Bron: IMEMC, 23 oktober 2023 ~~~

In een verklaring maandag meldde het Palestijnse Ministerie van Gezondheid dat het voortdurende Israëlische offensief op de Gazastrook en de ernstige escalatie van het leger en de kolonialistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever heeft geleid tot 5182 doden, waaronder 5087 in Gaza, en 17101 gewonden, waaronder 15273, in Gaza.
WAARSCHUWING – schokkende video’s

Het ministerie van Volksgezondheid zei, nadat het leger Mahmoud Saif Nakhla en Mohammad Elian had gedood in het Al-Jalazoun vluchtelingenkamp ten noorden van Ramallah, dat het aantal gedode Palestijnen in de West Bank nu 95 is, naast 1828 gewonde Palestijnen.

Het ministerie van Volksgezondheid voegde eraan toe dat het aantal kinderen, vrouwen en ouderen dat gedood werd door Israëlische raketten en granaten in de Gazastrook ongeveer 70 % van de slachtoffers is, en verklaarde dat Israëlische raketten 5087 Palestijnen hebben gedood, waaronder meer dan 2055 kinderen en 1119 vrouwen, en voegde eraan toe dat 15273 Palestijnen gewond raakten, naast 1500, waaronder 830 kinderen, die nog steeds begraven liggen onder het puin van gebombardeerde huizen en gebouwen.

Het zei dat 70% van de gedode Palestijnen vrouwen, kinderen en ouderen zijn en verklaarde dat 1903 kinderen, 1024 vrouwen en 187 ouderen zijn gedood.

Het ministerie van Volksgezondheid zei ook dat de hulpvrachtwagens die Israël via Egypte Gaza binnenliet er 14 zijn, wat slechts %3 is van de dagelijkse invoer voordat het offensief begon, en niet bijdraagt aan het verlichten van het lijden van de burgers.

Het voegde eraan toe dat het veel nieuwe gevallen van pokken, schurft en ernstige diarree registreerde als gevolg van de verslechterende omstandigheden, besmet water en het gebrek aan sanitaire voorzieningen door het aanhoudende offensief en de ontheemding van honderdduizenden Palestijnen uit hun huizen.

Tien van de 35 ziekenhuizen in de Gazastrook zijn gestopt met hun diensten omdat ze gebombardeerd werden door Israël of omdat ze zonder brandstof kwamen te zitten voor hun elektriciteitsgeneratoren, terwijl 10600 liter brandstof werd geleverd aan het Shifa Medisch Centrum door de Wereldgezondheidsorganisatie en de UNRWA.

Het aantal ontheemde Palestijnen in Gaza is ongeveer 1.400.000, waaronder 685.000 die onderdak zochten bij andere families, 565.000 die onderdak hebben gevonden in 178 door de UNRWA beheerde scholen, 101.000 die onderdak hebben gevonden in moskeeën, kerken en openbare voorzieningen, en 70.000 in door de overheid beheerde scholen.

%42 van de huizen en woongebouwen in Gaza zijn gebombardeerd en vernietigd door Israël in zijn uitgebreide bombardementen en beschietingen vanaf het land, de zee en vanuit de lucht sinds 7 oktober.

Het aantal verwoeste wooneenheden is 26684, en 140500 gedeeltelijk beschadigde gebouwen; negen ziekenhuizen werden verwoest, en 178 onderwijsgezinnen, waaronder 140 door de overheid beheerde scholen en 20 door de UNRWA beheerde scholen, werden gebombardeerd.

Israëlische raketten troffen ook 250 keer ziekenhuizen, medische faciliteiten, klinieken en ambulances, 42 gezondheidswerkers gedood en 34 gewond; 23 ambulances werden vernietigd en 27 raakten beschadigd.

Nour Al-Qreini, gedood op haar eerste verjaardag

Zeven grote ziekenhuizen en klinieken: Al-Ahli Arab Baptist Hospital, Beit Hanoun Hospital, Ad-Dorra Pediatric Hospital, Palestinian Red Crescent Society (PRCS) Primary Care Clinic, Mohammad Rehabilitation Center, Al-Karama Hospital, en Al-Wafa Hospital for Rehabilitation and Specialty Services, zijn volledig buiten dienst nadat ze gebombardeerd werden, naast de voortdurende dreigingen van het leger om nog eens 24 ziekenhuizen te bombarderen.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat de gezondheidszorg in Gaza instort en een rampzalig niveau heeft bereikt door het gebrek aan medische basisbenodigdheden en werknemers en het gebrek aan brandstof voor hun generatoren.

Het voegde eraan toe dat de ziekenhuizen die nog operationeel zijn 150 % meer dan hun aangewezen capaciteit herbergen, wat ook betekent dat sommige operaties zonder verdoving en met behulp van licht van mobiele telefoons worden uitgevoerd, naast het feit dat ze gedwongen worden om gewonde Palestijnen op de grond te behandelen, in gangen en andere ruimtes die ongeschikt zijn voor dit soort medische procedures.

Negentigduizend kankerpatiënten kunnen nu alleen chemotherapie krijgen in het Turkse ziekenhuis, dat gedeeltelijk operationeel blijft afhankelijk van één stroomgenerator, terwijl de dialysesessies voor meer dan 1.000 nierpatiënten zijn teruggebracht van 4 naar 2,5 uur.

Minstens 130 te vroeg geboren baby’s in couveuses dreigen te sterven door een gebrek aan middelen en elektriciteit, en meer dan 50.000 zwangere vrouwen kunnen geen zorg krijgen, wat ook resulteerde in 166 bevallingen op onhygiënische plaatsen, terwijl 5500 vrouwen naar verwachting volgende maand zullen bevallen.

Ziekenhuizen in Gaza ontvingen ook 1450 telefoontjes met informatie over Palestijnen die nog steeds bedolven liggen onder het puin van gebombardeerde huizen en gebouwen, waaronder 800 kinderen.

In de afgelopen 24 uur hebben de Israëlische raketten en granaten 266 Palestijnen gedood, waaronder 117 kinderen, uit de zuidelijke delen van de Gazastrook, terwijl naar schatting 3600 Palestijnen nog steeds bedolven liggen onder het puin van gebombardeerde huizen en gebouwen sinds het begin van dit offensief op 7 oktober.


Gerelateerd (berichten in dit archief )