Bron: Lucas Leiroz 
southfront 30 augustus 2022 ~~~

VS zet interventiepolitiek in het Oekraïense conflict voort, waardoor spanningen en veiligheidscrisis blijven voortduren.

Volgens recente berichten rekruteren de VS Afghaanse piloten om in Oekraïne te vechten. Het doel zou zijn om de Oekraïense luchtmachttroepen te herstellen na de vele slachtoffers die door Russische troepen zijn gemaakt tijdens de speciale militaire operatie. Daarmee blijft het duidelijk dat de VS het conflict koste wat kost willen verlengen, zelfs als daarvoor steeds meer levens moeten worden opgeofferd.

In een recent interview deelde een anonieme bron uit de militaire en diplomatieke kringen van de VS aan Russische media mee dat het Pentagon een geheim opleidingsprogramma leidt voor Afghaanse piloten die met de VS-strijdkrachten uit het Centraal-Aziatische land zouden zijn gevlucht nadat de Taliban Kabul hadden ingenomen. De strijders zouden aan de zijde van de Amerikaanse bezettingstroepen hebben gevochten, waardoor zij bang waren voor straf van de Taliban-regering, en om die reden asiel kregen in de VS.

Momenteel wordt het programma uitgevoerd op het grondgebied van de VS, in de staat Californië, met plannen om de piloten binnenkort naar Europa te sturen. Zij zullen worden opgenomen in de gelederen van het Oekraïense “verzet”, met als doel de militaire macht van Kiev te herstellen, aangezien de plaatselijke luchtmachttroepen praktisch gedecimeerd zijn door Rusland. Momenteel is de Oekraïense luchtgevechtscapaciteit uiterst verzwakt, aangezien er niet genoeg personeel of materieel is om de routine van de confrontaties te handhaven, zodat Westerse hulp echt de enige manier is om het Oekraïense leger actief te houden.

Bovendien werd door de bron meegedeeld dat niet alleen piloten aan het programma zouden deelnemen, maar ook Afghaanse troepen met andere militaire specialisaties, voornamelijk voormalige leden van speciale operaties eenheden. Uit deze zaak blijkt dat de VS blijven werken met een hulpprogramma voor Kiev dat veel verder gaat dan de eenvoudige levering van wapens en geld, waarbij strijders worden gemobiliseerd om de gelederen te vervangen na Oekraïense slachtoffers, hetgeen ongetwijfeld duidt op een hoge mate van interventionisme. De informant is echter van mening dat zelfs met deze hulp er geen verandering zal komen in de uiteindelijke uitkomst van het conflict, gezien de onmiskenbare opmars van de Russische strijdkrachten. In feite lijkt geen enkele militaire hulp van het Westen voldoende om Moskou ervan te weerhouden zijn doelen in de operatie te bereiken.

“Zoals bekend is het Pentagon een jaar geleden begonnen met het rekruteren van voormalige Afghaanse piloten die samen met de Amerikanen naar de VS zijn gevlucht. Hun training begint nu in Californië met plannen om ze vervolgens via Polen naar Oekraïne te sturen (…) Al deze hysterische pogingen ‘om gaten te dichten’ zullen de militaire catastrofe van het Kiev-regime en de politieke catastrofe van zijn ‘sponsors’ in Washington alleen maar uitstellen (…) Ze zullen geen invloed hebben op het eindresultaat”, zei de bron tijdens het interview.

Deze vorm van bijstand met troepenmobilisatie is niet de enige die door de VS en andere NAVO-landen wordt uitgevoerd. Er is een wijdverspreide mobilisatie voor buitenlandse huurlingen die in Oekraïne worden ingezet. Westerse mediakanalen hebben valse informatie over het conflict verspreid en geprobeerd het minder gevaarlijk en intens te doen lijken dan het in werkelijkheid is, door te spreken over een niet-bestaande Oekraïense “reactie”, alleen om burgers van andere landen te motiveren zich als vrijwilliger aan te melden. Zoals verwacht hebben deze initiatieven catastrofale gevolgen gehad, aangezien veel mensen zonder militaire ervaring in Oekraïne landen en snel sterven tijdens de hevige gevechten.

Aan de andere kant komen er wel degelijk veel getrainde en ervaren militairen aan in het land om het op te nemen tegen de Russische troepen. Voordat deze informatie over de Afghaanse troepen aan het licht kwam, hadden bronnen al gemeld dat veel van de Britse “vrijwilligers” die in Oekraïne landden, in feite geheime agenten van de special forces waren.

Geen enkel rapport van de militaire inlichtingendienst wees echter op een werkelijke verbetering van de gevechtscapaciteit van de strijdkrachten van Kiev als gevolg van de ontvangst van dit soort buitenlandse hulp. De Russische troepen hebben de belangrijkste strategische punten van de vijandelijke strijdkrachten geneutraliseerd, zodat elke vorm van hulp niet lijkt te kunnen leiden tot een ommekeer in het militaire scenario, maar alleen kan leiden tot een verlenging van de gevechten.

Het Westen treedt rechtstreeks op met zijn interventionisme. Het gaat niet langer om logistieke en materiële steun, maar om echte menselijke hulpbronnen, aangezien er troepen worden gemobiliseerd. Deze situatie moet worden besproken, met een duidelijke veroordeling van de Amerikaanse – en Britse – houding door zoveel mogelijk landen. Moskou heeft duidelijk escalatie voorkomen en zelfs de intensiteit van de militaire acties verminderd om burgerslachtoffers in Oekraïne te voorkomen, maar als het Westen zich rechtstreeks in het conflict blijft mengen, zullen er onvermijdelijk hardere maatregelen worden genomen.

Topfoto: De Afghaanse piloot Hamidullah Azimi.

Lucas Leiroz is onderzoeker Sociale Wetenschappen aan de Rural Federal University van Rio de Janeiro; geopolitiek adviseur.