Bron: SputnikNews 19 augustus 2022
Met aanvulling van openbaararchiefredaktie ~~~

Donbass. Genocide. 2014-2022

Dit speciale project werd opgestart om licht te werpen op wat er de voorbije acht jaar in Donbass is gebeurd, met als doel niet alleen episodes van misdaden van het Kievse regime tegen de burgerbevolking te tonen, maar ook de wortels van de ramp die zich in de regio voltrekt te verkennen.

Na de coup van Euromaidan begon het westers bondgenootschap Oekraïne geleidelijk aan om te vormen tot een springplank voor een confrontatie met Rusland. NAVO-landen pompten actief wapens in Oekraïne. Ze trainden het Oekraïense leger onder het voorwendsel van defensiesamenwerking, en bereidden Kiev voor op een grote oorlog. Ze financierden Oekraïne en spaarden kosten noch moeite.

Kiev begon al in het begin van de jaren 2000 te streven naar toetreding tot het NAVO-bondgenootschap. De militaire samenwerking met de NAVO ging vrijwel ononderbroken door en werd na de Euromaidan alleen maar intensiever. Anti-Russische krachten kwamen aan de macht in Kiev, en het Westen startte een agressieve militarisering van Oekraïne.

Verenigde Staten

In maart 2014 zocht de ongekozen post-coup regering van Kiev contact met het Amerikaanse ministerie van Defensie om militaire samenwerking na te streven. In de loop van slechts zes maanden – van maart tot september – ontving Oekraïne 32 miljoen dollar van Amerika voor soldatenuniformen, nachtzichtapparatuur en communicatieapparatuur. Bovendien leverden zij Oekraïne 300.000 legerrantsoenen, voertuigen en technische uitrusting voor de grenswachten. Dit was nog maar in de eerste maanden van de acht jaar durende oorlog in Donbass.

Een soldaat bij de tactische oefeningen Three Swords-2021, gezamenlijk gehouden door de Oekraïense strijdkrachten en NAVO-landen op de trainingsfaciliteit Yavorovsky in de regio Lvov. © Spoetnik

De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende op 18 december 2014 de door het Congres goedgekeurde “Ukraine Freedom Support Act”. Deze gaf onder meer toestemming voor de overdracht van dodelijke wapens aan Kiev en voorzag in de opleiding van soldaten en officieren van de Oekraïense strijdkrachten. Sindsdien hebben Amerikaanse wetgevers regelmatig middelen in de defensiebegroting opgenomen voor militaire bijstand aan het overzeese land.

In 2015 leverden de VS Oekraïne 230 Humvee pantservoertuigen (waaronder 30 voertuigen met verbeterde pantserbescherming) en Raven drones. De Oekraïense strijdkrachten ontvingen ook AN/TPQ-36 counter artillery radarsystemen, ontworpen om raketlanceringen en artillerieoperaties te volgen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko inspecteert HMMWV-voertuigen tijdens een ceremonie om een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht te verwelkomen met de eerste partij Amerikaanse pantservoertuigen op de internationale luchthaven Borispol in 2015. © Sputnik / Mikhail Palinchak

Naast de militaire hulp van Washington in het kader van de Ukraine Freedom Support Act, heeft Kiev Amerikaanse wapens ontvangen in het kader van contracten met particuliere bedrijven.

Zo kocht Oekraïne in 2015 een partij Barrett M107A1 grootkaliber sluipschuttersgeweren, gemaakt door Barrett Firearms Manufacturing voor de Nationale Garde. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de waarde van dergelijke contracten nooit bekendgemaakt. De media schatten de kosten op ongeveer een half miljoen dollar.

Oekraïense en Amerikaanse militairen tijdens Fearless Guardian 2015, een gezamenlijke trainingsoefening op het Yavorovsky oefenterrein.© Sputnik

Volgens mediaberichten tekende Kiev in 2016 een contract voor de aankoop van 100 PSRL-granaatwerpers (een verbeterde versie van de Sovjet-RPG-7, gemaakt in de Verenigde Staten) van AirTronic USA voor 554.000 dollar.

In december 2017 gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming voor de overdracht van Barrett M107A1 grootkaliber sluipschuttersgeweren, evenals munitie, en onderdelen daarvoor aan Oekraïne in een deal ter waarde van $ 41,5 miljoen.

De levering van Javelin antitankraketsystemen aan Oekraïne werd eind december 2017 besproken. Op dat moment gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming voor de levering van “geavanceerde defensieve middelen” aan Oekraïne. Op 1 maart 2018 werd bekend dat Donald Trump de zending van 37 Javelin antitankraketsystemen goedkeurde die gepantserde voertuigen en laagvliegende doelen met lage snelheid (helikopters, drones) kunnen raken. De totale waarde van de zending bedroeg 47 miljoen dollar.

