Bron: Svetlana Ekimenko,
sputnikglobe 24 januari 2024 ~~~ 

Voorafgaand aan zijn ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Denis Shmygal in Uzhgorod merkte de Slowaakse premier Robert Fico op dat Oekraïne sinds de gebeurtenissen in 2014 onder “de totale controle en invloed van de Verenigde Staten” staat, en dat de Europese Unie (EU) een grote fout maakt door de Amerikaanse visie op het conflict in Oekraïne te kiezen.

Een woord vooraf: Omdat VS-lakeien in het EU-parlement een vuile aanval op de nieuwe regering van Slowakije voorbereiden, selecteerden we een publicatie van SputnikGlobe, waarin aandacht voor de standpunten van deze door President Robert Fico geleide regering. (Alle artikelen van Sputnikglobe worden door netbeheerders in Europa geblokkeerd.) [-Red Openbaararchief.]

Hongaarse en Slowaakse leiders hebben geweigerd Oekraïne te steunen, ondanks doodsbedreigingen en beschuldigingen van lafheid.

Premier Robert Fico, die woensdag aankwam in de westelijke Oekraïense stad Uzhgorod, zei dat het een “praktischer” locatie was om zijn ambtgenoot te ontmoeten omdat de stad aan de grens met Slowakije ligt.

Voorafgaand aan zijn ontmoeting met Denis Shmygal werd Fico door een journalist gevraagd waarom hij niet naar de hoofdstad Kiev ging. De Slowaakse premier antwoordde dat Uzhhorod was gekozen door Oekraïne.

Toen de verslaggever voorstelde dat Fico naar Kiev moest gaan, waar “raketten vallen”, antwoordde de premier: “Ga erheen en je zult zien dat er een normaal leven is in de stad, absoluut normaal leven.”

Als onderdeel van de lopende speciale militaire operatie voeren de Russische strijdkrachten precisieaanvallen uit op faciliteiten van het Oekraïense militair-industriële complex die raketten en hun onderdelen, munitie en explosieven produceren, maar nooit gericht op burgers zoals het regime in Kiev doet.
Op zaterdag benadrukte Fico dat hij van plan was Shmygal te vertellen dat Slowakije zijn veto zou uitspreken over het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne.

“Wat betreft hun toetreding tot de Europese Unie, dat respecteren we, maar ze moeten wel aan de voorwaarden voldoen… Ik zal zeggen dat ik tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne ben, dat ik het vetorecht zal gebruiken en het zal blokkeren, omdat het de basis zal zijn van Wereldoorlog 3,” vertelde Fico aan omroep RTVS.

Als Oekraïne lid wordt van de NAVO, “zullen daar voortdurend conflicten uitgelokt worden,” en “zodra er een botsing plaatsvindt tussen Rusland en een NAVO-lidstaat, zullen we een wereldoorlog hebben,” zei Fico. Hij herhaalde ook het standpunt van zijn regering om wapenleveranties aan Oekraïne stop te zetten, maar merkte op dat Bratislava geen humanitaire hulp aan Kiev weigert.

Door EU gecensureerd [ https://t.me/SputnikInt/47905 ] , met vermelding: “Dit kanaal kan niet worden weergegeven omdat het in strijd is met de lokale wetgeving”.

De regering onder leiding van de Smer-partij van Fico, verkozen tijdens de algemene verkiezingen van september 2023, Veranderde het standpunt van het land over de Oekraïense crisis, in het voordeel van het stopzetten van militaire leveringen aan Kiev. Fico, die de “Slowaakse Orban” wordt genoemd naar zijn Hongaarse tegenhanger die ook tegen een confrontatie met Rusland is, benadrukte dat hulp aan het regime in Kiev de Slowaakse strijdkrachten verzwakt en een conflict dat Oekraïne niet kan winnen alleen maar verlengt.

Eerder werd gemeld dat de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto, die ook Uzhgorod zal bezoeken, een doodsbedreiging had ontvangen. Het bericht, geschreven in het Oekraïens, werd gestuurd naar het e-mailadres van de Hongaarse ambassade in Oekraïne, aldus de Hongaarse nieuwssite Index.

“Hongaren, we haten jullie regering, die er alles aan blijft doen om ons te laten verliezen,” stond er in de brief.

In een reactie verklaarde het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het dreigement “Peter Szijjarto er niet van zal weerhouden om de belangen van Hongarije te vertegenwoordigen”.

“Degenen die denken dat de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken bang is, kennen Peter Szijjarto niet,” schreef een woordvoerder van het ministerie.

Szijjarto heeft op 29 januari een ontmoeting gepland met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba en het hoofd van het presidentiële bureau Andriy Yermak. Het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Oekraïense autoriteiten de delegatie van de minister veiligheidsgaranties hebben gegeven.

Uzhgorod, een stad aan de rivier de Uzh in het westen van Oekraïne, is dankzij zijn geografische ligging een belangrijke locatie geworden voor bilaterale ontmoetingen. Het ligt aan de Slowaakse grens en vlakbij de grens met Hongarije. Szijjarto legde uit dat er ook veel Hongaars sprekende Oekraïense burgers wonen.

“Hongarije is geïnteresseerd in een goede samenwerking met Oekraïne. Er woont een gemeenschap van 150.000 Transkarpatische Hongaren in Oekraïne, en in hun belang zullen we aanstaande maandag proberen tot een soort overeenkomst te komen met onze Oekraïense collega’s,” benadrukte Szijjarto in een videoboodschap op sociale media.
De bevolking van Uzhgorod, het administratieve centrum van Transkarpatisch Oekraïne, bestond volgens Oekraïense volkstellingsgegevens in 2001 voor 6,9 procent uit Hongaren en voor 2,2 procent uit Slowaken.

Duizenden Oekraïners trokken naar Uzhgorod toen het conflict in februari 2022 escaleerde, waardoor de stad een knooppunt van vluchtelingen werd en velen doorreisden naar Tsjechië en andere bestemmingen in Europa. In het gebied ligt de grootste Oekraïens-Slowaakse grensovergang, Vysne Nemecke.

Europa biedt onderdak aan meer dan 5,9 miljoen Oekraïners die door het conflict ontheemd zijn geraakt. Maar de landen verminderen de hulp aan hen steeds meer, vanwege hun eigen economische problemen die deels zijn veroorzaakt door de averechts werkende westerse sancties tegen Rusland.

De bezoeken van zowel Fico als Szijjarto komen op een moment dat hun landen kritiek te verduren krijgen van de belangrijkste westerse steunpilaren van het regime in Kiev.

Hongarije en Slowakije zijn de enige twee EU- en NAVO-leden die weigeren wapens naar Kiev te sturen.

In november maakte de nieuwe regering van Fico een einde aan het beleid van militaire hulp aan Oekraïne van zijn voorganger, tot dan toe goed voor ongeveer 43 miljoen dollar. Het hulppakket zou raketten en munitie bevatten. De vorige regering had haar arsenalen uitgekleed om het regime in Kiev te steunen, zei de Slowaakse minister van Defensie Robert Kalinak eerder deze maand in een interview met het persbureau Standard.

Orban verbood militaire zendingen naar Oekraïne via Hongaars grondgebied. Boedapest heeft ook steeds de zelfvernietigende sancties van Brussel afgewezen, vooral het embargo op Russische energie, en heeft de economische samenwerking met Moskou voortgezet.

De EU heeft moeite om een akkoord te bereiken over miljarden euro’s aan militaire steun voor Oekraïne, vanwege het verzet van sommige lidstaten, waaronder Hongarije. Premier Orban blokkeerde in december 50 miljard euro (55 miljard dollar; 43 miljard pond) aan EU-steun voor Oekraïne.

Szijjarto zei onlangs dat Hongarije zich zal verzetten tegen de financiering van wapenleveranties aan Oekraïne uit de Europese Vredesfaciliteit (EPF), maar zich niet kan bemoeien met de beslissingen van andere landen. De Wall Street Journal meldde dat de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) een nieuw plan ontwikkelt om Oekraïne financiële steun te verlenen, waardoor het in Brussel gevestigde blok het veto van Hongarije over de financiële steun van de EU aan Oekraïne op middellange termijn terzijde kan schuiven.

“Hongarije heeft niet eerder wapens gestuurd en zal dat hierna ook niet doen. En we zijn niet bereid om deel te nemen aan een besluit of proces dat zal leiden tot een toename van wapenleveranties aan Oekraïne,” vertelde Szijjarto aan de omroep M1, eraan toevoegend dat Boedapest “niet kan en niet wil voorkomen dat anderen wapens sturen op basis van een nationaal besluit.”

Tijdens zijn eindejaarspersconferentie in december 2023 zei de Russische president Vladimir Poetin dat Orban en Fico tot de enige overgebleven verdedigers van nationale belangen in het Westen behoorden, en wees de beschuldiging van de hand dat ze “pro-Russisch” zouden zijn.

“Ik heb al vaak gezegd dat het geen ‘pro-Russische’ politici zijn, maar eerder pro-nationale – ze verdedigen hun [nationale] belangen. Er zijn geen anderen zoals hen, ze bestaan gewoon niet… [Dit is] verbonden met een grote afhankelijkheid van ‘Big Brother’, van de Verenigde Staten,” zei de Russische president.

Topfoto: De Slowaakse premier Robert Fico (L) en zijn Hongaarse ambtgenoot Viktor Orban in Boedapest, op 16 januari 2024 | © AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEK