Bron: Moonofalabama 6 april 2023 ~~~ 

Israëls bezetting van Palestina stevent af op een nieuw heet conflict.

Gisteravond bestormde de Israëlische politie opnieuw de al-Aqsa moskee:

Meer Palestijnen hadden zich verzameld in de moskee, gehoor gevend aan oproepen van de Waqf om vannacht binnen te bidden. Bij een van de ingangen van de moskee kon men politieagenten zien die tientallen Palestijnen naar buiten escorteerden. Bewoners en winkelend publiek liepen rond en bekeken op hun telefoons video’s van sociale media waarop de hernieuwde botsingen te zien waren die slechts enkele meters verderop hadden plaatsgevonden.

Woensdag vroeg bestormde de Israëlische politie de Al-Aqsa moskee en vuurde stungranaten af op Palestijnen die stenen en rotjes gooiden in een uitbarsting van geweld tijdens de gevoelige feestdagen. Palestijnse militanten in Gaza reageerden met raketbeschietingen op Zuid-Israël, wat leidde tot herhaalde Israëlische luchtaanvallen.

Het geweld was woensdagochtend vroeg gekalmeerd, maar ‘s avonds vuurden Palestijnse militanten nog twee raketten af vanuit Gaza. De ene viel net binnen Gaza en de andere vlakbij het veiligheidshek dat Gaza van Israël scheidt, aldus het Israëlische leger. Er waren geen meldingen van slachtoffers.

De moskee bevindt zich op een heuveltop die zowel voor Joden als voor moslims heilig is, en tegenstrijdige claims daarover hebben al eerder tot geweld geleid, waaronder een bloedige elfdaagse oorlog tussen Israël en Hamas, de islamitische militante groep die Gaza regeert. Al-Aqsa is de op twee na heiligste plaats in de Islam en staat op een plek die bij Joden bekend staat als de Tempelberg, de heiligste plaats in het Jodendom.

Moslims vieren momenteel hun heilige maand Ramadan, terwijl Joden aan hun weeklange Pesachvakantie zijn begonnen. Vorige week hadden enkele ultra-orthodoxe rabbijnen premier Netanyahoo gevraagd hen toe te staan Al-Aqsa te misbruiken:

Vijftien rabbijnen hebben de Israëlische regering donderdag gevraagd om de Tempelberg en al-Haram al-Sharif te mogen beklimmen volgende week woensdag, wanneer de Joodse feestdag Pesach begint, een zet die de spanningen in Jeruzalem zou kunnen verergeren tijdens de lopende islamitische heilige maand Ramadan.

De rabbijnen hebben donderdag een verzoek ingediend bij premier Benjamin Netanyahu en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir om de Tempelberg op te gaan en Joden toe te staan het Pesach te offeren, zoals dat in bijbelse tijden gebeurde.

In de loop der jaren heeft een meerderheid van rabbijnen bepaald dat Joden de Tempelberg niet mogen beklimmen, omdat zuiveringsrituelen niet kunnen worden uitgevoerd in tijden dat de tempel is verwoest. De meeste rabbijnen hebben ook bezwaar tegen de herleving van bijbelse offers van lammeren of geiten. Toch hebben extreem-rechtse religieuze activisten de laatste jaren een duidelijke trend neergezet van een toename van het aantal Joden dat de Tempelberg beklimt.

Het is twijfelachtig of de plaats waar Al-Aqsa staat de plaats is waar ooit de mythische Joodse tempel stond. Ondanks intensieve tientallen jaren durende zoektochten is er geen archeologisch bewijs gevonden dat dat bewijst.

De Waqf, de autoriteit die de al-Haram al-Sharif beheert, had moslimgelovigen opgeroepen daar ‘s nachts te blijven om de heiligschennis tegen de moskee te voorkomen. Als reactie op de eerste inval in de moskee eerder deze week waren vanuit Gaza raketten afgevuurd waarop het Israëlische leger reageerde met bombardementen.

Vandaag werden raketten afgevuurd vanuit Zuid-Libanon:

Tientallen raketten werden donderdagmiddag afgevuurd vanuit Zuid-Libanon waarbij er 25 werden onderschept door het Iron Dome luchtverdedigingssysteem boven het noorden van Israël, aldus het leger. Ten minste drie mensen raakten gewond en verschillende gebouwen werden beschadigd.

De Israel Defense Forces zei dat 34 raketten waren afgevuurd in de richting van de grens, waarvan er vijf binnen Israël landden en de meeste andere door Iron Dome werden neergehaald. Van vier andere was de plaats van inslag nog niet duidelijk.

Een dergelijk massaal spervuur zou het grootste aantal raketten zijn dat vanuit Libanon is afgevuurd sinds de oorlog van 2006, waarbij duizenden raketten op Israël werden afgevuurd. In augustus 2021 vuurde Hezbollah 19 raketten af op het noorden van Israël.

Er was geen onmiddellijke claim van verantwoordelijkheid, en een Hezbollah bron vertelde het Al-Arabiya netwerk dat het niet achter de raketbeschietingen zat, en gaf blijkbaar de schuld aan Palestijnse groepen die in het gebied gevestigd zijn. Het was echter onwaarschijnlijk dat zij dit zouden doen zonder ten minste de stilzwijgende goedkeuring van de door Iran gesteunde terreurgroep die het zuiden van Libanon controleert.

Dit was inderdaad een boodschap van Hezbollah.

Amal Saad @amalsaad_lb – 14:08 UTC – 6 apr 2023

Het ongekende spervuur van raketten die vandaag op Israël werden afgevuurd, naar verluidt door Palestijnse facties in Libanon, was een indirecte boodschap van Hezbollah. Nasrallah had in januari 2023 nog gewaarschuwd dat Al-Aqsa een rode lijn was die zou leiden tot een “explosie van de hele regio” 1/2

Hezbollah probeert de regels van afschrikking op te rekken met een nieuwe gelijkstelling: het schenden van al-Aqsa zal niet alleen reacties uit Gaza maar ook uit Libanon uitlokken. Hezbollah reageert bij volmacht met oorlogsvoering in de grijze zone om de rules of engagement te behouden en een escalatie af te wenden. 2/2

Het is nog niet duidelijk of een escalatie kan worden voorkomen. Momenteel vergadert het Israëlische veiligheidskabinet. De vredeshandhavers van de Verenigde Naties (UNIFIL) in Zuid-Libanon zouden orders hebben ontvangen om hun schuilkelders in te gaan. UNIFIl noemde de situatie “uiterst ernstig”.

Netanyahoo en zijn ultrarechtse coalitiepartners willen misschien een nieuwe oorlog beginnen om de aandacht af te leiden van hun pogingen om de seculiere staat Israël te veranderen in een religieus geleide staat. Grote color-revolution-achtige protesten werden daartegen gehouden en Netanyahoo’s project om (seculiere) uitspraken van het hooggerechtshof onder (religieus geleide) parlementsherziening te brengen staat momenteel in de ijskast.

Een ‘leuk oorlogje’ zou een welkome afleiding kunnen zijn en een manier om de zaak stilletjes nieuw leven in te blazen. Maar de oorlog van 2006 tegen Hezbollah, die Israël verloor, liet zien dat leuke oorlogjes zich gemakkelijk tegen hun aanstichters kunnen keren.