Het testen van Amerikaanse Javelin anti-tank raketsystemen op een militair terrein in Oekraïne. Persdienst van de president van Oekraïne.© Mikhail Palinchak

In oktober 2019 heeft het Pentagon het Amerikaanse Congres in kennis gesteld van zijn voornemen om nog eens 150 Javelin-raketten en ander gerelateerd militair materieel ter waarde van 39,2 miljoen dollar aan Kiev te verkopen.

Volgens het Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency hebben de VS in 2020 ongeveer 510 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne verstrekt. In eerdere jaren waren de uitgegeven bedragen aanzienlijk lager – ongeveer 272,5 miljoen dollar in 2019, 250,8 miljoen dollar in 2018, 207,7 miljoen dollar in 2017, en ongeveer 226,6 miljoen dollar in 2016.

Het rapport van het Agentschap bevatte geen specifieke lijst van producten waarvoor Washington en Kiev overeenkomsten hadden gesloten.

De regering-Obama beweerde dat het Oekraïne alleen niet-dodelijke wapens en uitrusting gaf (zoals ongewapende Humvee-pantservoertuigen en Raven-verkenningsdrones).

Afgezien daarvan leverden de Verenigde Staten 43 Toyota Land Cruiser voertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten in het kader van militaire bijstand. Kiev ontving van de Amerikanen ten minste 36 AN/TPQ-36, AN/TPQ-48 en AN/TPQ-49 multi-missieradars, alsmede PSRL-1 granaatwerpers, radio’s, nachtkijkers, kogelvrije vesten en vele andere uitrustingsstukken.

De verscheping van wapens over de oceaan werd in 2021 voortgezet onder Joe Biden. Begin september werd gemeld dat een militair hulppakket van 60 miljoen dollar voor Kiev was goedgekeurd, dat ook Javelin anti-tanksystemen omvatte.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk staat op de tweede plaats wat betreft de hoeveelheid wapens die aan Oekraïne worden geleverd. Het militaire samenwerkingsplan van de twee landen, Operatie Orbital, is van kracht sinds 2015, in het kader waarvan ten minste 75 Saxon gepantserde personeelsvoertuigen en Land Rover Defender gepantserde verkennings- en communicatievoertuigen zijn overgebracht naar Kiev.

Oekraïne heeft ook medische apparatuur, tactische uitrusting, brandstof, nachtzichtapparatuur en GPS-navigators ter waarde van meer dan 4,5 miljoen dollar van het Verenigd Koninkrijk ontvangen.

Eind 2019 hadden meer dan 22.000 militairen van de Oekraïense strijdkrachten hun opleiding onder Britse instructeurs voltooid.

Soldaten tijdens de gezamenlijke oefeningen Rapid Trident-2021 van Oekraïne en NAVO-landen op het oefenterrein Yavorovsky in de regio Lvov. © Spoetnik

In oktober 2020 ondertekenden Oekraïne en Groot-Brittannië een memorandum over de uitbreiding van de militair-technische samenwerking. Het voorzag in het aanspreken van financiering van het Britse exportkredietagentschap ten bedrage van 1,25 miljard pond voor de uitvoering van gezamenlijke defensieprojecten.

Kiev en Londen bereikten op 21 juni 2021 overeenstemming over samenwerking op het gebied van militaire scheepsbouw. Zij bespraken het gezamenlijk ontwerpen en bouwen van oorlogsschepen en de bouw van twee marinebases in Oekraïne met de financiële steun van het Verenigd Koninkrijk. Vertegenwoordigers van de ministeries van defensie van de twee landen ondertekenden de desbetreffende overeenkomst in Odessa aan boord van de raketdestroyer HMS Defender van de Royal Navy.

De Britse HMS Duncan in de zeehaven van Odessa. Het arriveerde om deel te nemen aan de internationale oefening Sea Breeze 2019. Het schip maakt deel uit van de permanente NAVO-groep, die gevechtsdienst heeft in de Middellandse Zee. © Spoetnik

Kiev was van plan om acht raketboten te bouwen op basis van het Britse ontwerp, om twee moderne mijnenvegers te ontvangen, gemaakt met de deelname van Oekraïense bedrijven, evenals om de bouw van Vladimir Velikiy korvet te voltooien met de hulp van Groot-Brittannië.

