Bron:  Caitlin Johnstone
informationclearinghouse 12 oktober 2022 ~~~~.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dinsdag dat Moskou openstaat voor gesprekken met de VS of Turkije over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, en beweerde dat Amerikaanse functionarissen liegen als ze zeggen dat Rusland vredesbesprekingen heeft geweigerd.

Dat meldt Reuters:

Lavrov zei dat ambtenaren, waaronder John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis, hadden gezegd dat de Verenigde Staten openstonden voor besprekingen maar dat Rusland had geweigerd.

-Dit is een leugen,” zei Lavrov. “We hebben geen enkel serieus aanbod ontvangen om contact te leggen.”

De bewering van Lavrov kreeg meer gewicht toen de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, het aanbod voor vredesbesprekingen kort na de uitbreiding afwees onder verwijzing naar de recente raketaanvallen van Rusland op Kiev.

“We zien dit als aanmatiging”, zei Price dinsdag op een persbriefing. “Wij zien dit niet als een constructief, legitiem aanbod om de dialoog en diplomatie aan te gaan die absoluut noodzakelijk zijn om een einde te maken aan deze brute aanvalsoorlog tegen het volk en de staat, de regering van Oekraïne.”

Dit is onvergeeflijk. In een tijd waarin onze wereld zich volgens veel deskundigen en de president van de Verenigde Staten op het gevaarlijkste moment bevindt sinds de Cubaanse Raketcrisis, heeft de Amerikaanse regering geen recht om te besluiten niet met Russische functionarissen om de tafel te gaan zitten en te werken aan deëscalatie en vrede. Zij heeft het recht niet die beslissing te nemen namens elk aards organisme op deze planeet waarvan het leven wordt geriskeerd in deze spelletjes van nucleaire krachtmeting. Het feit dat deze oorlog is geëscaleerd met raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad maakt vredesbesprekingen noodzakelijker, niet minder.

Deze afwijzing wordt des te schandaliger door nieuwe informatie van The Washington Post dat de Amerikaanse regering niet gelooft dat Oekraïne deze oorlog kan winnen en weigert het land aan te moedigen om met Moskou te onderhandelen.

“Privé zeggen Amerikaanse functionarissen dat noch Rusland noch Oekraïne in staat is om de oorlog te winnen, maar ze sluiten het idee uit om Oekraïne naar de onderhandelingstafel te duwen of zelfs maar een duwtje in de rug te geven,” meldt WaPo. “Ze zeggen dat ze niet weten hoe het einde van de oorlog eruit ziet, of hoe het zou kunnen eindigen of wanneer, en benadrukken dat dat aan Kiev is.”

Deze twee punten samen geven nog meer geloofwaardigheid aan een argument dat ik vanaf het begin van deze oorlog naar voren heb gebracht: dat de VS geen vrede wil in Oekraïne, maar eerder een kostbaar militair moeras voor Moskou wil creëren, net zoals Amerikaanse functionarissen hebben bekend te hebben geprobeerd te doen in Afghanistan en in Syrië. Dat zou verklaren waarom de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat het doel van de VS in Oekraïne eigenlijk is om Rusland te “verzwakken”, en ook waarom het Amerikaanse rijk in de eerste dagen van het conflict een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland actief lijkt te hebben getorpedeerd.

Deze proxy-oorlog heeft geen exit-strategie. En dat is geheel volgens plan.

Velen hebben de VS opgeroepen te stoppen met hun beleid om deze oorlog actief in stand te houden en vredesbesprekingen te vermijden.

“Het taalgebruik van president Biden zit zo ongeveer aan de top van de taalschaal”, zei Mike Mullen, voormalig voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, zondag tegen ABC’s This Week over de recente opmerking van de president dat dit conflict tot een Armageddon zou kunnen leiden.

“Ik denk dat we een beetje afstand moeten nemen en alles moeten doen wat we kunnen om aan tafel te gaan zitten om dit op te lossen,” zei Mullen, en hij voegde eraan toe: “Zoals gebruikelijk in elke oorlog, moet er een einde aan komen en meestal gaan daar onderhandelingen aan vooraf. Hoe eerder hoe beter, wat mij betreft.”

“Eén ding dat de Verenigde Staten kunnen doen is… het officiële standpunt laten vallen dat de oorlog moet doorgaan om Rusland ernstig te verzwakken, wat betekent dat er geen onderhandelingen plaatsvinden”, betoogde Noam Chomsky onlangs in Democracy Now. “Zou dat de weg vrijmaken voor onderhandelingen, diplomatie? Ik weet het niet zeker. Er is maar één manier om erachter te komen. Dat is proberen. Als je het niet probeert, gebeurt het natuurlijk niet.”

“Het wordt tijd dat de Verenigde Staten hun militaire steun aan Oekraïne aanvullen met een diplomatieke aanpak om deze crisis te beheersen voordat hij uit de hand loopt”, zei George Beebe van het Quincy Institute na de raketaanvallen op Kiev van maandag. Hij noemde het “een grote escalatie in de oorlog” die “de wereld dichter bij een directe militaire botsing tussen Rusland en de Verenigde Staten” zou brengen.

“De Amerikanen moeten tot een akkoord komen met de Russen. En dan zal de oorlog voorbij zijn,” zei de Hongaarse premier Viktor Orban dinsdag tijdens een evenement, en hij voegde eraan toe dat “iedereen die denkt dat deze oorlog zal worden beëindigd door Russisch-Oekraïense onderhandelingen, niet in deze wereld leeft.”

Het is absoluut krankzinnig dat de twee nucleaire grootmachten van de wereld versneld afstevenen op een directe militaire confrontatie en dat ze niet eens met elkaar praten, en het is nog gekker dat iedereen die zegt dat ze dat moeten doen, een Kremlin-agent en een Chamberlain-achtige appeaser wordt genoemd. Harry Kazianis van Responsible Statecraft bespreekt deze bizarre dynamiek in een recent artikel getiteld “Praten is geen inschikkelijkheid – het is het vermijden van een nucleair armageddon”:

-Ik heb de afgelopen maanden meer dan dertig gevechtssimulaties in wargames uitgevoerd onder mijn eigen leiding voor een particulier defensiecontract, waarbij ik verschillende aspecten van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heb bekeken, en één ding is duidelijk: de kans op een kernoorlog neemt aanzienlijk toe met elke dag die verstrijkt.

-In elk scenario dat ik heb getest, geeft de regering Biden Oekraïne langzaam steeds meer geavanceerde wapens zoals ATACMS, F-16’s en andere platforms waarvoor Rusland consequent heeft gewaarschuwd dat ze een directe militaire bedreiging vormen. Hoewel in elk scenario een ander moment wordt gepostuleerd waarop Moskou besluit een tactisch kernwapen te gebruiken als tegenwicht tegen conventionele platforms die het niet gemakkelijk kan verslaan, neemt de kans dat Rusland kernwapens gebruikt toe naarmate het Westen nieuwe en krachtigere militaire capaciteiten op het slagveld introduceert.

-In 28 van de dertig scenario’s die ik sinds het begin van de oorlog heb uitgewerkt, vindt een of andere nucleaire uitwisseling plaats.

-Het goede nieuws is dat er een uitweg uit deze crisis is, hoe onvolmaakt die ook is. In de twee scenario’s waarin een nucleaire oorlog werd afgewend, leidden directe onderhandelingen tot een staakt-het-vuren.

Ik herhaal nogmaals dat het absoluut waanzinnig is dat deze directe onderhandelingen niet al aan de gang zijn. Laten we aan alle hogere machten waarin we geloven vragen dat hier snel verandering in komt. Laten we ook de leiders van onze individuele landen in de wereld verzoeken om elke vorm van druk uit te oefenen op Washington om deze onderhandelingen te beginnen. Dit gekonkel bedreigt ons allemaal, en de managers van het Amerikaanse rijk hebben geen recht om deze spelletjes met onze levens te spelen.

Caitlin’s artikelen worden volledig ondersteund door lezers, dus als je dit stuk leuk vond, overweeg dan om het te delen, haar te liken op Facebook, haar capriolen te volgen op Twitter, haar podcast te bekijken, wat geld in haar hoed te steken op Patreon of Paypal, of haar boek Woke: A Field Guide for Utopia Preppers te kopen