Bron: Al Mayadeen Engels 14 oktober 2023 ~~~

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de snel escalerende situatie in het Midden-Oosten toegeschreven aan een gebrek aan gerechtigheid voor het Palestijnse volk.

Tijdens een telefoongesprek met Celso Amorim, de hoofdadviseur van het Braziliaanse presidentschap, zei de topdiplomaat van Peking: “De kern van de zaak is dat er geen recht is gedaan aan het Palestijnse volk.”

De oproep kwam kort voordat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag een spoedzitting belegde om de Israëlische agressie aan te pakken. Brazilië, een niet-permanent lid, zit momenteel de werkzaamheden van de raad voor deze maand voor.

“De Verenigde Naties hebben de verantwoordelijkheid en de plicht om de Palestijnse kwestie op de juiste manier aan te pakken,” zei hij.

Wang voegde eraan toe dat Beijing “duidelijk oproept tot praktische maatregelen voor een staakt-het-vuren, een einde aan het geweld, bescherming van burgers en de vorming van een bindende internationale consensus.”

Elders in zijn opmerkingen riep Wang alle partijen in het Midden-Oosten op tot zelfbeheersing om verdere intensivering te voorkomen. Hij zei: “China verzet zich tegen daden die burgers schade toebrengen en veroordeelt schendingen van het internationaal recht”. Hij benadrukte dat de Verenigde Naties een verplichting en een verantwoordelijkheid hebben om betrokken te zijn bij de Palestijnse zaak, en China is bereid om nauw samen te werken met verschillende partijen, waaronder Brazilië.

“De hoogste prioriteit is het waarborgen van de veiligheid van burgers en het openen van corridors voor hulp om een ernstige humanitaire crisis in Gaza te voorkomen,” zei hij.

Terwijl het Westen sterke steun uitsprak voor “Israël” in de nasleep van zijn aanhoudende agressie tegen Gaza, nam Beijing een relatief onpartijdig standpunt in. China betreurde het verlies van burgerlevens, riep op tot onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en herhaalde zijn steun voor een “tweestatenoplossing”, die gericht is op de oprichting van een autonome Palestijnse staat.

Wangs verklaring over China’s perspectief op de onderliggende kwestie leek echter te wijzen op een fermere houding, vooral in het licht van de intensieve Israëlische luchtbombardementen op Gaza en discussies over een mogelijke grond-invasie.

Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde journalisten donderdag dat “het Palestijns-Israëlische conflict zich blijft herhalen om een fundamentele reden: Het vredesproces in het Midden-Oosten is van het rechte pad geraakt, het fundament van de tweestatenoplossing is voortdurend uitgehold en relevante VN-resoluties worden niet in goed vertrouwen opgevolgd.”

Israëlische en Westerse media lijken zich te hebben gefocust op niet-bestaande beelden die beweren dat het #Palestijnse verzet Israëlische baby’s onthoofdt.
Ze knepen echter opzettelijk een oogje dicht voor de duizenden video’s die circuleerden op sociale mediaplatforms en die “Israëls”… pic.twitter.com/eFChLFJ9yA – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) October 14, 2023

Wangs woorden komen op het moment dat “Israël” genocide pleegt in Gaza, met meer dan 1.900 Palestijnen die zijn gedood, waaronder 614 kinderen, en 7.696 gewonden, waaronder 2.000 kinderen en 1.400 vrouwen, sinds het begin van de Israëlische bezettingsaanval op Gaza. Alleen al in de afgelopen 24 uur vielen er 256 doden, waaronder 20 kinderen, en 1.788 gewonden, zoals gerapporteerd door een correspondent van Al Mayadeen.

Topfoto: De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi beschrijft de zich ontvouwende situatie in de regio als primair geworteld in het ontbreken van gerechtigheid voor het Palestijnse volk

Voor live reportages van o.a. ISM in gaza betreffende white Phosphor in de 2008/2009 bombardementen op Gaza, zie de ISM documentaire “To Shoot an Elephant” (Licensie: content common)