Bron: Al Mayadeen Engels 26 oktober 2023 ~~~

De Braziliaanse president wijst op de genocide die plaatsvindt in Gaza en spreekt met de emir van Qatar om de vrijlating van 30 Braziliaanse staatsburgers te bewerkstelligen.

Op woensdag verklaarde de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva dat er genocide plaatsvindt in Gaza.

“Het is geen oorlog, het is een genocide die bijna tweeduizend kinderen heeft gedood die niets met deze oorlog te maken hebben, zij zijn slachtoffers van deze oorlog. En eerlijk gezegd weet ik niet hoe een mens in staat is oorlog te voeren als hij weet dat het resultaat van die oorlog de dood van onschuldige kinderen is,” verklaarde de Braziliaanse president.

Braziliaanse president Lula: Dit is geen oorlog, dit is genocide, waarbij al zo’n 2000 kinderen zijn gedood die er niets mee te maken hadden.
Ik weet niet hoe iemand een oorlog kan voeren wetende dat het resultaat meer doden onder onschuldige kinderen zal zijn. pic.twitter.com/GAOcEYrfiN – Sprinter (@Sprinter99800) 25 oktober 2023

Da Silva woonde de installatie van de Federatieraad bij in het presidentiële paleis Planalto en sprak kort voor een telefoongesprek met Emir Tamin bin al Thani van Qatar om de huidige situatie in het Midden-Oosten te bespreken.

“Ik heb een telefoongesprek [gepland] met de emir van Qatar om te proberen iemand te vinden die kan praten om te zien of ze allereerst de Brazilianen kunnen vrijlaten die gestrand zijn in de Gazastrook, een paar kilometer van de grens met Egypte, die terug willen keren naar Brazilië,” meldde hij.

In een poging om te bemiddelen voor een oplossing met betrekking tot Gaza, voerde de president gesprekken met de presidenten van verschillende landen, waaronder de Palestijnse Autoriteit, Egypte, Iran, Turkije, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten, evenals de Israëlische entiteit.

“Wat er momenteel in het Midden-Oosten gebeurt is ernstig en het gaat er niet om te discussiëren over wie er gelijk of ongelijk heeft, wie het eerste schot loste en wie het tweede,” voegde hij eraan toe.

Brazilië is voorstander van het vrijlaten van de gijzelaars en het openen van een humanitaire corridor om voorraden te leveren aan de inwoners van de Gazastrook.

Op 15 oktober, te midden van de ontwikkelingen in Palestina en de genocidale agressie van de Israëlische bezetting in Gaza, besprak de Palestijnse president Mahmoud Abbas de situatie met de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva in een telefoongesprek.

Tijdens het telefoongesprek benadrukte president Abbas de noodzaak om de Israëlische agressie tegen Gaza te stoppen en het grote belang van het openen van een humanitaire corridor voor de levering van medische benodigdheden en andere belangrijke benodigdheden die door de Israëli’s zijn afgesneden, zoals water, elektriciteit en brandstof.

President Lula da Silva betuigde van zijn kant de solidariteit van Brazilië met het Palestijnse volk in hun streven naar vrijheid en onafhankelijkheid en onderstreepte de dringende behoefte aan humanitaire en medische hulp voor de Gazastrook.


Gerelateerd (berichten in subarchief /Palestina):