Bron: PressTV  25 januari 2024 ~~~ 

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) heeft haar grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog opgestart, met een Amerikaans oorlogsschip dat de Verenigde Staten verlaat voor een doortocht over de Atlantische Oceaan naar het territorium van de alliantie in Europa.

De NAVO heeft gezegd dat zo’n 90.000 troepen uit de Verenigde Staten en andere geallieerde landen meedoen aan de Steadfast Defender 2024-oefeningen die woensdag van start zijn gegaan en tot mei zullen duren. De oefeningen strekken zich uit van Noord-Amerika tot aan de oostflank van de NAVO, dicht bij de Russische grens.

“Steadfast Defender 2024 zal een duidelijke demonstratie zijn van onze eenheid, kracht en vastberadenheid om elkaar, onze waarden en de op regels gebaseerde internationale orde te beschermen,” zei generaal Christopher Cavoli, NAVO’s Supreme Allied Commander Europe.

Cavoli verklaarde dat het bondgenootschap tijdens de militaire oefening zijn vermogen zal demonstreren om het Euro-Atlantische gebied te versterken via trans-Atlantische verplaatsing van strijdkrachten vanuit Noord-Amerika, waarbij de nadruk ligt op de dreiging als ” nabije ” tegenstander.

De oefening is ontworpen om de reactie van het 31 landen tellende bondgenootschap op een aanval van een rivaal als Rusland te simuleren. Hoewel de NAVO Rusland niet direct als het doelwit van de oefeningen heeft genoemd, wordt Rusland in het belangrijkste strategische document genoemd als de belangrijkste en meest directe bedreiging voor de veiligheid van de NAVO-leden.

Meer dan 50 schepen, waaronder vliegdekschepen en torpedojagers, zullen deelnemen aan de oorlogsoefeningen, evenals meer dan 80 gevechtsvliegtuigen, helikopters en drones en minstens 1.100 gevechtsvoertuigen, waaronder 133 tanks en 533 infanteriegevechtsvoertuigen.

“Vandaag is de grootste militaire oefening sinds 1988 van start gegaan met 90.000 man personeel die deelnemen aan oefeningen in de Noord-Atlantische Oceaan en Europa,” zei Matthias Eichenlaub, een woordvoerder van de NAVO, op het voormalige X-platform Twitter.

NAVO lanceerde vandaag haar grootste militaire oefening sinds 1988 met 90.000 man personeel die deelnemen aan oefeningen in de Noord-Atlantische Oceaan en Europa. Het vertrek van de @USNavy’s Gunston Hall uit Norfolk markeert de officiële start van #SteadfastDefender24 https://t.co/NwxXUc1Auw pic.twitter.com/tSwmWcljXk

  • Matthias Eichenlaub (@MattEichenlaub) 24 januari 2024

Tijdens het tweede deel van de Steadfast Defender-oefening ligt de nadruk op de inzet van de snelle reactiemacht van de NAVO in Polen aan de oostflank van het bondgenootschap.

Andere belangrijke locaties van de oefeningen zijn de Baltische staten, Duitsland, Noorwegen en Roemenië, die worden gezien als het meest bedreigd door een mogelijke Russische aanval.

De oefening, de grootste sinds de Reforger-oefening in 1988 tijdens de Koude Oorlog, komt op het moment dat de NAVO de verdediging van Europa versterkt nadat de militaire operatie van Rusland in Oekraïne in 2022 begon.

Rusland heeft gereageerd op de militaire oefening en noemt het een ” onomkeerbare terugval” van het bondgenootschap naar de situatie van de Koude Oorlog, vertelde Alexander Grushko, onderminister van Buitenlandse Zaken van Rusland, aan het staatspersbureau RIA in een commentaar dat zondag werd gepubliceerd.

Sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben de NAVO-landen hun militaire budgetten sterk verhoogd. De landen hebben ook voor miljarden dollars aan wapens geleverd aan Oekraïne en hebben beloofd Kiev militair te helpen in haar oorlog tegen Moskou.

Topfoto: De USS Gunston Hall, die op 24 januari 2024 vertrok van Naval Station Norfolk en begon met de operaties voor Steadfast Defender 2024, de grootste NAVO-oefening in decennia. (Archieffoto NAVO)