Bron: Robert Inlakesh 
palestinechronicle 4 maart 2023 ~~~

Terwijl de Palestijnse Autoriteit (PA) op weg was naar de beruchte Aqaba veiligheidstop in Jordanië, waar overeenstemming werd bereikt over een Amerikaans beleidskader voor de strijd tegen de verzetsgroepen op de Westelijke Jordaanoever, reageerden Palestijnse strijders op de massale schietpartij op meer dan 100 Palestijnen in Nablus, waarbij vorige week 11 doden vielen.

Een Palestijnse schutter opende het vuur en doodde twee illegale Israëlische kolonisten in de stad Huwara, nabij Nablus. Wat volgde was een pogrom tegen de hele stad Huwwara, waar Israëlische kolonisten onder militaire bescherming 100 Palestijnse huizen in brand staken (*). Vanaf dat moment zijn de spanningen alleen maar toegenomen.

Zaterdag: Palestijns verzet daagt PA uit

Op zaterdagavond werden 5 Palestijnen gearresteerd bij een aantal invallen door het Israëlische leger, waarna op zaterdagochtend de controlepost bij het vluchtelingenkamp Shuafat werd gesloten, waardoor schoolbussen niet konden passeren. Israëlische troepen werden ook gefilmd toen zij ongewapende Palestijnen bij de controlepost sloegen.

Een gezamenlijke verklaring werd uitgegeven als reactie op de deelname van de Palestijnse Autoriteit (PA) aan een “veiligheidstop” in de Jordaanse stad Aqaba. De top was georganiseerd om de PA een door de VS voorgesteld plan te laten goedkeuren om de gewapende verzetsbewegingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever hard aan te pakken, wat betekende dat de veiligheidscoördinatie met Israël werd voortgezet, op een meer geavanceerd niveau, om de controle over de PA te herstellen en het werk van Israël te doen bij het neerslaan van het verzet. In de gezamenlijke verklaring van de Palestijnse verzetsgroepen stond dat “de deelnemers aan de veiligheidstop in Aqaba verworpenen zijn en buiten de nationale consensus staan, en alleen zichzelf vertegenwoordigen.”

Israëlische kolonisten vielen de stad Burin, in het district Nablus, binnen, waarbij zij brandstichtingen pleegden op meerdere Palestijnse voertuigen en Palestijnen in het wilde weg aanvielen. De kolonisten konden dit doen onder bescherming van het Israëlische leger.

Israëlische bezettingstroepen hebben een aantal jonge mannen in de wijk Bab al-Amoud in Oost-Jeruzalem op brute wijze geslagen en aangehouden.

Ook de wijk Al-Issawiya in bezet Oost-Jeruzalem werd bestormd, wat leidde tot confrontaties tussen de bezettingstroepen en Palestijnse jongeren. Het bezettingsleger viel ook Palestijnen aan in de buurt van de stad Beit Ummar, ten noorden van al-Khalil, waarna Israëlische troepen een Palestijnse vrouw in het vluchtelingenkamp al-Arroub neerschoten en verwondden. Later arresteerden de Israëlische strijdkrachten een Palestijnse man uit Sur Bahr, in bezet Oost-Jeruzalem. Er werd ook een tijdelijke controlepost opgezet in de stad Silwan.

De Jenin Brigades openden het vuur op Israëlische verkenningsvliegtuigen boven het luchtruim van het vluchtelingenkamp Jenin. Vier Palestijnen die over het hek waren geklommen dat Gaza scheidt van door Israël gecontroleerd gebied, werden naar verluidt door het Israëlische leger gearresteerd.

Voor de achtste achtereenvolgende week kwamen tienduizenden Israëlische demonstranten de straat op in protest tegen de extremistische regering van Benjamin Netanyahu, om te protesteren tegen de hervormingen die zijn regering wil doorvoeren in het Israëlische rechtssysteem.

