Bron: Al Mayadeen English 8 oktober 2023 ~~~~

De Ierse politica noemde von der Leyen een “ongekozen” president en zei dat ze niet namens het blok spreekt.

Europees parlementslid Clare Daly schreef zondag een tweet in reactie op de “ongekozen” EU-president Ursula von der Leyen, waarin ze stelde dat de houding van laatstgenoemde niet de ware stem van de Europese Unie weerspiegelt en op geen enkele manier de vreedzame benadering van het buitenlands beleid van het blok weerspiegelt.

“Vandaag hebben Hamas-terroristen toegeslagen in het hart van “Israël” en onschuldige vrouwen en kinderen gevangen genomen en gedood. “Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen – vandaag en in de komende dagen. De Europese Unie staat achter “Israël”,” tweette von der Leyen zaterdag op X.

Wie denken je wel dat je bent? U bent niet gekozen en hebt geen bevoegdheid om het buitenlands beleid van de EU te bepalen, dat wordt bepaald door @EUCouncil. Europa staat NIET “achter Israël”. Wij staan voor vrede. U spreekt niet namens ons. Als u niets constructiefs te zeggen hebt, en dat hebt u duidelijk niet, houd dan uw mond. https://t.co/9uEklDIIiE – Clare Daly (@ClareDalyMEP) 8 oktober 2023

Op zaterdag heeft het Palestijnse verzet in Gaza raketten afgevuurd op illegale Israëlische nederzettingen, waaronder “Bat Yam” en “Rishon LeZiyyon” ten zuiden van “Tel Aviv”.

Mohammad Deif, opperbevelhebber van de al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, zei dat de operatie werd gelanceerd als reactie op de ontheiliging van de al-Aqsa moskee door de Israëlische bezetting en op de vele aanvallen op vrouwen in de binnenplaatsen.

Later die dag erkende de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat “Israël” “in oorlog” is en dat Hamas “een verrassingsaanval” had ingezet.

Vanochtend zei Abu Obeida, de militaire woordvoerder van de al-Qassam Brigades, dat de strijders van de Brigades aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt langs de frontlinies en dat ze momenteel verwikkeld zijn in “felle confrontaties op verschillende plaatsen” waaronder “Ofakim”, “Sderot”, “Yad Mordechai”, “Kafar Azza”, “Be’eri”, “Yated” en “Kissufim”.

De Israëlische media meldden enkele ogenblikken geleden dat het aantal Israëlische doden is gestegen tot 600 en het aantal gewonden tot 2.000, van wie er 350 in een ernstige, hopeloze toestand verkeren.

De media zeiden ook dat onofficiële schattingen aangaven dat er nog ongeveer 750 Israëli’s vermist worden.

Topfoto: De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, spreekt de media toe bij haar aankomst op de Europa-top in Granada, Spanje, donderdag 5 oktober 2023. (AP)


UPDATE (openbaararchief-redaktie): Welke volksvertegenwoordiger of woordvoerder van instituties (ngo’s) gaat onze demissionaire regering , m.n ministerpresident Rutte, om uitleg vragen?
Hij had een onderonsje met Netanyahu, noemde daarbij het verzet “terroristisch geweld” en beloofde Nederlands volledige steun:

Zojuist gesproken met premier @netanyahu over de ongekende aanval van Hamas op Israël. Ik heb hem verteld dat Nederland dit terroristische geweld ondubbelzinnig veroordeelt en het recht van Israël om zich te verdedigen volledig steunt. – Mark Rutte (@MinPres) 7 oktober 2023