Bron: sputniknews 17 oktober 2022 ~~~

Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de Europese Unie, zei maandag bij aankomst in Luxemburg tegen verslaggevers dat hij verwacht dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken een nieuwe steuntranche voor Kiev en een trainingsmissie voor Oekraïense soldaten zullen goedkeuren.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben tijdens hun bijeenkomst in Luxemburg groen licht gegeven voor een missie om ongeveer 15.000 Oekraïense soldaten op te leiden. Naast de goedkeuring van de militaire bijstandsmissie voor Oekraïne hebben zij ook hun goedkeuring gehecht aan nog eens 500 miljoen euro (486 miljoen dollar) aan financiering uit de Europese Vredesfaciliteit voor Oekraïne. Dit buiten de begroting vallende fonds vergoedt EU-lidstaten voor aan Oekraïne geleverde wapens.

“Het doel van de missie is bij te dragen aan de versterking van het militaire vermogen van de Oekraïense strijdkrachten om doeltreffend militaire operaties uit te voeren”, aldus de Europese Ministerraad in zijn persmededeling:

“In antwoord op het verzoek van Oekraïne om militaire steun zal EUMAM Oekraïne individuele, collectieve en gespecialiseerde opleiding verstrekken aan de strijdkrachten van Oekraïne, met inbegrip van hun territoriale defensiemacht, alsmede coördinatie en synchronisatie van de activiteiten van de lidstaten ter ondersteuning van het verstrekken van opleidingen.”

“De militaire bijstandsmissie van de EU is niet zomaar een opleidingsmissie, maar een duidelijk bewijs dat de EU Oekraïne zal bijstaan zolang dat nodig is”, aldus Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

EUMAM Oekraïne zal opereren op het grondgebied van de EU-lidstaten en zal een operationeel hoofdkwartier hebben binnen de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) in Brussel. Vice-admiraal Herve Blejean, directeur van het militair plannings- en uitvoeringsvermogen (MPCC) binnen de EDEO, wordt de commandant van de missie. Het mandaat van de niet-uitvoerende missie zal aanvankelijk twee jaar duren; de financieringskosten worden geraamd op 106 700 000 euro. De missie staat open voor deelname van derde landen.

Hongarije is het enige EU-land dat weigert het initiatief voor de opleiding van Oekraïense militairen in Europa te steunen, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto maandag.

“Vandaag is besloten dat … vertegenwoordigers van EU-landen de training van Oekraïense militairen zullen uitvoeren. Ik wil graag zeggen dat Hongarije niet voor het initiatief heeft gestemd … Wij zullen niet deelnemen aan de missie”, aldus de media.

De minister benadrukte dat Hongarije het enige EU-land is dat een dergelijk standpunt inneemt, omdat het geen stappen steunt die leiden tot een escalatie van het conflict. Boedapest is voorstander van een snelle start van de vredesonderhandelingen, aldus de minister.

Volgens eerdere berichten zou de militaire training medio november van start gaan en plaatsvinden op het grondgebied van de EU, waarbij Polen het belangrijkste knooppunt van de missie zou zijn. Naar verluidt zou ook Duitsland een belangrijke halteplaats voor de opleiding zijn. De opleidingsprogramma’s van de afzonderlijke Europese staten zullen onafhankelijk worden voortgezet totdat zij in een later stadium in de EU-missie worden opgenomen.

Sinds Rusland op 24 februari met zijn speciale militaire operatie in Oekraïne is begonnen, heeft het zogenaamde collectieve Westen Moskou tal van sancties opgelegd en Kiev militaire en technische bijstand verleend. Hoewel de landen die Rusland sancties hebben opgelegd, herhaaldelijk hebben verklaard dat zij niet van plan zijn troepen naar Oekraïne te sturen en deel te nemen aan het conflict, hebben zij niet geaarzeld hun instructeurs naar Oekraïne te sturen en Oekraïense soldaten te helpen naar andere landen te reizen om militaire training te volgen.

Naast de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, die al duizenden Oekraïense troepen hebben opgeleid, hebben verschillende afzonderlijke EU-landen, zoals Duitsland en Frankrijk, de Oekraïners getraind in het gebruik van de moderne artilleriesystemen, raketwerpers en luchtverdediging die zij aan Kiev hebben geleverd.

Moskou heeft het Westen herhaaldelijk berispt voor het leveren van wapens aan Kiev en gewaarschuwd dat westerse landen “met vuur spelen”. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde dat “elk wapen [en] elke wapentransport naar het Oekraïense grondgebied” door het Russische leger als “een legitiem doelwit” zou worden beschouwd.

Topfoto: Commissie van de EU © AFP 2022 / Emmanuel Dunand