Een niet nader genoemde Israëlische functionaris vertelde aan het Israëlische Channel 12 dat er geen mogelijkheid is om de bestorming van Palestijnse steden te stoppen, en het hoofd van de Shin Bet zal deelnemen aan de bijeenkomst in Aqaba om te onderzoeken of de Palestijnse Autoriteit in staat is haar verantwoordelijkheid te nemen op plaatsen waar zij afwezig is, zoals Jenin.

De Jenin Brigades organiseerden een openbare persconferentie waarin de PA werd uitgedaagd voor haar deelname aan de top van Aqaba, en riepen de mensen op te protesteren tegen de bijeenkomst. Palestijnse maatschappelijke organisaties en zelfs leden van de regerende Fatah-partij brachten ook protestverklaringen uit. Op zaterdag werden 42 verzetsdaden geregistreerd, waaronder 12 schietpartijen tegen Israëlische bezettingstroepen.

Zondag: Pogrom van joodse kolonisten in Huwwara

Op zondag werd door Palestijnse jongeren met stenen gegooid, waarbij een kolonistenbus werd beschadigd in de buurt van de nederzetting Gush Etzion in de regio al-Khalil. Israëlische kolonisten hadden ‘s nachts een pluimveebedrijf in de wijk Shallal in Salfit in brand gestoken.

Palestijnse gevangenen hebben hun burgerlijke ongehoorzaamheid voortgezet als reactie op de nieuwe mensenrechtenschendingen tegen hen, voorgesteld door de Israëlische minister van nationale veiligheid Itamar Ben Gvir.

Israëlische extremistische kolonisten braken in op het terrein van de al-Aqsa moskee en voerden religieuze rituelen uit, waarbij zij de routinematige schendingen van de status quo op de heilige plaats voortzetten.

In een persverklaring aan het Quds News Network zegt de moeder van martelaar Ibrahim al-Nabulsi: “Al meer dan 30 jaar is het vredesproces niet geslaagd omdat de vijand ons bestrijdt en ons wil vernietigen. Op de route van de Profeet en Palestina, wat ons recht is.”

Duizenden Palestijnen protesteerden in het centrum van Ramallah tegen de deelname van de PA aan de top in Aqaba.

Israëlische bezettingstroepen zijn op film vastgelegd terwijl ze twee Palestijnen slaan in de al-Wad straat, in de oude stad van bezet Jeruzalem.

Een Palestijnse verzetsstrijder schoot twee illegale Israëlische kolonisten dood in hun auto, in het gebied van de stad Huwwara, en slaagde erin zich uit het gebied terug te trekken zonder gepakt te worden. De schietpartij vond plaats op hetzelfde moment dat de veiligheidstop van Aqaba werd bijeengeroepen.

Israëlische bezettingstroepen sloten vervolgens de controlepost van Huwwara af, vuurden traangas af op Palestijnen en stonden kolonisten toe huizen in het gebied in brand te steken. Ook organiseerden Israëlische kolonisten een mars, openlijk gericht op het platbranden van Huwwara om Palestijnse families die niets te maken hadden met de aanval collectief te straffen. Tientallen kolonisten openden vervolgens in het wilde weg het vuur op Palestijnse huizen in Asira al-Qibliya.

Om 6 uur ‘s avonds (Palestijnse tijd) voerden fanatieke Israëlische kolonisten, sommigen gewapend, een pogrom uit tegen Palestijnen in de stad Huwwara.

Meer dan 100 huizen werden in brand gestoken, vele met onschuldige gezinnen er nog in, dit werd gedaan door honderden kolonisten die werden opgezweept tot een racistische razernij en de hele tijd werden beschermd door Israëlische soldaten terwijl zij hun brandstichting en fysieke aanvallen uitvoerden. Ook werden meer dan 100 Palestijnse voertuigen in brand gestoken. Kolonisten vielen ook naburige dorpen en steden aan en gebruikten daarbij vergelijkbare tactieken, terwijl Israëlische soldaten meededen met het aanvallen van ambulances en toestonden dat kolonisten achter brandweerwagens aangingen, terwijl het leger journalisten en medische hulpverleners de toegang tot de getroffen gebieden blokkeerde en/of vertraagde.

