Bron: MK Bhadrakumar 
Tribune India 17 oktober2022 ~~~

De Europeanen zijn mooi bespeeld door de Amerikanen.

India kan de nederlaag van de VS en de NAVO verwachten, waarmee de overgang naar een multipolaire wereldorde is voltooid.

Twee massale terroristische aanslagen zijn spectaculair misgelopen en iets verschrikkelijks moois is geboren in de oorlog in Oekraïne. Deze twee zorgvuldig geplande aanslagen kort na elkaar – op Nord Stream-gaspijpleidingen en de Krimbrug – waren bedoeld als knock-out klap voor Rusland. Volgens president Vladimir Poetin zitten mensen “die de banden tussen Rusland en de EU definitief willen verbreken, Europa willen verzwakken” achter de aanslagen op Nord Stream. Hij noemde de VS, Oekraïne en Polen als ‘begunstigden’.

Afgelopen woensdag wees de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB het hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, Kyrylo Budanov, aan als het brein achter de aanslag op de Krim. Ook de New York Times en de Washington Post wezen Kiev met de vinger en citeerden “bronnen”. Terwijl Nord Stream-1 is lamgelegd, blijft een van de draden van Nord Stream-2 intact. Poetin zei vorige week dat de pijpleiding kan worden hersteld en dat Rusland ongeveer 27 miljard kubieke meter gas kan leveren. ‘De bal ligt aan de kant van de Europese Unie, als ze willen – laten we de kraan openzetten,’ zei hij.

Maar zwijgen is het antwoord uit Brussel. Het is een diep gênant moment voor de EU. Het triomfalisme is verdwenen nu Europa wordt bedreigd door een jarenlange recessie als gevolg van de sancties tegen Rusland, waarbij de VS aandrong op het verbreken van de energiebanden met Moskou.

De EU is nu een gebonden markt geworden voor Big Oil en moet LNG uit de VS kopen tegen de vraagprijs, die zes tot zeven keer hoger ligt dan de binnenlandse prijs in de VS. (De contractprijs voor Russische langetermijnleveringen aan Duitsland bedroeg vroeger ongeveer 280 dollar per 1.000 kubieke meter, terwijl de huidige marktprijs rond de 2.000 dollar schommelt).

Kortom, de Europeanen zijn mooi bespeeld door de Amerikanen. India zou nota moeten nemen van het aanmatigende intenties van de VS. In feite heeft de regering Biden een verzonnen energiecrisis gecreëerd waarvan het werkelijke doel oorlogsprofijt is.

De aanval op de Krimbrug van 8 oktober is veel ernstiger. Zelenskyy heeft een rode lijn overschreden waarvoor Moskou hem herhaaldelijk had gewaarschuwd. Poetin heeft bekendgemaakt dat er ook drie terroristische aanvallen zijn geweest op de kerncentrale van Koersk. De Russen zullen met niets minder genoegen nemen dan de afzetting van het regime van Zelenskiy.

De vergelding van Rusland tegen de “kritieke infrastructuur” van Oekraïne, iets waar Moskou zich tot nu toe van heeft onthouden, heeft ernstige gevolgen. Sinds 9 oktober is Rusland begonnen met het systematisch aanvallen van het Oekraïense elektriciteitsnet en de spoorwegen. De bekende Russische militaire expert Vladislav Shurygin vertelde aan Izvestia dat als dit tempo een week of zo wordt aangehouden, het “de hele logistiek van het Oekraïense leger – het systeem voor het vervoer van personeel, militaire uitrusting, munitie, aanverwante vracht, evenals het functioneren van militaire en reparatie-installaties – zal verstoren”.

De Amerikanen cocoonen in een surrealistische wereld van hun zelfingenomen verhaal dat Rusland de oorlog heeft “verloren”. Maar in de echte wereld zei Ivan Tertel, KGB-chef in Wit-Rusland, die Moskou van binnenuit kent, afgelopen dinsdag dat met de versterking van de Russische troepenmacht in het oorlogsgebied – 3.000 man gemobiliseerd plus 70.000 vrijwilligers – en de inzet van geavanceerde wapens “de militaire operatie een cruciale fase zal ingaan. Volgens onze schattingen zal een keerpunt komen in de periode van november dit jaar tot februari volgend jaar.

Beleidsmakers en strategen in Delhi moeten zorgvuldig nota nemen van de tijdlijn. Het komt erop neer dat Rusland uit is op een totale overwinning en geen genoegen neemt met minder dan een vriendelijke regering in Kiev. Westerse politici, inclusief Biden, begrijpen dat niets de Russen nu nog kan tegenhouden. De wapenpot van de VS raakt op, terwijl Kiev om meer blijft vragen.

Op de vraag of hij Biden zou ontmoeten tijdens de G20 in Bali, merkte Poetin vrijdag spottend op: “Hij (Biden) zou moeten worden gevraagd of hij bereid is dergelijke onderhandelingen met mij te voeren of niet. Om eerlijk te zijn zie ik geen enkele noodzaak. Er is voorlopig geen platform voor onderhandelingen.

Washington heeft de handdoek echter nog niet in de ring geworpen en de regering Biden blijft geobsedeerd om de Russische militairen uit te putten – zelfs ten koste van de vernietiging van Oekraïne. En ook voor de Russen is er nog veel uit te werken op het slagveld: de onderdrukte Russische bevolking in Odessa (waar de neonazi’s onuitsprekelijke wreedheden hebben begaan), Mykolaiv, Zaporizhya, Dnipropetrovsk, Kharkov verwachten een bevrijding . Het is een zeer emotionele kwestie voor Rusland. Ook hier moet de overkoepelende agenda van ‘demilitarisatie’ en ‘denazificatie’ van Oekraïne tot zijn logische conclusie worden gebracht.

Als dat allemaal voorbij is, weet Poetin dat Biden hem niet eens zal willen ontmoeten. De Hongaarse premier Viktor Orban zei vorige week: “Iedereen die serieus gelooft dat de oorlog kan worden beëindigd door Russisch-Oekraïense onderhandelingen leeft in een andere wereld. De werkelijkheid ziet er anders uit. In werkelijkheid kunnen dergelijke kwesties alleen worden besproken tussen Washington en Moskou. Oekraïne kan vandaag alleen vechten omdat het militaire steun krijgt van de Verenigde Staten…”

“Tegelijkertijd zie ik president Biden niet als de persoon die echt geschikt zou zijn voor dergelijke serieuze onderhandelingen. President Biden is te ver gegaan. Het volstaat te herinneren aan zijn uitspraken tegen de Russische president Poetin.

India kan de nederlaag van de VS en de NAVO verwachten, waarmee de overgang naar een multipolaire wereldorde is voltooid. Helaas moeten de Indiase elites hun “unipolaire predicament” nog zuiveren. Europa, inclusief Groot-Brittannië, is verwoest en er is een voelbaar ongenoegen over het “transatlantisch leiderschap” van de VS. De Indo-Pacifische strategie is hopeloos op drift. Er ontstaan nieuwe machtscentra in India’s uitgebreide omgeving, zoals blijkt uit de afwijzing door de OPEC+ van Washington’s verzoek. De Indiase strategische calculus moet grondig worden bijgesteld.

Topfoto: Doorbroken: Met de aanval op de Krimbrug heeft de Oekraïense president Zelenskyy een rode lijn overschreden waarvoor Moskou hem had gewaarschuwd. Reuters

MK Bhadrakumar is een voormalig ambassadeur van India. Hij geeft goede opinies op zijn online-platform indianpunchline.com