Bron: Ray McGovern 
popularresistance.org 22 oktober 2022 ~~~

Er is zojuist een roos opgebloeid in de ideeënwoestijn van Blinken/Sullivan/Biden over Oekraïne. Ik verwijs naar Rose Gottemoeller, 69, die Under Secretary of State for Arms Control was tijdens de 2e termijn van de regering Obama/Biden en veel meer weet van de echte wereld dan die jongens die Biden in de achterkamer heeft (als ik het risico mag nemen haar met die lovende woorden te vervloeken).

Zoek je volwassenen in de kamer? Gottemoeller zou de vrouw van het uur kunnen zijn als Biden’s adviseurs in ivoren kledij zouden stoppen met leedvermaak, gaan zitten en luisteren.

Verlaging van de nucleaire temperatuur

In een artikel in de Financial Times van 2 weken geleden verwees Gottemoeller naar het “stille akkoord” dat precies 60 jaar geleden een einde maakte aan de Cubaanse raketcrisis. Wat Oekraïne betreft, sluit het militaire opties uit:

Dat brengt ons bij de diplomatie. Is er een kans dat onderhandelingen Poetins calculus kunnen veranderen? De Cubaanse raketcrisis eindigde met een stille overeenkomst… wat stille nucleaire diplomatie kan resultaten opleveren.

Twee jaar geleden bood Poetin aan om Ruslands nieuwe grond-gebaseerde middellangeafstandskernraket uit Europa terug te trekken onder verifieerbare voorwaarden, als basis voor een moratorium op dergelijke raketten in Europa. Toen Poetin en Xi Jinping elkaar vóór de invasie van februari in Peking ontmoetten, spraken zij over uitbreiding van een dergelijk moratorium tot Azië.

Misschien is het tijd om discrete gesprekken te beginnen – al was het maar op technisch niveau – om na te gaan wat de twee mannen in gedachten hadden. Het zou de vreselijke crisis in Oekraïne niet oplossen, maar het zou de nucleaire temperatuur kunnen verlagen.

En hier komt het. Het zeer verstandige voorstel van Gottemoeller heeft zijn weg gevonden door de censoren van de Washington Post. Columnist Ishaan Tharoor kon dinsdag aan het eind van een artikel met de titel “De ongemakkelijke noodzaak om over diplomatie met Rusland te praten” enkele gedachten van de voormalige staatssecretaris toevoegen. Het gezond verstand in de post over dit onderwerp is iets van een doorbraak.

Biden: Nog steeds op zoek naar een uitgang?

De dag voordat Gottemoellers artikel verscheen, klaagde president Biden:

“Voor het eerst sinds de Cubaanse raketcrisis hebben we een directe dreiging van het gebruik (van een) kernwapen als de zaken daadwerkelijk zo doorgaan … Ik probeer uit te zoeken wat Poetins uitgang is.”

Voor Biden mag het geen geheim zijn dat, zoals Gottemoeller met zoveel woorden impliceert, er voor beide een uitgang is – een uitgang met beproefde vangrails die “inspecties” worden genoemd. Vertrouw, maar controleer.

Zoals ik opmerkte in een eerdere post waarin ik de Cubaanse raketcrisis vergeleek met de huidige crisis in Oekraïne, waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin op 21 december 2021 dat “als Amerikaanse en NAVO-raketten in Oekraïne worden ingezet, hun vluchttijd naar Moskou slechts 7 tot 10 minuten zal bedragen, of zelfs vijf minuten voor hypersonische systemen”. (Verwijzend naar de MRBM’s die 60 jaar geleden in Cuba werden ontdekt).

Op 30 december 2021 hebben Biden en Poetin op dringend verzoek van Poetin telefonisch gesproken. In de memo van het Kremlin staat: “Joseph Biden benadrukte … dat Washington niet van plan is offensieve aanvalswapens in Oekraïne te gebruiken.” [nadruk toegevoegd].

De stemming in het Kremlin was optimistisch. De onderhandelingen in Genève, over slechts tien dagen, waren goed van start gegaan. Oeps! Een paar dagen na de besprekingen was de belofte van Biden om geen offensieve wapensystemen op Oekraïens grondgebied in te zetten in duigen gevallen. Dit werd duidelijk tijdens het volgende gesprek tussen Biden en Poetin (12 februari).

Poetin kan zich verraden voelen – en niet voor het eerst. Maar zijn grootste strategische zorg zijn volgens mij de ballistische raketten voor de middellange afstand (kruisraketten en hypersonische raketten) die vrijwel van de ene op de andere dag kunnen worden opgesteld in Roemenië, Polen en mogelijk elders in de periferie van Rusland. Alles wijst erop dat Poetin te zijner tijd bereid zal zijn om over deze kwestie te onderhandelen.

Is Biden, net als Dan Quayle, geen John Kennedy?

De jury is er nog niet uit. Graham Allison van Harvard University stelt dat:

“In Biden hebben we een ervaren koude strijder die heeft nagedacht over de Cubaanse Raketcrisis, die heeft nagedacht over een nucleaire oorlog. Hij heeft nagedacht over hoe een volledige oorlog eruit zou zien, hij heeft er zelfs scenario’s over gemaakt – ik weet het persoonlijk.”

Naar mijn mening zal veel afhangen van de vraag of president Biden tot het besef kan worden gebracht hoe slecht hij en het land door zijn huidige adviseurs zijn gediend. Gottemoeller heeft een generatie meer ervaring dan Jake Sullivan. Ze heeft veel met de Russen en de NAVO te maken gehad. (Ze was van 2016 tot 2019 plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dus ze weet ook hoe ze de kneedbare Jens Stoltenberg moet kneden.)

Zullen de Biden jongens een volwassene in de kamer laten? Dat is ze geraden.

Ray McGovern werkt bij Tell the Word, een uitgeverij van de oecumenische Church of the Saviour in het centrum van Washington. In zijn 27-jarige loopbaan als CIA-analist was hij onder meer hoofd van de afdeling buitenlands beleid voor de Sovjet-Unie en redacteur/briefschrijver van de President’s Daily Brief. Hij is medeoprichter van Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS).

Topfoto: Rose Gottemoeller