Naar verluidt raakten meer dan 390 Palestijnen gewond tijdens de pogrom. Een 37-jarige Palestijnse medische hulpverlener, Samih Aqtash, die net was teruggekeerd van hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije, werd doodgeschoten tijdens een inval van kolonisten in het dorp Za’tara, ten zuiden van Nablus.

Het hoofd van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad gaf de volgende verklaring vrij: “In tegenstelling tot de berichten over de top in Aqaba is er geen verandering in ons beleid. In de komende maanden zullen we 9 voorposten van nederzettingen legaliseren, en de bouw van 9.500 nieuwe nederzettingseenheden zal worden goedgekeurd, en er komt geen bouwstop of verandering in de status quo in Al-Aqsa, en er zijn geen beperkingen op de activiteiten van het leger.”

Palestijnen gingen in de hele Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook de straat op om te protesteren tegen de pogrom tegen de bevolking van Hawara.

Maandag: Israëlische KM prijst pogrom

Maandag probeerde een Israëlische kolonist naar verluidt zijn auto te rammen op een groep Palestijnse journalisten die aanwezig waren in de stad Huwwara.

Een Palestijnse burger van Israël werd doodverklaard nadat hij was neergeschoten in bezet Galilea, zijn naam was Ahmed Titi. De zaak hield naar verluidt verband met criminele activiteiten. Palestijnse leraren bleven protesteren tegen de weigering van de PA om in te gaan op hun stakingseisen voor de onderwijssector op de Westelijke Jordaanoever, vrouwelijke leraren organiseerden een protest voor het Directoraat van Onderwijs in de stad Ramallah.

Het Israëlische Knessetlid Tzvika Fogel, van de partij Religieus Zionisme, prees openlijk de pogrom die de kolonisten de avond ervoor hadden uitgevoerd en zei dat zij Huwwara wilde zien branden. Palestijnse jongeren gingen de confrontatie aan met binnenvallende kolonisten in het dorp Beita en verwondden vijf van de extremistische kolonisten met stenen.

Palestijnse stakende leraren demonstreerden voor het kantoor van het PA-ministerie van onderwijs in al-Khalil, onder het zingen van steunbetuigingen aan de bevolking van Hawara. De Israëlische minister van Veiligheid, Itamar Ben Gvir, bestormde Jabal Sabih in het dorp Beita en steunde de pogingen van andere illegale kolonisten om Palestijns land in te nemen voor een illegale kolonistenpost.

Jonge Palestijnse mannen in Gaza lieten een aantal ballonnen los met brandende voorwerpen eraan, bedoeld om Israëlische nederzettingen in brand te steken, de poging mislukte.

In Jenin werd een mars georganiseerd en bijgewoond door honderden mensen, ter ondersteuning van de Palestijnse politieke gevangenen in hun campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de Israëlische militaire gevangenisautoriteiten.

Illegale Israëlische kolonisten verzamelden zich bij de Leeuwenpoort in de oude stad van bezet Jeruzalem en probeerden gevechten aan te knopen met willekeurige Palestijnen. Ondertussen verzamelden honderden kolonisten zich opnieuw in Hawara en lanceerden nieuwe aanvallen op meer Palestijnse huizen, gesteund door grote versterkingen van het bezettingsleger.

In Ariha (Jericho) werd door Palestijnen een schietaanval uitgevoerd, waarbij een Israëlische kolonist werd gedood en 5 anderen gewond raakten. Het Israëlische leger opende het vuur op de verantwoordelijke Palestijnse strijders, waarop er teruggeschoten werd, de Israëlische troepen trokken zich terug uit vrees voor een hinderlaag en de Palestijnse verzetsmacht verbrandde de auto die zij hadden gebruikt en werd niet gearresteerd of gewond. Israëlische bezettingstroepen werden in groten getale naar het gebied gestuurd en de stad Ariha werd belegerd, terwijl het vluchtelingenkamp Aqbat Jabr werd belegerd.

In Jabal Sabih, Beita, werd opnieuw geschoten op kolonisten en soldaten. Er werden geen gewonden gemeld. Een kolonist raakte later echter gewond nadat schoten waren gemeld op een auto bij de stad Qusra, in het zuidoosten van Nabloes. Nadat een kolonist het gebied van Silwad, in Ramallah, was binnengereden, werd hij uit zijn auto gejaagd, voordat deze door plaatselijke Palestijnen in brand werd gestoken. Gewapende groepen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever bleven een aantal schietaanvallen uitvoeren op militaire controleposten en

Kolonisten bleven Palestijnen aanvallen, met als doelwit een ambulance in de buurt van Jenin, die een ziek kind naar Ramallah vervoerde. De voorruit van de ambulance werd ingeslagen.

Dinsdag: Burgerlijke ongehoorzaamheid van Palestijnse gevangenen gaat door

Dinsdag bestormden Israëlische bezettingstroepen Ya’bad Jenin en het vluchtelingenkamp al-Arroub in al-Khalil. De bezettingstroepen sloopten ook het huis van de familie Muhaisen in al-Issawiya, in bezet Oost-Jeruzalem.

Voertuigen van kolonisten werden beschadigd door stenen die werden gegooid tussen de nederzettingen “Avni Hefetz” en “Einav”, die zijn gebouwd op Palestijns grondgebied ten oosten van Tulkarm. Israëlische kolonisten bestormden vervolgens opnieuw de al-Aqsa moskee; volgens de gegevens hadden 3587 kolonisten al-Aqsa illegaal betreden sinds het begin van 2023.

Terwijl Palestijnse gevangenen hun burgerlijke ongehoorzaamheid voortzetten, protesteerden Palestijnen uit solidariteit voor het gebouw van het Rode Kruis in al-Bireh. De bezettingstroepen gingen door met de sloop van het huis van Ehab al-Hussaini in Jabal al-Mukaber, in bezet Oost-Jeruzalem. De Israëlische bezettingstroepen zetten het beleg van Ariha (Jericho) voort en openen het vuur op vissersboten in de zee voor de kust van Gaza.

Chelsea en Westminster Hospitals verwijderen kunstwerken van scholieren uit Gaza, op verzoek van British Lawyers for Israel, nadat de zionistische lobbygroep beweerde dat Joodse patiënten zich door deze kunstwerken kwetsbaar en lastig gevallen voelden. Dit bewees dat Britse ziekenhuizen bereid waren niet-politieke kunstwerken weg te halen omdat racistische joodse supremacisten zich ongemakkelijk voelden bij het feit dat kinderen van een specifieke etnische groep de kunst hadden gemaakt. Het is misschien een van de grimmigste voorbeelden van zionistisch racisme en door de lafheid in Groot-Brittannië besloot men tegemoet te komen aan het schaamteloze racisme tegen kinderen.

De Israëlische bezettingspolitie arresteerde een Palestijnse Jeruzalemiet in een trein omdat hij een foto van verzetsicoon Ibrahim Nablusi op de achterkant van zijn telefoon had staan.

Illegale kolonisten vielen de auto van Quds News-verslaggever Mutasem Saqf Al-Hait aan bij de controlepost Za’tara in Nabloes. Israëlische bezettingstroepen deden later een inval in al-Taawun in Nablus, waar verzetsstrijders het vuur openden op hun militaire jeeps. Daarna volgden invallen in Oost-Jeruzalem.

Woensdag: Israël neemt wetsvoorstel aan dat doodstraf voor Palestijnen toestaat

Woensdag bestormden Israëlische kolonisten opnieuw het terrein van de al-Aqsa moskee, na een ochtendinval van het leger in het dorp Qusra in Nabloes.

De burgemeester van de stad Huwwara maakte bekend dat tijdens de pogrom eerder in de week voor 18 miljoen shekels aan schade was aangericht.

De veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit bestormden het hoofdkwartier van Radio Watan en vielen een aantal journalisten aan om een poging tot het houden van een persconferentie voor politieke en sociale figuren in Ramallah te verhinderen. Alleen al in de maand februari werden 56 schendingen door Israëlische strijdkrachten tegen Palestijnse journalisten geregistreerd.

