Bron: Tass 29 januari 2024 ~~~ 

AMSTERDAM, 28 januari. /TASS/. In Amsterdam vond een demonstratie plaats ter ondersteuning van de vrede in Oekraïne en het staken van de agressie in de Palestijnse gebieden. Enkele tientallen mensen namen deel aan de rally op het centrale plein en marcheerden door de straten van de stad op het ritme van een trommel.

Veel demonstranten droegen witte en blauwe vlaggen die symbool staan voor vrede. Spandoeken met de tekst “Vrede met Rusland”, “Vrij Palestina” en “Geen wapens voor vrede” waren zichtbaar in de menigte. De mars duurde iets langer dan een uur en er waren geen ongeregeldheden. De aanwezigheid van de politie was minimaal.

“Een nieuw jaar is aangebroken en we hopen dat het vrede zal brengen in Oekraïne en Palestina, evenals een nieuwe wereldorde die aanvaardbaar zal zijn voor iedereen die op deze planeet leeft,” zei Ab Gitelink, publicist en politicoloog, in een gesprek met journalisten, waaronder een TASS-correspondent.

Hij was van mening dat het Oekraïense tegenoffensief op niets is uitgelopen en dat de Russische troepen geleidelijk de controle over kleine districten en dorpen overnemen. Volgens de politiek analist “is Rusland klaar voor onderhandelingen, maar verwacht het dat Oekraïne en het Westen akkoord gaan” met de opname van zes regio’s, waaronder de Krim, in de Russische Federatie.

En dit is een aanvaardbare oplossing, want dit is wat de mensen die daar wonen willen. Ze hebben tijdens de referenda duidelijk gemaakt dat ze willen dat deze regio’s deel gaan uitmaken van de Russische Federatie. Dat staat buiten kijf. Als de Russen vertrekken, zal dat catastrofale gevolgen hebben,” meent Gietelink.

Volgens de politiek analist kan het einde van het conflict in Oekraïne worden vergemakkelijkt door de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. “Als Trump aan de macht komt, zal hij [de Oekraïense president Volodymyr] Zelensky vertellen dat het voorbij is, dat hij moet gaan onderhandelen met Rusland en tot overeenkomsten moet komen,” zei hij. – En als Zelensky dit niet doet, zal de VS stoppen met het steunen van Oekraïne. En dan zal de oorlog ook eindigen, maar dan wel met een nederlaag voor Oekraïne”.

Topfoto: Demonstranten droegen spandoeken “Vrede met Rusland”, “Vrij Palestina” en “Geen wapens voor vrede”. © Vitaly Chugin/TASS