Bron: Al Mayadeen English 17 september 2023 ~~~

Honderden Palestijnen demonstreren in de oostelijke regio’s van de Gazastrook tegen de bestorming van de Al-Aqsa moskee door kolonisten.

Op zondag verzamelden honderden Palestijnen uit de Gazastrook zich bij het afscheidingshek om deel te nemen aan demonstraties georganiseerd door de Revolutionaire Jeugdgroep, uit protest tegen de Israëlische kolonisten die eerder deze ochtend de Al-Aqsa Moskee bestormden, wat resulteerde in de evacuatie van de gelovigen.

Het Israëlische leger zette zwaarbewapende troepen, voertuigen en sluipschutter eenheden in langs het afscheidingshek om de protesten in de oostelijke gebieden van de Gazastrook uiteen te drijven. Ondanks de onderdrukkingspogingen van de bezetting ging de Revolutionaire Jeugd door met hun activiteiten.

Zoals gemeld door de correspondent van Al Mayadeen, leden verschillende personen, waaronder twee journalisten genaamd Fadi Al-Danaf en Bilal Al-Sabbagh, aan verstikking als direct gevolg van het gebruik van traangas tegen hen door de Israëlische strijdkrachten.

Bovendien verwondden de Israëlische bezettingstroepen twee jonge mannen met scherpe kogels in de buurt van de stad Rafah, gelegen in het zuidelijke deel van de Gazastrook. Lokale mediabronnen gaven aan dat een persvoertuig doelwit was van opzettelijke aanvallen van de bezettingstroepen in de noordelijke regio van de Gazastrook, Jabalia.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza meldde dat ambulanceteams gevallen van flauwvallen en verwondingen als gevolg van gasbommen in de oostelijke gouvernementen behandelden. Tegelijkertijd staken demonstranten in het zuiden van de Gazastrook, in het bijzonder in Khuza’a, rubberen banden in brand en hieven Palestijnse vlaggen op als onderdeel van de activiteiten georganiseerd door de Revolutionaire Jeugd.

Israëlische kolonisten bestormden Al-Aqsa

Israëlische kolonisten bestormden zondagochtend de binnenplaatsen van de Al-Aqsa moskee in het bezette Al-Quds, onder bescherming van Israëlische bezettingstroepen, ter gelegenheid van Rosj Hasjana of wat algemeen bekend staat als het Joodse Nieuwjaar.

De kolonisten trokken door de binnenplaatsen van de moskee en provoceerden de moslimaanbidders. Beelden die door activisten in de moskee werden gefilmd, documenteerden de inval van de kolonisten op de heilige moslimplaats, die werd geleid door voormalig lid van de Israëlische Knesset Yehuda Glick.

De bezettingstroepen legden strenge maatregelen op rond de Al-Aqsa moskee en belemmerden de komst van gelovigen naar de heilige plaats, evenals de toegang van Palestijnse burgers en scholieren die door de binnenplaatsen liepen, volgens lokale bronnen.

Ze beperkten ook de toegang van Palestijnen onder de 50 jaar tot de gebieden rond de moskee.

Bovendien arresteerden Israëlische bezettingstroepen twee jonge mannen op de binnenplaats van de moskee en brachten hen over naar een onbekende locatie.