Israëlische bezettingstroepen bestormden het vluchtelingenkamp Aqbat Jabr, belegerden een aantal huizen en vuurden een antitankraket af op een van de gebouwen.

Vijf Palestijnen werden gearresteerd door de Israëlische overvallers. Drie Palestijnen werden neergeschoten tijdens een aantal vuurgevechten in het kamp tussen het Palestijnse verzet en het bezettingsleger. Een jonge Palestijn, Mahmoud Jamal Hamdan, werd gedood tijdens de Israëlische inval.

Palestijnen gooiden molotovcocktails naar kolonistenvoertuigen in de buurt van het dorp Husan, ten westen van Bethlehem. Israëlische demonstranten die zich kwamen verzetten tegen de gerechtelijke hervormingen van de regering-Netanyahu werden aangevallen door de Israëlische bezettingspolitie, wat leidde tot een groot handgemeen en de vrees deed ontstaan voor een escalatie tussen de twee zionistische kampen binnen het bezettingsregime.

De Israëlische Knesset stemde tijdens de eerste hoorzitting over een racistisch wetsvoorstel om de doodstraf in te voeren tegen Palestijnen voor het aanvallen van Israëli’s. Het wetsvoorstel kreeg 55 stemmen tegen slechts 9 tegen.

Rond Nabloes werden twee schietpartijen tegen Israëlische militaire controleposten geregistreerd, en nog een schietpartij tegen een illegale nederzetting in al-Khalil. Later demonstreerden jonge mannen en staken rubberbanden in brand in de buurt van het Nur Shams-kamp in Tulkarm, uit protest tegen de achtervolging van een strijder van het Tulkarm-bataljon door de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Donderdag: Israël sloopt huis in Al-Khalil

Op donderdag hebben Israëlische bezettingstroepen een inval gedaan in Jaba’ in Jenin en kregen zij zwaar geweervuur te verduren van Palestijnse verzetsgroepen die zich in het gebied bevinden. Ook in de stad Al-Khader, nabij Bethlehem, werd een inval gedaan.

Drie Palestijnse kinderen kwamen om bij een tragisch auto-ongeluk in het vluchtelingenkamp Shuafat. Later sloopten de bezettingstroepen het huis van de familie Ithna in al-Khalil, waardoor 8 mensen dakloos werden.

De veiligheidstroepen van de PA arresteren politiek activist Ammar Banat, de neef van de prominente PA-dissident Nizar Banat, die werd gedood toen hij in 2021 brutaal werd afgeranseld door PA-troepen.

De Fatah-studentenbeweging aan de universiteit van al-Khalil heeft 25 zetels veroverd op de Hamas-studentenbeweging, die er slechts 16 won, en eist daarmee de overwinning op bij de studentenverkiezingen. Een bus werd aangevallen door Israëlische kolonisten in de buurt van de illegale nederzetting Gush Etzion in al-Khalil.

Binnen een periode van 24 uur werden 61 verzetsdaden gedocumenteerd, waaronder 17 schietpartijen en aanvallen met molotovcocktails. Israëlische marineboten openden het vuur op Gazaanse vissers in de zee bij Beit Lahia.

De gewapende groep van het Tulkarm Bataljon gaf een persverklaring uit, waarin stond: “Wij richten onze laatste boodschap aan u, onze broeders in de veiligheidsdiensten. We willen niet dat onze handen worden bevlekt met Palestijns bloed. We vragen u niet om hulp of bescherming, dus laat ons het gezicht van onze Schepper ontmoeten terwijl we vechten tegen de bezetter.”

Israëlische troepen vielen het dorp Azzoun, in Qalqilya, binnen en schoten drie Palestijnen neer, waarbij de 15-jarige Mohammed Saleem werd gedood en een 16-jarige, Yamen Rabi, ook ernstig gewond raakte. Verzetsstrijders openden later het vuur op een aantal Israëlische militaire controleposten rond Jenin, terwijl Israëlische troepen vuurpijlen afvuurden boven het vluchtelingenkamp Aqbat Jabr in Ariha.

