Bron: Andrew Korybko substack 24 januari 2024 ~~~ 

Alles bij elkaar genomen is de schuld geven aan Zaluzhny – misschien door te beweren dat hij vermeende inlichtingen over de lading van de IL-76 had moeten verifiëren voordat hij het toestel neerschoot waardoor het op een ongelukkig ongeluk zou lijken – de politiek meest handige optie die Zelensky en zijn Amerikaanse beschermheer tot hun beschikking hebben. Het zou de schuld van hen naar hem kunnen verschuiven en de vervanging van Zaluzhny door de politiek veel betrouwbaardere Budanov mogelijk maken zonder veel weerstand van de strijdkrachten of de burgermaatschappij.

Kiev schoot woensdag een Russisch Il-76 militair transportvliegtuig met 65 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord neer toen het over de grensregio Belgorod vloog. Naar verluidt werden Patriotraketten gebruikt tijdens de aanval, die werd uitgevoerd met de hulp van Amerikaanse instructeurs. Het regime was van tevoren op de hoogte gesteld van de vlucht en wist dat het gevangenen vervoerde. De geplande ruil is nu afgeblazen en de vraag rijst waarom Kiev zijn eigen krijgsgevangenen zou doden.

CNN suggereerde belachelijk genoeg dat het misschien een geval van friendly fire was door de aandacht te vestigen op een eerder luchtalarm en een onderschepping van een drone een uur voor het incident, terwijl sommige Oekraïense bronnen de samenzweringstheorie verspreidden dat het vliegtuig alleen S-300 luchtverdedigingsraketten aan boord zou hebben.

Het eerste verhaal is bedoeld om de reputatie van de Russische strijdkrachten te besmeuren, terwijl het tweede een “gezichtssparende” afleiding is van Kievs schuld voor wat er is gebeurd.

Een meer realistische interpretatie is dat de tactieken van de Amerikaanse proxyoorlog aan het verschuiven zijn sinds het conflict eind vorig jaar begon af te nemen nadat Kiev in het defensief was gedrongen na zijn mislukte tegenoffensief. Die theorie heeft echter ook zijn tekortkomingen, aangezien er afgelopen mei al vijf Russische militaire vliegtuigen boven het grensgebied van Bryansk zouden zijn neergeschoten door Patriot-raketten. Dit keer is er dus niets nieuws, behalve dat 65 Oekraïense krijgsgevangenen zijn gedood nadat Kiev wist dat ze aan boord waren.

De specifieke kenmerken van dit incident leiden daarom tot de verdenking dat deze gevangen troepen opzettelijk het doelwit waren van die door de Amerikanen geadviseerde Oekraïense luchtverdedigingscontroleurs die woensdag de Patriot luchtverdedigingssystemen bedienden, om de redenen die nu zullen worden uitgelegd. De achtergrond van wat er gebeurde was dat het Russische buitenlandse spionageagentschap een op handen zijnde bureaucratische herschikking voorspelde op maandag, een dag voordat een voormalige functionaris van het Pentagon melding maakte van geruchten dat Zelensky Zaluzhny zou kunnen afzetten.

Stephen Bryen, die werkzaam was als stafdirecteur van de Near East Subcommittee van de US Senate Foreign Relations Committee en als plaatsvervangend ondersecretaris van defensie voor beleid en momenteel senior fellow is bij het Center for Security Policy en momenteel senior fellow is bij het Center for Security Policy en het Yorktown Institute, publiceerde het artikel op zijn Substack. Volgens hem wil de Oekraïense leider de opperbevelhebber vervangen door het hoofd van de militaire inlichtingendienst Budanov, en is hij van plan dit te doen door Zaluzhny de schuld te geven van de recente verliezen op het slagveld bij Avdeevka.

Zelensky’s toprivaal dwingt immens respect af bij de strijdkrachten en de burgermaatschappij, waarvan de eersten zo boos worden over de militaire plannen van hun leiders dat er zelfs een gerucht van muiterij opklonk in het rapport van de New York Times van vorige maand over het Kyrnki-debacle. Zich ervan bewust hoezeer de toch al fragiele militair-politieke dynamiek van Oekraïne verstoord was door het mislukte tegenoffensief, riep een expert van de invloedrijke Atlantic Council Zelensky een maand geleden op om een “regering van nationale eenheid” te vormen.

