Bron: Philippa Jane Winkler
Veterans Today 19 september 2023 ~~~

Protesten trekken weinig media-aandacht in het Westen

Van Madrid tot Londen tot Berlijn en New York zijn miljoenen demonstranten in NAVO-landen de straat opgegaan om de deelname van hun regering aan de oorlog in Oekraïne te stoppen.

Maar de berichtgeving in de westerse media over de Oekraïense oorlogsprotesten is duidelijk bevooroordeeld.

Terwijl de westerse media het publieke pro-Oekraïense sentiment op de voorgrond plaatsen, verzuimen ze verslag te doen van campagnes die anti-NAVO, voor vrede en tegen het sturen van wapens naar Oekraïne zijn.

Hier zijn een paar voorbeelden van protesten waar je waarschijnlijk niets van zou hebben geweten:

SPANJE

Demonstranten demonstreren in de VS en Europa tegen NAVO-top | Nieuws | teleSUR Engels

In juni 2022 demonstreerden ‘vele’ duizenden demonstranten in Madrid, slechts enkele straten verwijderd van het Prado Museum, waar NAVO-leiders een galadiner hielden. OTAN staat voor Organizzazione del Trattato dell’ Atlantico del Nord (NAVO.) Leuzen op spandoeken luidden Yes to Peace, No to War en Bases Out.

ZWEDEN

Protesten tegen de NAVO in heel Zweden-Xinhua (news.cn)

In april 2023 werd er in 17 steden geprotesteerd tegen het feit dat Zweden gastheer is van AURORA 23, een militaire oefening met NAVO-bondgenoten.

ITALIË

Italianen protesteren tegen oorlogszuchtig beleid NAVO (iranpress.com)

In maart 2022 protesteerden duizenden mensen voor vrede met Oekraïne en tegen de NAVO. Op het spandoek staat ‘De NAVO weg uit Italië’.

VERENIGD KONINKRIJK

Betogers in Londen zeggen: “Russische troepen weg, nee tegen NAVO-escalatie” (socialistworker.co.uk – i.e. trotzkistisch -Red.)

Deze Britse anti-oorlogsbeweging riep niet op tot een terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de NAVO, maar tot een einde aan de NAVO-uitbreiding en de levering van wapens aan Oekraïne. In 2022 werden overal in het Verenigd Koninkrijk anti-oorlogsprotesten gehouden.

VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA

Anti-oorlogsmarsen eren Martin Luther King en zeggen ‘NEE’ tegen NAVO-proxyoorlog in Oekraïne – Bevrijdingsnieuws

Op 14 januari 2023 verzamelde een grote menigte zich op Times Square in New York City op Martin Luther King Day en riep op tot het beëindigen van de VS/NAVO proxyoorlog in Oekraïne.

DUITSLAND

Duizenden protesteren in Berlijn tegen het geven van wapens aan Oekraïne | Duitsland | The Guardian

In februari 2023 eisten 13.000 mensen dat de Duitse regering stopt met het sturen van wapens naar Oekraïne en aandringt op onderhandelingen met Vladimir Poetin van Rusland.

FINLAND

Finse demonstranten zeggen: “Nee tegen de NAVO, ja tegen vrede” – Arbeiderswereld

Een demonstratie op 4 juni 2022 in Helsinki, Finland. Op het bord staat: ‘Ja tegen vrede, nee tegen de NAVO’. Finland, voorheen ongebonden, werd in april 2023 het 31e lid van de NAVO.

Anti-NAVO demonstraties komen meestal van links in het politieke spectrum en de berichtgeving komt van de socialistische pers en uit landen als Iran en China. De elites handhaven hun dominantie op basis van verdeel en heers. Om echt impact te hebben moeten publieke anti-oorlogscampagnes een brede politieke basis hebben.

De internationale campagne “Nee tegen de Navo” verenigt alle partijen:

Nee tegen oorlog – nee tegen NAVO Netwerk – Internationaal netwerk om de NAVO te delegitimeren (no-to-nato.org)

Geopolitiek: It’s not Rocket Science’ is een door lezers ondersteunde publicatie. Om nieuwe berichten te ontvangen en mijn werk te steunen, kun je overwegen gratis of betaald abonnee te worden. | Philippa Jane Winkler | Substack

Philippa is professor Internationale Betrekkingen, met een PhD van de Universiteit van Bristol en een BA van de London School of Economics and Political Science. Maar Philippa is niet alleen een academicus, ze is ook een internationale activiste en muziekartieste, die zich heeft ingezet bij de Verenigde Naties en met regeringen. Ze baseert zich op zowel linkse als rechtse kritische invalshoeken.