Bron: Ilya Tsukanov sputnikglobe 27 augustus 2023 ~~~.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov bestempelde de Oekraïense crisis in april 2022 voor het eerst als een NAVO-‘proxyoorlog’ tegen Rusland. De VS en hun bondgenoten verwierpen deze typering luidkeels. Maar een reeks lekken uit het Pentagon, in combinatie met verklaringen van Oekraïense functionarissen zelf, hebben de geldigheid van Lavrov’s beoordeling bevestigd.

De topadviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft bevestigd dat er onlangs een “geheime bijeenkomst” heeft plaatsgevonden tussen de bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Valerii Zaluzhnyi, andere Oekraïense generaals en NAVO-topmensen aan de Pools-Oekraïense grens.

“Er zijn veel van dat soort ontmoetingen,” zei presidentieel assistent Mykhailo Podolyak in een interview met de Oekraïense televisie op zaterdag. “Eigenlijk communiceert Zaluzhnyi bijna elke dag actief met vertegenwoordigers van de ministeries van Defensie en generale staven van onze partners.”

“De generale staf maakt voortdurend aanpassingen, afhankelijk van wat er aan het front gebeurt,” voegde Podolyak eraan toe. “Uiteraard worden deze aanpassingen altijd besproken met onze partners om de leveringen” van extra wapens, waaronder langeafstandsraketten, pantservoertuigen en luchtverdedigingssystemen, mogelijk te maken.
De adjudant van Zelensky onthulde ook dat de NAVO-defensiemedewerkers waarmee Zaluzhnyi het vaakst communiceert de Amerikanen en de Britten zijn, omdat “zij beter dan anderen weten en begrijpen wat er aan het front gebeurt.”

De opmerkingen van Podolyak bevestigen recente berichten in Amerikaanse en Britse media dat de Oekraïense topcommandant en andere Oekraïense topfunctionarissen een ontmoeting hadden gehad met Pentagon Joint Chiefs Chairman Mark Milley, NAVO Supreme Allied Commander Europe Christopher Cavoli en de Britse Chief of Defense Staff Tony Radakin met als doel een verandering van strategie te bepleiten in het haperende tegenoffensief van Oekraïne. Zaluzhnyi zou mondeling hebben ingestemd met het “advies” van zijn NAVO-collega’s.

De regering Biden, de Europese bondgenoten van de VS en de westerse media hebben pertinent geweigerd om het Oekraïneconflict een “proxy-oorlog” tussen de NAVO en Rusland te noemen. Ze beweren dat de enige rol van het Westen is om “het Oekraïense volk te steunen terwijl het zijn land verdedigt” en dat het noemen van de crisis als een proxy-oorlog “Oekraïne zijn eigen autoriteit ontkent“.

De omvang van de NAVO-steun, waaronder bijna 100 miljard dollar aan militaire uitrusting, inlichtingen en andere hulp, in combinatie met de Amerikaans-Britse zet van 2022 om de Russisch-Oekraïense vredesbesprekingen te saboteren, de bekentenis van Pentagonchef Lloyd Austin dat het doel van Washington in Oekraïne was om Rusland te “verzwakken” en de jarenlange inspanningen van de NAVO om Kiev op te nemen in het Westerse militaire blok, suggereren echter iets anders.

In januari gaf de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov openlijk toe dat Oekraïne door tegen Rusland te vechten “de missie van de NAVO uitvoerde”, namelijk het “elimineren” van de zogenaamde Russische “dreiging” voor het bondgenootschap. “Zij vergieten hun bloed niet. Wij vergieten het onze. Daarom moeten zij ons wapens leveren,” zei Reznikov destijds.

Eerder dit jaar bevestigde een schat aan geheime documenten met betrekking tot de beoordeling van de Oekraïense crisis door het Pentagon nog eens Ruslands “oorlog bij volmacht” beschrijving van de gebeurtenissen, waarbij van sommige NAVO-machten werd onthuld dat ze tientallen speciale troepen naar het conflictgebied hadden gestuurd.

Bron: Amerikaans-Oekraïense oefening afgerond in Oekraïne © Sputnik / Stringer