Vrijdag: Jenin Brigades organiseert massabijeenkomst

Op vrijdag bestormden Israëlische bezettingstroepen het dorp Rummana, ten westen van Jenin, naast Silwad (Ramallah), Tammun (Tubas) en de stad Qalqilya. 8 Palestijnen werden gearresteerd tijdens de invallen in de vroege ochtend. Er braken ook branden uit in winkels in zowel de stad Qalqilya als al-Ram (ten noorden van Jeruzalem) nadat de Israëlische troepen het vuur met traangas hadden geopend op deze locaties.

Palestijnse politieke gevangenen zetten hun 18e opeenvolgende dag van burgerlijke ongehoorzaamheid voort en het bleek dat het Palestijnse verzetsicoon Zakaria Zubeidi was aangevallen door Israëlische gevangenistroepen, wat leidde tot de aankondiging van een open hongerstaking uit solidariteit door een aantal gevangenen.

Honderden Palestijnen verrichtten het vrijdaggebed voor een met sloop bedreigd huis in de wijk al-Bustan in bezet Oost-Jeruzalem. 70.000 verrichtten het vrijdaggebed binnen de compound van de Al-Aqsa moskee.

Overal op de Westelijke Jordaanoever braken protesten uit tegen de pogrom in de stad Huwwara. In Qalqilya werden vier Palestijnen met scherp beschoten. Later werd een schietpartij geregistreerd door het Tura bataljon, in de richting van de militaire controlepost Tura.

Israëlische kolonisten, vergezeld van het Israëlische leger, vallen het dorp Burin aan terwijl jonge Palestijnse demonstranten tevoorschijn komen om hen met stenen te confronteren.

De Jenin Brigades organiseerden een massale bijeenkomst van hun strijders, die eindigde met een persconferentie in het vluchtelingenkamp van Jenin. De bijeenkomst bestond uit honderden en honderden gewapende strijders, van groepen variërend van Hamas, PIJ, Fatah, PFLP, DFLP en zelfs de Salahudeen Brigades. Dit machtsvertoon maakte duidelijk dat de kracht van de gewapende verzetsgroepen in Jenin sterk is verbeterd.

De Israëlische terroristische kolonistengroep Hilltop Youth riep zaterdagavond op tot een nieuwe pogrom tegen de stad Huwwara en riep de kolonisten op de hele stad in brand te steken. Na de verklaringen van de Israëlische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, waarin hij het afbranden van Hawara aanmoedigde, zijn de kolonisten nog moediger geworden.

De week daarvoor werden 11 Palestijnen doodgeschoten door Israëlische overvallers in de stad Nablus, toen bezettingstroepen een massale schietpartij hielden op meer dan 100 Palestijnen met scherpe munitie.

Topfoto: Israëlische kolonisten steken Palestijnse eigendommen in brand in het dorp Huwwara, bij Nablus. (Foto: via ActiveStills.org

Robert Inlakesh is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij richt zich op het Midden-Oosten, met als specialisatie Palestina. Hij heeft dit artikel geschreven voor The Palestine Chronicle.


(*)Opm openbaararchiefredaktie: De inwoners van Huwara hadden geen enkele betrokkenheid bij de aanval op de twee Israelische kolonisten; daar is geen twijfel bij mogelijk. Er is een ander motief voor de colectieve bestraffing van de inwoners en de vernieling van haar huizen:

De Noord-zuidverbinding, Route60 gaat door Huwara, hetgeen al jarenlang een doorn in het oog is van Israel dat Palestina volledig wil koloniseren. De aanvallen van de fanatiek-religieuze kolonisten van Braha en Yitzhar worden in feite steeds door de de veiligheidsdiensten van Israel aangestuurd en de aanval wordt door deze veiligheidsdiensten mogelijk gemaakt. Ook ditmaal was het overduidelijk een gezamelijke planning en uitvoering van de misdaad tegen de hele bevolking, die daarom zeer vergelijkbaar was met bloedbad van Sabra en Shatila, 1982 in zuid Libanon.

Video van geweld, met aansluitend: Opinie Peoples Dispatch | Bron: peoplesdispatch.org

Gerelateerd (berichten in dit archief):