In 2022 besloot Londen lichtgewicht antitankafweersystemen aan Oekraïne te leveren. In januari kwam een grote lading NLAW-antitankgranaatwerpers voor eenmalig gebruik met een granaatkaliber van 150 mm aan in het land. Deze wapens zijn ontworpen om te worden afgevuurd vanuit besloten ruimten, vanachter schuilplaatsen, of vanaf de bovenste verdiepingen van gebouwen of kelders.

Een NLAW anti-tank raketsysteem achtergelaten door het Oekraïense leger op hun posities in de regio Lugansk. © Sputnik

Een NLAW anti-tank raketsysteem achtergelaten door het Oekraïense leger op hun posities in de regio Lugansk. © Sputnik

Litouwen

Vilnius was de eerste om militaire bijstand te verlenen aan Kiev na de staatsgreep van februari 2014. Sinds 2014 heeft Litouwen de Oekraïense strijdkrachten herhaaldelijk voorzien van Sovjet-kaliber handvuurwapens en munitie die buiten gebruik waren gesteld nadat het land zich bij de NAVO had aangesloten.

In 2016 droeg de Baltische staat meer dan 150 ton militaire voorraden over aan Oekraïne. Het ging voornamelijk om 5,45 mm kogels voor Kalasjnikov aanvalsgeweren. Datzelfde jaar meldden Oekraïense media, onder verwijzing naar VN-gegevens, dat Litouwen Kiev 60 KPVT-machinegeweren (kaliber 14,5 mm) en 86 DShK-zware machinegeweren (kaliber 12,7 mm) van Sovjet-productie had geleverd.

Jonas Ohman, hoofd van de ngo Blue/Yellow, die het Oekraïense leger steunt, meldde in juni 2016 dat Oekraïne met donaties van Litouwse burgers moderne optiek had aangeschaft voor sluipschutters die vechten tegen de Volksmilities van de DPR en LPR.

In 2017 kondigde Vilnius aan dat het een nieuwe partij dodelijke wapens en munitie ter waarde van 1,93 miljoen euro aan Kiev zou overdragen. Later kwamen de media erachter dat het om oude wapens ging die buiten gebruik waren gesteld nadat het land was overgestapt op NAVO-normen.

In 2019 ontvingen de Oekraïense strijdkrachten meer dan 1 miljoen patronen voor aanvalsgeweren van sovjetmakelij uit Litouwen, en in 2021 ontvingen ze een partij body armor en tactische gordels.

In januari 2022 keurde de Baltische staat een plan voor militaire steun aan Oekraïne goed, dat onder meer voorzag in de snelle overdracht van apparatuur voor thermische beeldbewaking aan Kiev, alsook in de gezamenlijke aankoop van het Noorse meervoudig lanceerraketsysteem NASAMS. Dit is een mobiel raketsysteem dat lijkt op de Katjoesja-raketwerper uit het Sovjettijdperk.

Polen

In juli 2016 ondertekenden Oekraïne en Polen een overeenkomst “over de wederzijdse levering van wapens, militaire uitrusting en de verlening van diensten van militaire en technische aard.”

Volgens berichten stuurde Warschau Kiev 50 M57 mortieren, 9 MT-LB multi-purpose gepantserde personeelsdragers, 15 zware machinegeweren, twee AK-176M geweersteunen, parachutesystemen, en 100 terugstootloze geweren.

Tsjechische Republiek

Ook Praag heeft zich niet afzijdig gehouden. In 2018 kondigde een vertegenwoordiger van Czechoslovak Group, een particulier Tsjechisch bedrijf, aan dat het Oekraïne tientallen BVP-1 infanteriegevechtsvoertuigen (de media meldden 200 eenheden) en 2S1 Gvozdika zelfrijdende houwitsers (na een revisie) zou leveren, die onder Sovjetlicentie waren geproduceerd.

Een 2S1 Gvozdika zelfrijdende artilleriehouwitser op een schietbaan © Sputnik / Pavel Lvov

Er werd ook gemeld dat het Tsjechische Defense Systems A. S. een aanbesteding van het Oekraïense ministerie van Defensie had gewonnen voor de aankoop van granaten voor Rapira artillerie kanonnen. Het defensieministerie zei dat het leger een tekort had aan deze munitie als gevolg van toenemende branden in militaire depots. Een Tsjechisch bedrijf bood een partij gerepareerde granaten aan. Opgemerkt werd dat zij tegen de laagste prijs waren aangekocht en zo goed als nieuw waren. Hun houdbaarheid is ten minste 10 jaar. In 2020 onderging de munitie reparaties waarbij alle elementen werden gedemonteerd en het kruit, de kruithoudende onderdelen en de in 2019-2020 gemaakte lonten werden vervangen.

