Bron: SputnikNews, 
9 september 2022 ~~~


Het Pentagon heeft 92 miljoen dollar uitgetrokken om de voorraden van het Amerikaanse leger van de M982 Excalibur aan te vullen, een 155mm artilleriegranaat met een effectief vuurbereik tot 57 km, aldus Bloomberg, die zich beroept op een boekhoudkundig document van het DoD.

De $92 miljoen werd uitgegeven “voor de aankoop van vervangende M982 Excalibur munitie die naar Oekraïne werd overgebracht ter ondersteuning van de internationale inspanning om Russische agressie tegen te gaan,” aldus het document.

Als de berichtgeving van Bloomberg juist is, is het document de eerste directe bevestiging dat Washington de granaten aan Kiev levert, terwijl Amerikaanse functionarissen voorheen hun mond hielden of zich in bochten wrongen om directe antwoorden op vragen van de media over de zaak te vermijden.

Naast de VS is Canada de enige andere NAVO-mogendheid die Excaliburs naar Oekraïne heeft gestuurd. Ottawa kondigde in april aan dat een onbekend aantal van de granaten aan Kiev zou worden geschonken, samen met vier stuks veldartillerie.

De Excalibur, die wordt vervaardigd door Raytheon en BAE Systems, is uitgerust met een GPS-geleidingssysteem waarmee het kan treffen binnen 2-4 meter van het beoogde doel, en kan worden gebruikt door een verscheidenheid van zelfrijdende en getrokken houwitsers en veldkanonnen, waaronder de M109, M198, M777, en de PzH2000 – die de afgelopen maanden allemaal naar Oekraïne zijn gestuurd.

Het systeem werd voor het eerst getest in de strijd in Irak en Afghanistan tijdens de door de VS en de NAVO geleide bezettingen van die landen.

De geldinjectie zal het Amerikaanse leger in staat stellen om ongeveer 900 Excaliburs te kopen tijdens het huidige fiscale jaar.

Naast de Excalibur-aanvullingen geeft het Pentagon 337 miljoen dollar uit ter vervanging van andere artilleriekogels die naar Oekraïne zijn gestuurd, 260,6 miljoen dollar voor GMLRS-raketten, 745,5 miljoen dollar om een voorraad Stingers aan te leggen, 471 miljoen dollar voor 16 HIMARS, en 263 miljoen dollar om de Amerikaanse luchtmacht te vergoeden voor het transporteren van Amerikaans materieel over de Atlantische Oceaan naar Europa.

De nieuwe uitgaven komen bovenop de tientallen miljarden dollars aan militaire en economische hulp die Washington de afgelopen zes maanden aan Kiev heeft gegeven. Donderdag kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin aan dat het Witte Huis nog eens 675 miljoen dollar aan militaire hulp had goedgekeurd, waaronder houwitsers, granaten, Humvees, gepantserde ambulances en anti-tanksystemen, naast andere wapens en munitie.

Moskou heeft Washington en zijn bondgenoten bekritiseerd over hun wapenleveringen aan Kiev, wijzend op het gevaar dat ze vormen in het escaleren van de Oekraïne-crisis, het opzetten van de weg voor toekomstige conflicten, en het faciliteren van lucratieve wapensmokkeloperaties door criminele groepen. Vorige maand vonhttps://sputniknews.com/20220804/exclusive-ukrainians-sell-nato-supplied-weapons-abroad-1098120922.htmld een onderzoek van Sputnik Arabic naar de verkoop van wapens via het dark web een wapenhandelaar bereid om in Amerika gemaakte M4 aanvalsgeweren van Oekraïne naar Jemen te verschepen via Polen en Portugal. CBS News bracht een documentaire uit waaruit bleek dat slechts “30 procent” van het door het Westen aan Oekraïne geschonken materieel daadwerkelijk de frontlinies bereikte.

Het Russische leger en de Volksmilities van Donetsk en Lugansk en burgerbestuurders in de Donbass, Kherson en Zaporozhye hebben Kiev er ook van beschuldigd dat het de precisiewapens die het van het Westen krijgt, gebruikt voor het lukraak beschieten van wooninfrastructuur. Woensdag waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat de voortdurende beschietingen van de kerncentrale van Zaporozhye door het Oekraïense leger een nucleaire catastrofe dreigt te ontketenen.

Topfoto: Een M982A1 Excalibur-kogel wordt in een houwitser geladen tijdens een Amerikaanse legertraining in 2020 – Sputnik International, 1920, 08.09.2022 © Foto: Staf Sgt. Ashley Morris/US Army