Brom: Al Mayadeen 17 oktober 2023 ~~~

De Israëlische bezettingsmacht bombardeert een ziekenhuis in Gaza, waarbij meer dan 800 mensen omgekomen zijn en vele honderden anderen gewond raakten.

Voorwoord van openbaararchiefredaktie: In Palestina is er ruim 75 jaar lang een bezetting bij volmacht. Engeland, Nederland, VS, Canada en andere westerse staten zijn de belangrijkste actoren achter de bezetting van Palestina en de mensonterende onderdrukking van de oorspronkelijke bewoners. Ze hebben op deze illegale bezetting aangedrongen en hebben het consequent in de almaar extremere handhaving van dit onrecht ondersteund. Zo heeft Nederland exact 50 jaar geleden met haar legers en materiaal deze proxy-staat onvoorwaardelijk bijgestaan tijdens de Yum Kippur oorlog in 1973.

Het bij volmacht bezette land is nu per definitie een apartheidstaat, heeft de rechtstaat opgeheven, onderdrukt een meerderheid van zijn burgers, heeft elke resolutie van de VN genegeerd en ontwikkeld militaire middelen, methoden en technieken voor de onderdrukking van een volksmeerderheid.

Staatsburgers en organisaties die legitiem verzet plegen, geheel rechtmatig volgens internationale bepalingen, worden door het gevolmachte zionistische regiem en haar westerse ondersteuners terroristen genoemd. Zelfs nobele Israelische mensenrechtenorganisaties staan op de terroristenlijst van dit gevolmachtigde regiem.

Wat er momenteel (weer!) plaastvindt is genocide bij volmacht: Dezelfde westerse actoren moedigen de gevolmachtigde bezettingsmacht weer aan om deze zeer ernstige oorlogsmisdaden te plegen.

Zie hier een moment uit de plenaire zitting van het parlement, waar in het vragenuur, dinsdagmiddag 10 oktober, de demissionaire ministerpresident Mark Rutte verklaart onvoorwaardelijk achter de gevolmachtigde bezettingsmacht te staan (voorlopige draft-montage – er wordt nog aan gewerkt)

Hieronder volgt de voorlopige (live-updated) reportage van al Mayadeen, over het bombardement door het gevolmachtigde bezettingsleger van een ziekenhuis in Gaza, dat door duizenden burgers en hun hulporganisaties als veilige vluchtlocatie beschouwd werd.


De Israëlische bezetting heeft ten overstaan van de hele wereld een bloedbad aangericht door een ziekenhuis te bombarderen dat meer dan duizend burgers huisvestte, waarbij honderden doden vielen.

Palestijnse media meldden dat het Al-Maamadani Ziekenhuis (alias ‘Al-Ahli Hospital’) meer dan duizend mensen huisvestte, waaronder Palestijnse vluchtelingen, patiënten en mediapersoneel.

Het mediabureau van de regering: #Israël heeft een oorlogsmisdaad begaan door de binnenplaats van het Baptistenziekenhuis aan te vallen.
Honderden ontheemde Gazanen schuilden op de binnenplaats van het ziekenhuis in de veronderstelling dat het veilig zou zijn omdat het een ziekenhuis is dat wordt gesponsord door christenen… pic.twitter.com/PiZin8jqDH – Quds News Network (@QudsNen) 17 oktober 2023

Voorlopige rapporten suggereren dat minstens 800 mensen zijn omgekomen in deze Israëlische agressie tegen de burgers van Gaza.

UPDATE 17 oktober 2023, 22:00

⚡️#BREAKING Woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza: Meer dan 500 slachtoffers vielen bij de luchtaanval van het zionistische regime op Al-Ahli Baptist Hospital#IsraelGazaWar #GazaAttack #PalestineGenocide #غزةتزحفالى_القدس #IsraeliNewNazism #PalestineWillBeFree #Gaza 3000… pic… twitter.com/w9yqhbV1Ao – Bachhan Pandey (@zaidlala786) 17 oktober 2023

De Israëlische bezettingstroepen hebben het Palestijnse ziekenhuis gebombardeerd terwijl Gaza blijft melden dat de gezondheidssector lijdt onder de crisis, met medicijnen en medische voorraden die dreigen op te raken.

Watch | Het moment dat “Israël” het Al-Maamadani Ziekenhuis bombardeerde waar het een bloedbad aanrichtte dat naar verluidt tot nu toe minstens 800 mensen heeft gedood.#Gaza #GazaUnderAttack pic.twitter.com/bHbSD0CrFH – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 17 oktober 2023

Een video die viraal ging op sociale media toonde het moment van de aanval. Het toont een extreem snel object dat het ziekenhuis in het dramatische moment raakte.

NB. er wordt vanuit pro-zionistische bronnen een andere video verspreid, van een grote vuurpijl of raket (van Islamic Jihad) die in zee beland. Dat is mogelijk ooit gebeurd, maar heeft geen enkel verband met dit Israelische bombardement op het ziekenhuis. Ik zal hier verder niets van zeggen, en hen niet de gelegenheid geven hun beproefde ‘anti-semitisme’-wapen op mij te richten (-Red)

Sommige Israëlische en pro-Israëlische socialmedia accounts beweerden dat het om een mislukte lancering van het verzet ging, maar op basis van de snelheid van het object is het niet mogelijk dat het een raket van het verzet is, omdat mislukte raketten die niet versnellen veel lagere snelheden zouden hebben.

Het snelheidsverschil kan gemakkelijk worden vastgesteld tussen glijdende munitie die vanuit de lucht wordt gelanceerd en raketten die niet versnellen. Het object dat het ziekenhuis raakte was dus zeer zeker een Israëlische luchtaanval.

Ondanks wereldwijde oproepen om zorginstellingen te beschermen tegen Israëlische luchtaanvallen en bevelen tot gedwongen verplaatsing, hebben Israëlische dreigementen zich gericht op ziekenhuizen in de Gazastrook, waardoor het welzijn van patiënten en gewonden in gevaar wordt gebracht. “Israël” eiste zaterdag dat het al-Awda Ziekenhuis in het noorden van Gaza zijn patiënten en personeel binnen twee uur moest evacueren.

Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden ook luchtaanvallen uit in de buurt van het ziekenhuis in Tel al-Zaatar, Noord-Gaza, als onderdeel van hun poging om druk uit te oefenen op het ziekenhuis en het verplaatsingsproces te versnellen.

In dezelfde context werd het al-Durra kinderziekenhuis in het oosten van de Gazastrook gedwongen zijn personeel en patiënten te evacueren nadat het met witte fosfor munitie was bestookt.

Deze situatie doet zich voor terwijl de gezondheidszorg in Gaza zich in een ernstige crisis bevindt, gekenmerkt door slinkende medicijnvoorraden en elektriciteitstekorten als gevolg van de totale Israëlische blokkade.

Ashraf al-Qidra, woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, vertelde donderdag aan Al Mayadeen dat Gaza enkele uren verwijderd is van een volledige uitval van essentiële diensten en dat de gezondheidssector aan het instorten is.

“Geneesmiddelen slinken en zijn bijna op,” zei Al-Qidra, en hij meldde dat alleen levensreddende eenheden nog werken in de ziekenhuizen van Gaza vanwege de bestaande brandstoftekorten.

Topfoto: Al-Maamadani Hospital, Gaza, bezet Palestina, 17 oktober 2023 (Social media)


Gerelateerd (berichten insubarchief /palestina)