In 2021 werd bekend dat Tsjechië van plan is Oekraïne 26 Dana-M2 zelfrijdend artilleriegeschut te leveren. Deze SAU is een modificatie van een gevechtsvoertuig dat in de jaren 1970 is ontwikkeld. Het werd gebouwd op het chassis van de beroemde Tatra T815 terreinwagen en is bewapend met een 152-millimeter kanon dat doelen in een straal van 20.000 meter kan raken.

Bulgarije

In 2015 produceerde Bulgarije, gefinancierd door de Verenigde Staten, munitie voor het Oekraïense leger. Het land maakte granaten voor de RPG-7V hand-held anti-tank granaatwerper.

In februari 2021 kocht Kiev 100.000 40mm patronen uit Bulgarije voor GP-25/30 onderloopse granaatwerpers, 1,5 miljoen patronen 7,62x54mm munitie voor Dragunov sluipschuttersgeweren en Kalashnikov machinepistolen. De munitie werd geleverd via Polen.

Frankrijk

In 2014 kwam een zending kogelvrije vesten uit Frankrijk in Oekraïne aan. In februari 2021 kwamen de landen overeen om 60 APILAS anti-tank raketwerpers te leveren voor eenheden van de Special Operations Forces van de Oekraïense strijdkrachten.

In oktober van datzelfde jaar overhandigden de VS aan Kiev een lading militair materieel, waaronder Franse APILAS handheld anti-tank raketwerpers, naast andere wapens.

Estland

Sinds 2014 heeft Estland militaire specialisten opgeleid, en in 2020 stuurde het ongeveer 2.400 Makarov-pistolen naar de Oekraïense troepen, die niet werden gebruikt omdat ze niet aan de NAVO-normen voldeden. In december 2021 kondigde het Estse ministerie van Defensie aan dat het van plan is om Kiev Javelin-raketten en 122mm-houwitsers te leveren. Estland heeft Javelin-raketten ontvangen van de Verenigde Staten, waarvan het een deel heeft gekocht en een ander deel als militaire hulp heeft ontvangen.

Turkije

In 2018-2020 importeerde Oekraïne Turkse Bayraktar TB2 onbemande luchtaanvalsvliegtuigsystemen, waarbij het ongeveer 74 miljoen dollar uitgaf voor de aankoop.

Bayraktar TB2 drone tijdens een militaire parade © Sputnik / Alexei Kudenko

Volgens de intergouvernementele documenten over militair-financiële samenwerking, ondertekend op 3 februari 2020, was Ankara van plan om Kiev 36 miljoen dollar aan militaire hulp toe te kennen, die zou worden besteed aan de aankoop van Turkse wapens en goederen voor tweeërlei gebruik (‘dual use’).

Oekraïne heeft deelgenomen aan de gezamenlijke ontwikkeling met Turkije van het onbemande gevechtsvliegtuig Akinci High Altitude Long Endurance (HALE), dat is gebruikt tijdens het militaire conflict in Nagorno-Karabach.

Canada

Ottawa doneert sinds 2014 militaire uitrusting als hulp, waaronder kogelvrije vesten, helmen, medische kits, tenten, slaapzakken, ballistische brillen en nachtkijkers.

Op 13 december 2017 heeft Canada Oekraïne toegevoegd aan de lijst van landen die toestemming hebben voor de levering van dodelijke wapens. In juli 2019 werd bekend dat Ottawa bereid was pantservoertuigen te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. De details van deze deal zijn onbekend.

De Verenigde Staten, Canada, Turkije en tal van Europese staten steunen de oorlog in Donbass al jaren. Al deze leveringen werden openlijk gemeld in de media, en niemand verborg het feit dat Oekraïne met wapens werd volgepompt. Waar waren de verlichte, humane en progressieve burgers van het collectieve Westen al die tijd? Waarom protesteerden ze niet tegen militaire steun voor de oorlog in Donbass? Waren de pacifistische beweging en de slogan “make love, not war” niet langer populair?

De DPR en LPR Volksmilities voerden geen offensief uit, er was geen bedreiging voor Kiev, en alle diplomatieke stappen werden uitgevoerd met de hulp van dezelfde westerse landen. Het vredesplan werd door alle partijen aanvaard – gewoon aannemen en uitvoeren. Maar nee, in plaats van druk uit te oefenen op de Oekraïense regering, die de uitvoering van de akkoorden van Minsk met alle mogelijke middelen vermeed, trainden de landen van het “collectieve Westen” soldaten van de nazi-bataljons en de Oekraïense strijdkrachten om de bevolking van de zelfbenoemde republieken zo effectief mogelijk te doden en voorzagen hen van alles wat ze daarvoor nodig hadden.

