Bron: RT, 7 oktober 2023 ~~~

Projectielen werden afgevuurd op zuidelijke en centrale delen van het land in een verrassingsaanval in de vroege ochtend vanuit Gaza.

Militanten hebben zaterdagochtend vanuit Gaza raketten afgevuurd op het zuiden en midden van Israël, aldus de IDF. Minstens vijf mensen zijn gedood.

“Hamas voerde een gecombineerde operatie uit met raketvuur en infiltraties door terroristen naar Israëlisch grondgebied,” zei de IDF in een verklaring.

Ten minste vijf mensen zouden gedood zijn door de raketten. Vier dodelijke slachtoffers werden gemeld in de stad Kuseife, en nog een in het Gderot gebied.

Uit informatie van medische instellingen uit het hele land blijkt dat meer dan 100 mensen gewond zijn geraakt. Het Soroka Ziekenhuis in Beersheba zei dat het 80 patiënten had behandeld, van wie sommigen in een ernstige toestand verkeerden.

Volgens Israëlische media hebben enkele projectielen Ashkelon en Tel Aviv geraakt. Raketsirenes zijn ook gehoord in Jeruzalem en Beersheba.

Hamas heeft beweerd dat het ongeveer 5.000 raketten op Israël heeft afgevuurd in de eerste 20 minuten van de aanval.

In een ander bericht op X (voorheen Twitter) zei de IDF dat “terroristen Israël vanuit Gaza zijn binnengedrongen” en het vroeg de inwoners om binnen te blijven. Er is een video online gezet waarop Palestijnen te zien zijn die verschillende vrachtwagens besturen, met geweerschoten op de achtergrond. De video zou gemaakt zijn in de Israëlische stad Sderot, vlakbij de grens met Gaza.

Een andere video legde een vuurgevecht vast tussen zwaarbewapende IDF-troepen en aanvallers in de straten van Sderot. Volgens de krant Times of Israel zijn er verschillende slachtoffers gevallen in de stad als gevolg van de invasie.

Hamas-terroristen in gevecht met Israëlische troepen in het zuiden van Israël. pic.twitter.com/uJWd07xpVO
– Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) 7 oktober 2023

De IDF heeft “een staat van paraatheid voor oorlog” afgekondigd na de aanval. “Hamas … zal de resultaten en de verantwoordelijkheid dragen voor de gebeurtenissen,” zei het. Kort daarna kondigde Israël aan dat er vergeldingsaanvallen aan de gang waren in Gaza.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft een oproep van reservisten goedgekeurd als reactie op de aanval vanuit Gaza. De omvang van de oproep zal afhangen van de behoeften van de IDF, volgens het bureau.

Volgens berichten in de Israëlische media hebben Hamasstrijders een politiebureau in Sderot ingenomen. Sommige online geüploade video’s tonen naar verluidt een aantal IDF-troepen die gedood en gevangen genomen worden door de aanvallers. Er zijn ook beelden en foto’s op sociale media van wat een brandende Israëlische tank lijkt te zijn en Palestijnen die de inbeslagname van een in de VS gebouwd Humvee militair voertuig van de IDF vieren. De video’s moeten nog worden geverifieerd.

Het Israëlische Channel 12 meldde dat Hamas-strijders ook zijn geïnfiltreerd in de nederzettingen Beeri en Netiv HaAsara, waar naar verluidt gijzelaars zijn genomen.

De militaire commandant van Hamas, Mohammad Deif, zei in een verklaring dat de aanval van zaterdag een vergelding was voor de “ontheiliging” door Israël van de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem – de op twee na heiligste plaats van de islam, die wordt gecontroleerd door Israëlische veiligheidstroepen.

Deif beschuldigde Israël ook van het doden en verwonden van honderden Palestijnen alleen al dit jaar, en van het weigeren van aangeboden gevangenenruil met de groep.

Raketten worden afgevuurd vanuit Gaza in de richting van Israël. © AFP / Said Khatib