Bron: Al Mayadeen English 7 oktober 2023 ~~~

Israëlische media bevestigen dat Hamas de controle heeft overgenomen over zeven Israëlische nederzettingen in de Gaza-zone, en een correspondent van Fox News beweert dat er nog steeds kolonisten in de nederzettingen aanwezig zijn.

Israëlische bezettingsmedia meldden dat het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hamas de controle heeft overgenomen over nederzettingen in de omtrek van Gaza, en voegden eraan toe dat een van de bases die in beslag is genomen door verzetsstrijders van Hamas het commandocentrum is voor het Gaza-regiment van het Israëlische leger.

Mediakanalen meldden ook dat Hamas erin geslaagd is om de controle over zeven Israëlische nederzettingen over te nemen, terwijl beelden zich verspreidden van kolonisten die in paniek wegrennen tijdens Operatie Al-Aqsa Flood.

Kijk hoe Israëlische kolonisten zich verbergen in een vuilcontainer uit angst voor #Palestijnen die zijn overgestoken naar de nederzettingen in de #Gazastrook. #Palestina pic.twitter.com/xWEjuM9ty4 – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 7 oktober 2023

“Raketten werden gelanceerd naar doelen in het noorden” van Gaza, volgens Israëlische media, die eraan toevoegden dat het Israëlische leger een agressie lanceerde met de naam “Operation Iron Swords” (Operatie IJzeren Zwaarden) waarbij tientallen Israëlische vliegtuigen werden ingezet om Hamasdoelen in Gaza aan te vallen.

Israëlische journalisten staken de draak met de naam en beschreven de aanval van het leger als een soort schroot in plaats van ijzeren zwaarden.

Een correspondent van Fox News merkte op dat de bezetting de controle heeft verloren over meerdere nederzettingen langs de scheidingsmuur met Gaza, en Hamas de controle overnam van enkele kleine nederzettingen waarvan de kolonisten daar bleven wonen.

‘Israël’ valt ziekenhuis in Gaza aan

Al Mayadeen’s correspondent in bezet Palestina rapporteerde dat er veel stilte heerst in Israëlische politieke en militaire kringen.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza veroordeelde de aanval van de Israëlische bezetting op het Indonesische ziekenhuis ten noorden van de Gazastrook, die leidde tot het martelaarschap van een personeelslid en tot meerdere gewonden, en ook tot een storing in de zuurstoftanks voor patiënten.

Het ministerie van Volksgezondheid vroeg internationale en humanitaire instellingen om de nodige maatregelen te nemen voor de bescherming van gezondheidsinstellingen en de veiligheid van ambulances en gezondheidspersoneel tijdens noodsituaties.

Israëlische kolonisten klagen de onmacht van de bezetting aan

Mohammad Deif, opperbevelhebber van de al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, kondigde de lancering aan van Operatie Al-Aqsa Flood na een spervuur van afgevuurde raketten en een infiltratieoperatie in nederzettingen in de Gazastrook.

De leider zei dat de operatie een reactie is op de ontheiliging van de al-Aqsa moskee door de Israëlische bezetting en op de vele aanvallen op vrouwen in de tuinen van de moskee.

Hij voegde eraan toe dat het Verzet meer dan 5.000 raketten en granaten heeft afgevuurd tijdens de eerste fase van de aanvallen.

Israëlische media meldden dat Israëlische kolonisten in de omheining van Gaza om hulp smeken en de onmacht en nalatigheid van het leger bekritiseren. Ondertussen toonden beelden een massale uittocht van Israëlische kolonisten na Operatie Al-Aqsa Vloed.

Tegelijkertijd is het Israëlische leger begonnen met het oproepen van reservisten, het openen van schuilplaatsen en het adviseren van kolonisten om op gefortificeerde locaties te blijven. Israëlische media meldden ook dat “de kolonisten bang, geschokt en gefrustreerd zijn en ze smeken om hulp van het leger.”

Al-Qassam Brigades publiceert videobeelden van zijn militaire eenheid Saqr die deelnam aan #OperationAlAqsaFlood.#Palestina #Gaza #طوفان_الأقصى pic.twitter.com/2aHwxCs26x – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 7 oktober 2023

De Israëlische minister van Veiligheid Yoav Gallant heeft de noodtoestand uitgeroepen binnen een straal van 80 kilometer van de Gazastrook.

Bovendien meldden Israëlische media dat het internet werd platgelegd in zuidelijke Israëlische nederzettingen vanwege wijdverspreide video’s waarop Israëlische doden te zien zijn.