Als zoveel staten de oorlog in Donbass niet hadden gesteund, zou de Oekraïense regering misschien vroeger of later aan de onderhandelingstafel moeten gaan zitten. Je kunt je afvragen of de mensen die in Washington, Londen, Parijs, Warschau, Ottawa, Vilnius, Praag, Sofia, Tallinn en Ankara naar bijeenkomsten ter ondersteuning van Oekraïne komen, daar ooit bij stil hebben gestaan.

Topfoto – Spoetnik Internationaal, © Spoetnik / Stringer


Aanvulling: Ook de Nederlandse regering bewapende Oekraine

Van de wapens en militaire ondersteuning die de Nederlandse staat aan Oekraine en aan de extra Navo-aanwezigheid in de regio geleverd heeft is niet alles algemeen bekend.

Het is toevallig bekend geworden dat de Nederlandse regering indirect betrokken was bij de Maidan-coup, o.a. met de financiering van Hromadske-TV, dat kort na zijn oprichting in november 2013 de enige door westerse media geciteerde informatiebron was tijdens de kleuren-revolutie en staatsgreep.

De Rutte-2 regering heeft in 2016 de uitslag van het referendum tegen een EU-associatieverdrag met Oekraine aan de laars gelapt, en gelobbied voor EU-sancties en escalatie tegen Rusland.

Escalatie vanaf februari 2022

De nederlandse regering had aan Oekraine reeds militaire uitrusting toegezegd voordat Rusland zijn Speciale operatie op 24 februari 2022 begon.

Op kamervragen van de SP antwoorde Wobke Hoekstra (minister van BZ) op 3 februari 2022 op de welbekende vage manier, maar twee weken daarna, op 18 februari, bleek de regering reeds het volgende te hebben toegezegd : 3.000 gevechtshelmen, 2.000 scherfvesten, 30 metaaldetectoren, 2 draadgeleide onderwaterdetectierobots, 2 gevechtsveldbewakingsradars, 5 wapenlocatieradars en 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks munitie. (let wel: dit was tijdens de oorlogszuchtige escalatie van het Westen. Rusland had een lang tevoren geplande militaire oefening afgerond en trok zich terug uit de westgrens-regio)

Ook verklaarde de regering dat ze de “gereedheid van de militaire eenheden die inzetbaar zijn voor de snelle reactiemacht van de NAVO opschroeft”.

Vanaf 24 februari, de start van de speciale militaire operatie, heeft de Nederlandse staat enorm veel wapens geleverd. In de maand maart: 200 stinger luchtdoelraketten, 50 panzerfaust-3 antitankwapens met 400 raketten, en biedt vanuit de buurlanden van oekraine ondersteuning met F16’s, F35’s, Patriots, de oorlogsschepen ZrMs De Zeven Provincien en ZrMs Rotterdam, en 150 landmachtmilitairen van de 11e Luchtmobiele Brigade (naar Roemenie)

Op 10 maart kondigde Minister van Defensie Katja Olligren (D66) in een kamerbrief namens de Nederlandse regering aan, dat over de toekomstige leveranties niet meer openbaar gecommuniceerd wordt. Het is ons daardoor onbekend wat er daarna nog geleverd is en wordt. Op 31 maart stond de officiele teller al op “meer dan 50 miljoen aan geleverde militaire goederen” en op 12 mei op € 102 miljoen, o.a. voor geleverde Pantzerhouwitzers, op 9 juni 130 miljoen, o.a. voor extra Pantzerhouwitzers (volgens de officiele informatie op: wat doet Nederland – van dag tot dag, van defensie.nl)

Sjoerd Sjoerdsma (D66) pleit voor ongelimiteerde wapenleveranties zonder taboe

In een BZ-comissiedebat op 15 juni (PDF van het verslag) pleitte Sjoerd Sjoerdsma (D66) voor ongelimiteerde wapenleveranties zonder taboe. Hij kreeg van alle aanwezigen min of meer instemming en de bijbehorende motie werd goedgekeurd. Het enige voorbehoud kwam van Jasper van Dijk (SP), die ervoor pleitte dat Nederland dan wel verdedigbaar moet blijven, en we daarom niet al onze wapens zouden moeten leveren aan dit conflictgebied”

Tevens traint het Nederlandse leger hun “Oekraiense collega’s” in het gebruik van deze moordwapens en zijn op dit moment 90 Nederlandse Landmacht militairen in Engeland voor maandenlange training van Oekraiense militairen.