Bron: The Cradle, News Desk, 7 maart 2023 ~~~ 

Israël heeft sinds begin 2023 minstens 65 Palestijnen gedood

Het Israëlische leger heeft op 7 maart bij een inval in het vluchtelingenkamp Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever 6 Palestijnen gedood en 11 anderen verwond, meldde WAFA.

Volgens ooggetuigen belegerden Israëlische soldaten een huis met daarin Palestijnse verzetsstrijders, terwijl een Israëlische Apache-helikopter raketten op het huis afvuurde.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn onder de doden Muhammad Wael Ghazawi, 26, Majd Muhammed Azmi Husseiniyeh, 26, Tariq Ziad Mustafa Natour, 27, Ziad Amin Zaraini, 29, Mutasim Nasser Sabbagh, 22, en Abdel Fattah Hussein Kharousha, 49,.

De Palestijnse activist Jamal Huwail vertelde aan Al-Mayadeen dat twee Israëlische drones werden neergeschoten boven Jenin en dat het Israëlische leger verschillende raketten afvuurde op het belegerde huis.

Het Israëlische leger beweerde dat de dader van de aanval in Huwara, waarbij op 26 februari twee Israëlische kolonisten werden gedood, onder de doden was.

Na het verzet in Huwara lanceerden Israëlische kolonisten een urenlange “pogrom” tegen Huwara, waarbij een Palestijn werd gedood, minstens 390 werden verwond en tientallen Palestijnse huizen en voertuigen onder toezicht van Israëlische troepen in brand werden gestoken.

Volgens het Hebreeuwse dagblad Yedioth Ahronoth namen ongeveer 400 kolonisten deel aan de aanval en werden zes van de door kolonisten verbrande huizen in brand gestoken terwijl de bewoners erin zaten.

Bij een soortgelijke aanval in juli 2015 verbrandde een 18 maanden oude Palestijnse jongen en zijn beide ouders nadat kolonisten het huis van zijn familie in brand hadden gestoken in het dorp Duma, ten zuiden van de stad Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Israëlische politici moedigden verder kolonistengeweld tegen de Palestijnse bewoners van Huwara aan, waaronder minister van Financiën Bezalel Smotrich, die op 1 maart zei dat “Huwara moet worden weggevaagd.”

De voormalige Israëlische spion Jonathon Pollard, die 20 jaar gevangen heeft gezeten wegens spionage voor de Verenigde Staten, uitte een soortgelijk standpunt door op 6 maart te beweren dat “onze vijanden alleen beslissende vergelding begrijpen … de vernietiging van Hawara zal het begin zijn van onze herovering van ons land. (*)

Israël heeft sinds begin 2023 minstens 65 Palestijnen gedood. Het geweld dit jaar is beschreven als een van de “bloedigste” in de recente Palestijnse herinnering.

Opmerkingen van Smotrich, Pollard en anderen over het vernietigen van Palestijnse dorpen en het veroveren van Palestijns land hebben de vrees doen ontstaan dat velen in Israëls nieuwe regering hopen op een massale verdrijving van Palestijnen.

In reactie op de dreigementen van minister van Financiën Smoltrich tegen de Palestijnen in Huwara, beweerde de voormalige Israëlische minister van Defensie Benny Gantz dat “Smotrich een nieuwe Palestijnse Nakba wil veroorzaken – voor hem is escalatie wenselijk.”

In 1947-48 verdreven en voerden zionistische milities de etnische zuivering uit van ongeveer 750.000 Palestijnen (bekend als de “Nakba”) die de weg vrijmaakte voor de oprichting van de staat Israël met een joodse demografische meerderheid.

Israëlische troepen vallen kamp Jenin binnen (Foto Credi Jaafar Ashtiyeh/AFP)


(*)Opm openbaararchiefredaktie: De inwoners van Huwara hadden geen enkele betrokkenheid bij de aanval op de twee Israelische kolonisten, daar is geen twijfel bij mogelijk. Er is een ander motief voor de colectieve bestraffing van de inwoners en de vernieling van haar huizen:

De Noord-zuidverbinding, Route60 gaat door Huwara, hetgeen al jarenlang een doorn in het oog is van Israel dat Palestina volledig wil koloniseren. De aanvallen van de fanatiek-religieuze kolonisten van Braha en Yitzhar worden in feite steeds door de de veiligheidsdiensten van Israel aangestuurd en de aanval wordt door deze veiligheidsdiensten mogelijk gemaakt. Ook ditmaal was het overduidelijk een gezamelijke planning en uitvoering van de misdaad tegen de hele bevolking, die daarom zeer vergelijkbaar was met bloedbad van Sabra en Shatila, 1982 in zuid Libanon.