Adrian Karatnycky’s oproep werd gedaan in een artikel voor Politico en werd gepresenteerd als de beste manier om preventief mogelijke protesten af te wenden, met de insinuatie dat het ook mogelijke plannen voor een militaire staatsgreep zou kunnen neutraliseren die onafhankelijk van die protesten zouden kunnen plaatsvinden. Het dilemma waarin Zelensky zich bevond is dat gehoor geven aan Karatnycky’s voorstel een teken van zwakte zou kunnen zijn en tot het einde van zijn politieke carrière zou kunnen leiden, terwijl het verwijderen van Zaluzhny tot een muiterij zou kunnen leiden.

Het uitstellen van actie heeft ook zijn nadelen, omdat de druk van de bevolking en het leger in de nabije toekomst oncontroleerbare proporties zou kunnen aannemen, waardoor de strategische situatie waarin het land zich bevindt nog verder zou verslechteren. Het Russische buitenlandse spionageagentschap maakte in zijn verklaring eerder deze week echter geen melding van militaire herschikkingsplannen, wat kan zijn omdat ze er niet van op de hoogte waren of omdat ze gokten dat het beter was om geen commentaar te geven omdat dit het proces zou kunnen beïnvloeden op een manier die tegen hun belangen indruist.

Hoe dan ook, de opeenvolging van gebeurtenissen vanaf midden december tot het IL-76 incident van woensdag – met name de eerder genoemde verklaring die één dag voorafging aan Bryen’s rapport over Zelensky’s plannen om Zaluzhny te vervangen door de politiek veel betrouwbaardere Budanov – suggereerde een toenemende intrige in Kiev. Na wat er net is gebeurd nadat Kiev een vliegtuig vol Oekraïense krijgsgevangenen heeft neergehaald door luchtverdedigingsoperators met Amerikaans advies, is nu het publieke voorwendsel gecreëerd om hem te vervangen als hij dat wil.

Dat wil niet zeggen dat Zelensky dat zeker zal doen, want zo’n stap is beladen met het zeer reële risico van een terugslag vanwege de populariteit van Zaluzhny onder de strijdkrachten en de burgermaatschappij, maar beide categorieën van zijn aanhangers zullen misschien slechts milde weerstand bieden als hij de schuld krijgt van dit incident. Het is niet onwaarschijnlijk dat Zelensky hem rechtstreeks of via mediasurrogaten de schuld zal geven, aangezien hij zelf de verantwoordelijkheid uit de weg wil gaan en hij zeker niet wil dat iemand met de vinger naar Amerika wijst.

Alles bij elkaar genomen is de schuld geven aan Zaluzhny – misschien door te beweren dat hij vermeende inlichtingen over de lading van de IL-76 had moeten verifiëren voordat hij het toestel neerschoot om het op een ongeluk te laten lijken – de politiek meest handige optie die Zelensky en zijn Amerikaanse beschermheer tot hun beschikking hebben. Het zou de schuld van hen naar hem kunnen verschuiven en de vervanging van Zaluzhny door Budanov mogelijk maken zonder veel weerstand van de strijdkrachten of de burgermaatschappij.

De VS willen hem wellicht weg hebben omdat hij meer bereidwillig wordt geacht voor de vredesbesprekingen die Amerika’s grootste liberaalglobalistische beleidsmakers nog steeds niet van de grond willen krijgen. In dat geval zouden ze kunnen vrezen dat een mogelijke staatsgreep hun proxy-oorlogsplannen zou stoppen en Biden’s herverkiezing in gevaar zou brengen. Ze zouden natuurlijk ook kunnen berekenen dat het risico op een staatsgreep, die mogelijk zou kunnen worden voorafgegaan door grootschalige protesten in het hele land ter ondersteuning er van, zou toenemen met zijn verwijdering en het dus afblazen.

Wat er uiteindelijk ook gebeurt, het is belangrijk voor waarnemers om geen geloof te hechten aan de samenzweringstheorieën van CNN en Oekraïne dat Rusland per ongeluk zijn eigen vliegtuig zou hebben neergeschoten en dat er alleen S-300’s aan boord zouden zijn, aangezien Kiev zeker wist dat er krijgsgevangenen aan boord waren. Het is daarom nog maar de vraag waarom de door de Amerikanen geadviseerde luchtverdedigers het toestel toch hebben neergeschoten, maar er wordt meer duidelijkheid verwacht naarmate de tijd verstrijkt en de militaire en/of politieke gevolgen van dit incident bekend worden.


Gerelateerd (berichten in dit archief):