Bron: RT, 19 maart 2022 ~~~

Kiev beweerde aanvankelijk dat Russische bommen meer dan 1.000 mensen hadden gedood, maar lokale functionarissen zeggen nu anders

Meer dan 200 burgers zijn ongedeerd gered uit het gebombardeerde Mariupol Drama Theater, in Oekraïne, en een gewonde vrouw is naar het ziekenhuis gebracht, vertelde de plaatselijke locoburgemeester vrijdag aan verslaggevers. Volgens eerste berichten uit Kiev zouden meer dan 1000 mensen zijn omgekomen bij wat een Russische luchtaanval zou zijn geweest.

Oekraïense media maakten woensdag bekend dat het Dramatheater – gelegen aan het belangrijkste plein van de stad – was getroffen door de Russische luchtmacht terwijl burgers binnen beschutting zochten. De verklaring werd door westerlingen op sociale media breed uitgemeten.

Tegen donderdagochtend werd echter gemeld dat de burgers het hadden overleefd, waarbij een journalist van het expat-tijdschrift The Kyiv Independent het een “wonder” noemde.

Vrijdag vertelde loco-burgemeester Sergej Orlov aan Human Rights Watch dat tot nu toe meer dan 200 mensen ongedeerd uit het puin waren gered, maar dat één vrouw met verwondingen naar het ziekenhuis was gebracht. Eerder op de dag vertelde de Oekraïense mensenrechtencommissaris, Lyudmila Denisova, verslaggevers dat zo’n 1300 burgers binnenin vastzaten.

Ondertussen vertelde burgemeester Vadim Boychenko aan de BBC dat de gevechten het centrum van de stad hadden bereikt, waar het theater zich bevindt.

In reactie op de Oekraïense beschuldigingen op woensdag zei het Russische leger dat geen van zijn vliegtuigen die dag grondaanvallen had uitgevoerd in Mariupol, en dat het theater in geen geval op de lijst van doelwitten had gestaan.

“Eerder was van vluchtelingen uit Mariupol bekend dat de nazi’s van het Azov Bataljon mogelijk burgers gijzelden in het theatergebouw en de bovenste verdiepingen gebruikten als schietpunten,” zei de militaire woordvoerder generaal-majoor Igor Konashenkov destijds. Hij voegde eraan toe dat wat hij beschreef als “betrouwbare informatie” van de plaatselijke bevolking erop wees dat de militanten het gebouw mogelijk hadden opgeblazen om te proberen de schuld voor eventuele burgerdoden op Rusland af te schuiven.

Rusland zegt dat Mariupol het bolwerk is van Azov, de beruchte Oekraïense militie die als emblemen Waffen-SS-symbolen en andere iconen van nazi-Duitsland gebruikt. De stad is omsingeld door reguliere Russische troepen en die van de Volksrepubliek Donetsk, een afgescheiden regio die in februari door Moskou als onafhankelijk werd erkend.

Moskou viel zijn buurland eind februari aan, na een zeven jaar durende impasse omdat Oekraïne de voorwaarden van de akkoorden van Minsk niet ten uitvoer had gelegd en Rusland uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de status van deze regio’s binnen de Oekraïense staat te regulariseren.

Rusland heeft nu geëist dat Oekraïne zich officieel neutraal verklaart en nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Mariupol Dramatheater bombardement propaganda © AFP / handout / TELEGRAM / pavlokyrylenko_donoda


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *