Bron: albaciudad 8 april 2022 (SP)
orinocotribune 10 april 2022  (EN) ~~~

“Ze sluiten de rijen, economisch, politiek, diplomatiek en militair in het Westen om te gaan voor een grote oorlog tegen Rusland,” zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro op vrijdag 8 april op een evenement in Caracas. “Venezuela veroordeelt het – dat ze een oorlog willen gaan voeren om Rusland te ontleden, in stukken te breken, te vernietigen en een einde te maken aan de hoop op een multipolaire wereld waar we allemaal kunnen leven.”

Tijdens de slotceremonie van het 16e Nationale Congres en het 3e Internationale Congres van de Geschiedenis, waarschuwde president Maduro dat er vandaag meer dan ooit sprake is van een westerse mediadictatuur tegen de wereld, “om een escalatie te rechtvaardigen die zou kunnen leiden tot een rampzalige oorlog, tot een derde wereldoorlog.”

In zijn toespraak beschuldigde hij de Westerse media van het verspreiden van “obscene leugens”, verwijzend naar de situatie in Oekraïne.

“Als er ooit sprake is geweest van een mediadictatuur in de wereld, dan is het wel op dit moment – de mediadictatuur van het Westen met zijn obscene leugens en zijn campagnes tegen de menselijkheid,” verklaarde de president.

Met het boek Mediadictatuur in Venezuela van de Venezolaanse auteur, essayist en historicus Luis Britto García in de hand, zei Maduro tegen hem: “Iemand moet het boek Dictatuur en mediaoorlog van het Westen tegen de Wereld 2022 schrijven.”

Na het verzoek om hulp van de Volksrepublieken van Donbass om de agressie van de strijdkrachten van Oekraïne af te slaan, kondigde de president van Rusland, Vladimir Poetin, op 24 februari “een speciale militaire operatie” aan om de bevolking van deze regio’s te beschermen. De bevolking van deze twee regio’s, die zich na de Euromaidan-coup in 2014 van Oekraïne hebben afgescheiden, is al acht jaar lang het slachtoffer van aanvallen van de Oekraïense regering. Sinds het begin van de Russische militaire inzet hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie in toenemende mate sancties opgelegd aan Rusland en zijn ze een allesomvattende mediacampagne tegen het land begonnen.

Als onderdeel van deze hybride oorlog tegen de Russische Federatie heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op donderdag 7 april haar goedkeuring gehecht aan de schorsing van Rusland uit de Mensenrechtenraad, via een resolutie die 93 stemmen voor, 24 tegen en 58 onthoudingen kreeg. De maatregel kwam er na beschuldigingen aan het adres van het Russische leger van het vermoorden van burgers in de Oekraïense stad Boeka, dicht bij de hoofdstad Kiev. Moskou heeft de beschuldigingen krachtig van de hand gewezen, en er is veel bewijs dat wijst op een valse vlag operatie die is uitgevoerd door het Oekraïense leger en neo-nazi-groepen die deel uitmaken van het leger.

Topfoto: President Maduro tijdens het Congres van de Geschiedenis 2022 in het Francisco de Miranda (del Este) Park in Caracas, op vrijdag 8 april. Foto: Presidentiële pers


Een selectie uit de c.a. 200 berichten in het ww3-subarchief: