Bron: SouthFront 7 oktober 2023 ~~~

Op 7 oktober ‘s ochtends lanceerden Palestijnse gewapende facties in de Gazastrook, onder leiding van de Hamasbeweging, massale raketbeschietingen op het zuiden en midden van Israël, in combinatie met een grootschalige aanval van tientallen strijders die infiltreerden in een aantal nabijgelegen militaire posities en nederzettingen, waarbij ze slaags raakten met de Israëlische Defense Forces (IDF) en de politie.

De aanval, met de codenaam “Al-Qasa Flood”, kwam een dag nadat Israël en de Arabische wereld de 50ste verjaardag vierden van de verrassingsaanval door Egypte en Syrië die de Yom Kippoer Oorlog inluidde.

In Ashkelon, de Gederot regio en Tel Aviv werden verschillende voltreffers op gebouwen en voertuigen gemeld na het eerste spervuur van raketten.

De Israëlische ambulancedienst Magen David Adom zei dat één persoon is gedood en dat nog eens 15 mensen gewond zijn geraakt bij de eerste raketaanvallen op het zuiden en midden van Israël.

Later toonden videobeelden Palestijnse strijders die vrachtwagens bestuurden en het vuur openden in een aantal nederzettingen in het zuiden van Israël.

De Israëlische media zeiden dat de strijders infiltreerden vanaf het land, de zee en vanuit de lucht. Er dook een video online op waarop een handzweefvliegtuig te zien zou zijn in de buurt van de grens met Gaza, die deze beoordeling bevestigde.

Er is een groot aantal slachtoffers gemeld als gevolg van de inval. Verschillende Israëlische soldaten en burgers zouden gevangen zijn genomen.

Niet geverifieerde video’s uit de Gazastrook zouden Hamasstrijders tonen met twee IDF-soldaten die tijdens de aanval uit Israël werden weggevoerd.

Een andere video van de scheidingslijn rond Gaza toonde een Merkava Mark IV hoofdgevechtstank van de IDF die in brand stond nadat hij vernield was door Palestijnse strijders. Twee andere video’s toonden strijders met een buitgemaakt Israëlisch militair voertuig.

De militaire vleugel van Hamas, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, gaf ook beelden vrij van haar strijders tijdens een aanval op een IDF-positie in de buurt van Gaza. De verlaten tanks en pantservoertuigen en de dode lichamen van verschillende Israëlische soldaten zijn te zien op de beelden.

De Video is nog beschikbaar op Telegram:
New Video footage of Al-Qassam heroes storming the military sites east of Gaza killing and kidnapping tens of IOF soldiers

In haar eerste reactie lanceerde de IDF verschillende aanvallen op Gaza. Minister van Defensie Yoav Gallant werd naar verluidt met spoed naar Tel Aviv gebracht om te overleggen met de veiligheidschefs. Premier Benjamin Netanyahu zou ook deelnemen.

Gallant kondigde ook een noodsituatie af binnen een straal van 80 kilometer van de Gazastrook. De “speciale situatie” staat het Home Front Command van het leger toe om samenscholingen te beperken en gebieden af te sluiten. Het gebied omvat de grote steden Tel Aviv en Beersheba.

Ondertussen zei de IDF dat het overging naar een “staat van oorlogsgereedheid” en Gallant gaf toestemming voor een wijdverspreide oproep van reserves.

In een verklaring zegt de IDF dat stafchef Lt. Gen. Herzi Halevi een evaluatie hield en actieplannen goedkeurde.

“Hamas… die achter deze aanval zit, zal de resultaten en de verantwoordelijkheid dragen voor de gebeurtenissen,” zei de IDF. “Hamas voerde een gecombineerde operatie uit, waaronder het afvuren van raketten en een terroristische insluiping op het grondgebied van de staat Israël.”

De IDF zal zeker een grootschalige operatie lanceren tegen de Gazaanse facties. De operatie zal hoogstwaarschijnlijk een grondoffensief omvatten, gezien de zware Israëlische verliezen als gevolg van Operatie Al-Qasa Vloed. Deze ronde van gevechten zal niet snel eindigen.

Hamas en haar bondgenoten, die de operatie lanceerden als reactie op het harde Israëlische optreden tegen Palestijnen, hebben zich al bereid verklaard tot een “open oorlog”.