oekraïne? 30 tot 50 miljard dollar voor de oorlog. Dat is het meest irrationele dat je kunt hebben. En schadelijk,” zei Andres Manuel Lopez Obrador tijdens zijn dagelijkse persconferentie op maandag.

Hij wees vervolgens op een recente maatregel van het Amerikaanse Congres, dat besloot om verdere hulp voor de oorlog van Oekraïne tegen Rusland te bevriezen nadat het een tijdelijke financieringswet had aangenomen om een tijdelijke stillegging van de Amerikaanse regering af te wenden.

“Ik zag net hoe ze nu geen toestemming geven voor hulp aan de oorlog in Oekraïne….. Dus ze moeten hun strategie aanpassen en respect leren opbrengen,” voegde hij eraan toe.

Het Mexicaanse staatshoofd heeft Washington meermaals opgeroepen om meer middelen te besteden aan de economische ontwikkeling in Centraal-Amerika en de Caraïben, en die landen ook te helpen bij hun inspanningen om de migrantenstroom naar de Verenigde Staten in te dammen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne afgelopen november heeft Lopez Obrador geprobeerd Mexico neutraal te houden, terwijl hij vredesbesprekingen steunt om een einde te maken aan het conflict en kritiek levert op de militaire steun van het Westen aan Kiev.

Rusland heeft keer op keer gezegd dat de genereuze militaire hulp van de VS en hun westerse bondgenoten aan Oekraïne alleen maar dient om de oorlog te verlengen en het lijden van het Oekraïense volk te vergroten.

Moskou heeft ook beweerd dat het Westen, door Oekraïne te helpen tegen Rusland, een ” proxy-oorlog ” voert tegen de Russische strijdkrachten.

Vorige maand zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat de Westerse landen door hun steun aan Oekraïne rechtstreeks tegen Moskou vechten.

“Je kunt het noemen wat je wilt, maar ze vechten met ons, ze vechten regelrecht met ons,” zei Lavrov, en hij voegde eraan toe: “We noemen het een hybride oorlog, maar dat verandert niets aan de situatie,” zei de topdiplomaat.

Hij benadrukte dat Westerse landen “de facto tegen ons vechten, met behulp van de handen en lichamen van Oekraïners”.

Archieffoto van de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador