Bron: Sonja van den Ende 
devend.online 24 februari 2024 ~~~ 

Ik kwam naar Moskou, Rusland, 3 maart 2022 en op 14 maart 2022 vertrok ik met een paar andere buitenlandse journalisten (een handjevol niet veel) op onze allereerste reis van buitenlandse journalisten naar de Donbass. De Speciale Militaire Operatie (SMO) was drie weken eerder begonnen.

Na een lange reis van 48 uur, waarbij we over de Krimbrug van Kerch reden, bereikten we de Krim, waar we een ruststop van een dag maakten en op 16 maart 2022 op onze eerste missie naar Genichesk gingen. De eerste stad na de Krim.

Alles was rustig in Genisheck en na een wandeling in de stad met de kandidaat-burgemeester van de stad gingen we verder richting Melitopol, waar alles rustig was, de nieuwe burgemeester daar vertelde ons over het AZOV-bataljon, dat een ravage had aangericht in de stad. De toenmalige zelfbenoemde burgemeester van Melitopol (AZOV – Pravdy Sektor) was na het begin van de WIM gevlucht (beweerde dat hij was ontvoerd door het Russische leger) en had asiel gezocht in Nederland.

Dit was het begin en natuurlijk ben ik later naar veel andere plaatsen gegaan, ook plaatsen die verwoest waren en niet zo rustig als Genischek en Melitopol (en daar ga ik nog steeds heen) zoals Mariupol. Ik was daar toen er nog werd gevochten bij de haven en de Azov staalfabriek nog niet was bevrijd. Ook een stad genaamd Volnovakha, die volledig werd verwoest door de Oekraïeners, volgens getuigenverklaringen van de bewoners die in de stad zijn achtergebleven, en natuurlijk de stad Donetsk, die sinds juli 2022 te maken heeft met verschrikkelijke aanvallen met HIMARS. Tot op de dag van vandaag wordt de stad Donetsk aangevallen door het Oekraïense leger met NAVO-wapens en Amerikaanse HIMARS, die waarschijnlijk afgevuurd werden vanuit het nu bevrijde Avdeevka, dus hopelijk stoppen de aanvallen voor de burgers daar, nu het bevrijd is.

Op 6 juni 2023 werd de Kakhovskaya waterkrachtcentrale bij Kherson aangevallen, waarbij belangrijke kleppen werden vernield. Het water werd ongecontroleerd stroomafwaarts geloosd, wat een bedreiging vormde voor nederzettingen stroomafwaarts, met name het door Rusland gecontroleerde Novaja Kachovka.Na de eerste terreurdaad van Oekraïne hebben we tot op de dag van vandaag vele terreurdaden gezien, zoals de moord op journalisten en drone-aanvallen. Welke gevolgen kan de aanval van Kiev hebben op de Khakova-dam en de waterkrachtcentrale – DEVEND.ONLINE

Ik was in Lugansk, Lysychansk, Severodonetsk, en vele andere plaatsen in de Donbass, nu NovoRusland. Geïnteresseerden kunnen alle verslagen en artikelen lezen op de site freesuriyah.eu, in het Nederlands, maar alles kan makkelijk vertaald worden in elke gewenste taal.

Twee jaar later

Twee jaar later ben ik nog steeds in Rusland, dat ik nu ’thuis’ noem. De reactie van de Westerse wereld op de WIM was enigszins verwacht, maar niet in de mate die we nu na twee jaar zien. Voor het Westen (EU, VS, Canada, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en anderen) is het oorlog, volgens veel politici en elites (pers) zijn ze in oorlog met Rusland (niet officieel natuurlijk) en bereiden ze hun bevolking met angsthypnose voor op een oorlog met Rusland of liever een Derde Wereldoorlog.

Sancties werden opgelegd aan Rusland, Westerse bedrijven vertrokken en vele binnen- en buitenlandse journalisten zoals ik en anderen werden door hun eigen regeringen gesanctioneerd, dodenlijsten werden opgesteld door Oekraïne (Myrotvorest) en MI5/6 in de UK (MOLFAR). Russische en buitenlandse vloggers en journalisten werden vermoord, zoals Daria Dugina en Gonzalo Lira. Omdat president Poetin, de Russische regering en het Russische volk zeker niet uit waren op een oorlog met het Westen, werd daarover niets gezegd in de toespraak van president Poetin op 24 februari 2022, zie toespraak hieronder.

Klik hier om dde Video op Rumble te starten

President Poetin kondigde op die dag de start van de Speciale Militaire Operatie (SMO) aan op Rossiya one Russian TV. We weten nu dat het meer is dan dat, de NAVO reageerde slecht, zoals te verwachten was

Belangrijke onderwerpen in zijn rede:

 • 00:01 – Over NAVO-uitbreiding en een veranderende wereldorde
 • 05:00 – Wetteloze interventies in Belgrado, Irak, Libië en Syrië
 • 09:45 – Westerse steun en financiering van terrorisme in de Tsjetsjeense oorlogen
 • 10:30 – Het opleggen van onnatuurlijke pseudowaarden en de degradatie van de samenleving
 • 12:00 – Onvoorbereidheid en lessen van WOII, “We zullen niet twee keer dezelfde fout maken!”
 • 15:30 – Een rode lijn werd overschreden met Oekraïne
 • 16:15 – Genocide in de Donbass: poging om de situatie 8 jaar lang vreedzaam recht te zetten
 • 17:30 – Neonazisme en de bedreiging voor de Russisch sprekende regio’s van Oekraïne
 • 18:15 – Kernwapens voor Oekraïne zijn slechts een kwestie van tijd
 • 20:00 – Aankondiging van een speciale operatie
 • 21:15 – Overwinning in WOII is heilig en Rusland zal die vrijheid beschermen
 • 22:30 – Toespraak tot het Oekraïense volk
 • 24:50 – Belangrijke woorden voor iedereen die extern wil ingrijpen
 • 25:30 – Onze toekomst ligt in betrouwbare handen…

De toespraak van president Poetin in München in 2007, deze toespraak is een van de belangrijkste toespraken voor Rusland en de wereld. Hij noemt terecht de oorlogen van het Westen, de VS, gesteund door de NAVO en het Westen, oorlogen in verschillende landen zoals Afghanistan, Syrië, Irak, Libië, ex-Joegoslavië, waar het allemaal begon. Tientallen jaren van bloedvergieten, onderdrukking en moord op miljoenen mensen in het Midden-Oosten, voor het expansionisme van het Westen, kolonialisme in een modern jasje.

De VS had en heeft nog steeds in gedachten om Rusland te veroveren en te verdelen, vanwege zijn rijkdom en grote land, en wil Rusland tot op de dag van vandaag verdelen, net zoals ze deden in ex-Joegoslavië (balkanisering). Het oude scenario is uit de kast gehaald, demonisering van de president en de regering, immers, alle presidenten waren dictators zoals Saddam Hoessein van Irak, die ze op een zeer walgelijke manier hebben vermoord, Kadhafi van Libië was eerst vriend en daarna vijand nummer één, vermoord, en natuurlijk Bashar al-Assad, president van Syrië, de grote vijand, een boeman die zijn eigen volk vermoordt, de vriendelijke voormalige oogarts, de meest ‘menselijke’ president die ik ken, werd afgeschilderd als een soort monster. Nu is het de beurt aan president Poetin, een soort monster, volgens het Westen, een boeman, met veel rijkdom en onderdrukker van zijn eigen volk.

Zoals een Nederlander schrijft:

“Ik woonde op 23 februari 2024 een conferentie bij over ‘De impact van Russische agressie 2 jaar later’ op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, in Sovjetstijl georganiseerd door de Atlantische Commissie, Instituut Clingendael en enkele zelfbenoemde militaire denktanks. Ze pleiten allemaal voor hogere militaire budgetten en wapenleveranties aan Oekraïne en het herhalen van NAVO’s verhaal van een niet-uitgelokte oorlog door Rusland. Dit in Den Haag, dat zichzelf afficheert als ‘de Hoofdstad van Internationaal Recht en Vrede’, is een flagrante schending van de normen voor academische communicatie. In contact met sommige sprekers, zoals de voormalige S-G van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer of Prof. Osinga, over de visie van president Poetin in zijn interview met Tucker Carlson leidde tot hysterische reacties. Tot zover de mentaliteit van de heersende klasse in Nederland: erger dan de CIA, je zou het eerder kwalificeren als de Nederlandse Taliban”.

Klik hier om de video op Youtube te starten

Na al deze oorlogen heeft het Westen zijn inspanningen gericht op Rusland, via Oekraïne, wat een proxyoorlog wordt genoemd. Na de bloedige coup in Kiev in 2014, drong de NAVO steeds verder door tot aan de grenzen van Rusland, terwijl onder Gorbatchev en Reagan/Kohl was afgesproken dat dit niet zou gebeuren, de Koude Oorlog was immers voorbij!

Maar door vele factoren, het faillissement van het Westen, de implementatie van een nieuw (inhumaan) systeem Agenda 2030 (gepresenteerd als een sprookje), de green deal, geen gas en olie meer (een utopie) en de uitbuiting van een pandemie, zien we nu de agressieve hybride oorlog tegen Rusland die jaren geleden begon, naast alle andere bloedige “hete” oorlogen die we de afgelopen decennia hebben gezien.

Zoals ik vaak schrijf, is het Westen volledig geradicaliseerd en praat het alleen nog maar over oorlog, over het uitbreiden van defensie, wapens, het eens zo ‘humane’ Westen (Europa) geeft niet meer om slachtoffers, dit is niet alleen in Oekraïne maar ook in de nieuwe verschrikkelijke oorlog die ze voeren in Gaza, die andere proxy oorlog van deze tijd. Zij zijn, net als Rusland, direct betrokken bij wapenleveranties, hoewel ze dit altijd zullen ontkennen.

Topfoto: Op 16 maart 2022, via de Krim naar onze eerste bestemming, Genischek, dan door naar de stad Donetsk, destijds de grens met Rusland, nu is de stad ook Russisch, Foto’s: Mirjam©Foto

Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuwszenders en studeerde onder andere Journalistiek en Engels (BA) en Global Media, War and Technology (BA). Ze woont in Moskou, Rusland.


*PayPal donaties zijn niet langer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website afgesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Hartelijk dank!