Bron: Ulrich Heyden 
nachdenkseiten.de 25 oktober 2022 ~~~

Mensen die proberen de oorlog in Oekraïne ook van Russische zijde te verslaan of humanitaire hulp bieden aan mensen in nood in de nieuwe Russische gebieden worden uitgesloten van het publieke debat. Vrijheid van mening en persvrijheid worden holle begrippen. Voortaan kan iedereen die iets zegt dat lijkt op een “bagatellisering van Russische oorlogsmisdaden” worden gestraft voor “ophitsing van het volk” op grond van een wetswijziging die de Bondsdag donderdag in kort geding heeft goedgekeurd.

Zelfs de huiskrant van de Groene Partij “taz” vindt deze aanscherping van de wet alarmerend. Zij schrijft: “Het ontkennen en bagatelliseren van oorlogsmisdaden en genociden is nu strafbaar als “aanzetten van het volk”. De Bondsdag heeft vrijdagavond zonder aankondiging het strafrecht aangescherpt. Dit betreft bijvoorbeeld het ontkennen en bagatelliseren van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne.”

Parallel aan de verscherping van de wet nemen de “onthullingen” over “helpers van Poetin” in Duitsland toe in de grote Duitse media. In de afgelopen maanden hebben “Bild” en MDR gewaarschuwd tegen humanitaire hulp voor de mensen in Lugansk en Donetsk, omdat dat “hulp voor Poetin” is.

Die Welt” laat zich ook niet uit het veld slaan. Enkele dagen geleden publiceerde zij een lange tekst over de “helpers van Poetin” in Duitsland. “Met een undercoveroperatie kregen Oekraïense activisten inzicht in het binnenste van een pro-Russisch netwerk. WELT was in staat om uitsluitend chats te analyseren”, aldus de Springer-paper.

“Oekraïense activisten” hielpen met het onderzoek, schrijft “Die Welt”. Aangezien alle oppositie in Oekraïne verboden is en vrienden van Rusland marteling en moord kunnen verwachten, kan worden aangenomen dat de “Oekraïense activisten” in nauw contact staan met het Oekraïense staatsapparaat. Het Oekraïense staatsapparaat staat op zijn beurt in nauw contact met Duitse en Amerikaanse diensten. Het artikel in de Welt heeft dus niets te maken met journalistiek, maar met een jacht waarbij alle middelen zijn toegestaan.

Nu is het tijd voor mensen die waarde hechten aan de Grondwet en de persvrijheid om in actie te komen. De campagne tegen de “helpers van Poetin” heeft tot doel de kritiek op de wapenleveringen aan Oekraïne volledig uit het publieke debat te bannen. Alleen degenen die Rusland als de enige schuldige aan de zeer explosieve veiligheidssituatie zien, mogen hun zegje doen in de publieke sfeer

Topfoto: Bundestag by Stefano Bolognini.JPG – Wikimedia Commons