Bron: PressTV 22 oktober 2023 ~~~ 

Gerhard Schroder, voormalig bondskanselier van Duitsland, heeft verklaard dat de Verenigde Staten Oekraïne hebben verboden om in maart 2022 vredesonderhandelingen met Rusland te voeren, hoewel de partijen de kans hadden om het eens te worden over het beëindigen van het conflict.

Schroder zei in een interview dat vrijdag werd gepubliceerd door de Duitse krant Berliner Zeitung dat, hoewel vertegenwoordigers van de Oekraïense president Vladimir Zelensky openstonden voor het doen van concessies op belangrijke punten, zoals het afzien van pogingen om lid te worden van de NAVO, de VS niet instemden met vredesbesprekingen.

“De Oekraïners stemden niet in met vrede omdat ze dat niet mochten. Ze moesten eerst de Amerikanen vragen over alles wat ze bespraken,” zei Schroder, die gevraagd was om te helpen bemiddelen bij de vredesonderhandelingen tussen Oekraïense en Russische functionarissen in Istanbul, een paar weken nadat Moskou zijn militaire operatie startte in februari 2022.

“Mijn indruk is dat er niets kon gebeuren omdat al het andere in Washington werd besloten.”

Hij zei dat de strategie van Washington “fataal” was, hetgeen resulteerde in nauwere banden tussen Rusland en China.

“Nu is het zo dat twee actoren, China en Rusland, die ingeperkt worden door de VS, hun krachten bundelen. De Amerikanen geloven dat ze sterk genoeg zijn om beide partijen in toom te houden. Naar mijn bescheiden mening is dit een vergissing. Kijk maar eens hoe verscheurd de Amerikaanse kant nu is. Kijk naar de chaos in het Congres.”

Hij verweet ook Washington’s bondgenoten in West-Europa die “gefaald” hadden om de kans te grijpen om in maart 2022 aan te dringen op vrede.

Hij voegde eraan toe dat Zelensky toen openstond voor een compromis over de Krim en de afgescheiden gebieden in de Donbas-regio. Sindsdien zijn honderdduizenden Oekraïense troepen gedood omdat Westerse militaire hulp het conflict verlengt.

“De wapenleveranties vormen geen eeuwige oplossing, maar niemand wil praten,” zei Schröder.

“[De Duitse kanselier Olaf] Scholz en [de Franse president Emmanuel] Macron zouden eigenlijk een vredesproces in Oekraïne moeten steunen, omdat het niet alleen een Amerikaanse zaak is, maar vooral een Europese.”

Hij voegde eraan toe dat een van de rechtvaardigingen om Oekraïne te bewapenen – vermeend Russisch expansionisme – geen enkele realiteitsgrond had.

“Deze angst voor de komst van de Russen is absurd,” zei Schröder.

Schröder voegde er echter aan toe: “Westerse leiders moeten begrijpen dat het niet uitmaakt wie er in Moskou aan de macht is, Rusland zal niet toestaan dat Oekraïne of Georgië door de NAVO worden opgenomen” en zonder dit feit te accepteren zal “vrede moeilijk te bereiken zijn.”

De Amerikaanse presidentskandidaat Robert Kennedy Jr. deed eerder een soortgelijke uitspraak. In juni zei hij dat de Verenigde Staten de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne wilden laten ontsporen om zo het conflict te verlengen, door de voormalige Britse premier Boris Johnson naar Oekraïne te sturen om de pogingen om de Oekraïense crisis op te lossen te saboteren.

De Russische president Vladimir Poetin zei in zijn recente opmerkingen op woensdag dat Westerse functionarissen hadden gezinspeeld op een grotere bereidheid om te onderhandelen over Oekraïne, in het bijzonder de EU-buitenlandchef Josep Borrell, maar eiste “meer praktische stappen”.

Hoge ambtenaren in Moskou hebben het Westen ervan beschuldigd direct betrokken te raken bij de oorlog in Oekraïne door het land wapens te leveren en zijn soldaten te trainen. Ze waarschuwden dat dergelijke maatregelen de Russische troepen er niet van zullen weerhouden hun doelen te verdedigen en dat het bewapenen van Kiev de oorlog alleen maar zou verlengen.

Topfoto: Voormalig Duits kanselier Gerhard Schröder woont in juli 2020 een parlementaire hoorzitting bij in Berlijn. (Foto door Getty Images)


Gerelateerd (berichten in dit archief):

t.a.v. het bedrog van de 2015-Minsk akkoorden:

t.a.v de maart-2022 Vredesbesprekingen:

Overig gerelateerd: