Bron: Pepe Escoban 
thecradle 13 oktober 2023 ~~~ 

De mondiale schijnwerpers zijn zojuist verschoven van Oekraïne naar Palestina.. Dit nieuwe strijdtoneel zal de concurrentie tussen de Atlantische en Euraziatische blokken verder aanwakkeren. Het gaat in toenemende mate om nulsomgevechten; net als in Oekraïne kan slechts één kamp sterker en zegevierend uit de strijd komen.

Hamas’ Operatie Al-Aqsa Flood was zorgvuldig gepland. De lanceerdatum werd bepaald door twee factoren.

Ten eerste pronkte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in september tijdens de Algemene Vergadering van de VN met zijn “Nieuwe Midden-Oosten”-kaart, waarop hij Palestina volledig had uitgewist en de spot dreef met elke VN-resolutie over dit onderwerp.

Ten tweede zijn er de opeenvolgende provocaties bij de heilige Al-Aqsa moskee in Jeruzalem, waaronder de druppel die de emmer deed overlopen: twee dagen voor de Al-Aqsa Flood, op 5 oktober, lanceerden ten minste 800 Israëlische kolonisten een aanval rond de moskee, waarbij ze pelgrims sloegen en Palestijnse winkels vernielden, allemaal onder het toeziend oog van Israëlische veiligheidstroepen.

Iedereen met een functionerend brein weet dat Al-Aqsa een definitieve rode lijn is, niet alleen voor de Palestijnen, maar voor de hele Arabische en moslimwereld.

Het wordt nog erger. De Israëli’s hebben zich nu beroepen op de retoriek van een “Pearl Harbor”. Dreigender kan het niet. Het oorspronkelijke Pearl Harbor was het Amerikaanse excuus om een wereldoorlog te beginnen en Japan te bombarderen, en dit “Pearl Harbor” kan Tel Aviv’s rechtvaardiging zijn om een genocide op Gaza te beginnen.

Delen van het westen die de aanstaande etnische zuivering toejuichen – inclusief zionisten die zich voordoen als “analisten” die hardop zeggen dat de “volksverhuizingen” die in 1948 begonnen “voltooid moeten worden” – geloven dat ze met massaal wapentuig en massale media-aandacht de zaken in korte tijd kunnen omdraaien, het Palestijnse verzet kunnen vernietigen en bondgenoten van Hamas zoals Hezbollah en Iran verzwakt kunnen achterlaten.

Hun Oekraïne-project is mislukt, waardoor ze niet alleen boter op hun almachtige hoodfden hebben, maar ook hele Europese economieën hebben geruïneerd. Maar terwijl de ene deur dichtgaat, gaat er een andere open: Spring van bondgenoot Oekraïne naar bondgenoot Israël, en richt uw vizier op tegenstander Iran in plaats van op tegenstander Rusland.

Er zijn nog andere goede redenen om alles op alles te zetten. Een vreedzaam West-Azië (in westerse terminologie ‘midden oosten’ genoemd -Red.) betekent de wederopbouw van Syrië – waarbij China nu officieel betrokken is; actieve herontwikkeling voor Irak en Libanon; Iran en Saudi-Arabië als onderdeel van BRICS 11; het strategische partnerschap tussen Rusland en China volledig gerespecteerd en in interactie met alle regionale spelers, inclusief belangrijke bondgenoten van de VS in de Perzische Golf.

Incompetentie. Opzettelijke strategie. Of allebei.

Dat brengt ons bij de kosten van deze nieuwe “oorlog tegen terreur”. De propaganda is in volle gang. Voor Netanyahu in Tel Aviv is ‘Hamas’ ‘ISIS’. Voor Volodymyr Zelensky in Kiev is ‘Hamas’ ‘Rusland’. Tijdens een weekend in oktober werd de oorlog in Oekraïne volledig vergeten door de westerse mainstream media. De Brandenburger Tor, de Eiffeltoren, de Braziliaanse Senaat zijn nu allemaal Israëlisch getooid.

De Egyptische geheime dienst beweert Tel Aviv gewaarschuwd te hebben voor een op handen zijnde aanval van Hamas. De Israëli’s kozen ervoor om dit te negeren, zoals ze ook deden met de trainingsoefeningen van Hamas die ze in de weken ervoor hadden geobserveerd, zelfvoldaan door hun superieure kennis dat de Palestijnen nooit het lef zouden hebben om een bevrijdingsoperatie te lanceren.

Wat er ook verder gebeurt, Al-Aqsa Flood heeft reeds onherroepelijk de dikke popmythologie rond de onoverwinnelijkheid van Tsahal, Mossad, Shin Bet, Merkava tank, Iron Dome en de Israël Defense Forces aan diggelen geslagen.

Zelfs toen het elektronische communicatie stopzette profiteerde Hamas van de opvallende ineenstorting van Israëls miljarden kostende elektronische systemen die de meest bewaakte grens ter wereld bewaken.

Goedkope Palestijnse drones raakten meerdere sensortorens, vergemakkelijkten de opmars van een paragliding infanterie en maakten de weg vrij voor AK-47-zwaaiende aanvalsteams in T-shirt om openingen in de muur te maken en een grens over te steken wat zelfs straatkatten niet aandurfden.

Israël begon onvermijdelijk de Gazastrook te bestoken, een omsingelde kooi van 365 vierkante kilometer met 2,3 miljoen mensen. Het lukraak bombarderen van vluchtelingenkampen, scholen, burgerflats, moskeeën en sloppenwijken is begonnen. De Palestijnen hebben geen marine, geen luchtmacht, geen artillerie-eenheden, geen gepantserde gevechtsvoertuigen en geen professioneel leger. Ze hebben weinig tot geen toegang tot hightech bewaking, terwijl Israël gegevens van de NAVO kan opvragen wanneer ze dat maar willen.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, kondigde “een volledige belegering van de Gazastrook” af. Er zal geen elektriciteit zijn, geen voedsel. Er zal geen elektriciteit zijn, geen voedsel, geen brandstof, alles is afgesloten. We vechten tegen menselijke dieren en we zullen daarnaar handelen.”

De Israëli’s kunnen onbekommerd collectief straffen omdat ze, met drie gegarandeerde veto’s van de VN-Veiligheidsraad in hun achterzak, weten dat ze ermee weg kunnen komen.

Het maakt niet uit dat Haaretz, de meest gerespecteerde krant van Israël, ronduit toegeeft dat “eigenlijk alleen de Israëlische regering verantwoordelijk is voor wat er gebeurd is (Al-Aqsa Flood) vanwege het ontkennen van de rechten van de Palestijnen.”

De Israëli’s zijn niets als ze niet consequent zijn. In 2007 (directna het opgeven van de illegale settlement en het oprichten van de muur -Red,) zei de toenmalige chef van de Israëlische defensie-inlichtingendienst Amos Yadlin: “Israël zou blij zijn als Hamas Gaza overnam, omdat de IDF Gaza dan als een vijandige staat zou kunnen behandelen.”

Oekraïne sluist wapens door naar Palestijnen

Nog maar een jaar geleden had de zweterige sweatshirtkomiek in Kiev het erover om van Oekraïne een “groot Israël” te maken, en werd hij naar behoren toegejuicht door een stelletje robots van de Atlantische Raad.

Nou, het pakte heel anders uit. Zoals een gerenomeerde Deep State bron mij zojuist informeerde:

“Wapens van Oekraïense makelij belanden in de handen van de Palestijnen. De vraag is welk land ervoor betaalt. Iran heeft net een deal met de VS gesloten voor zes miljard dollar en het is onwaarschijnlijk dat Iran dat in gevaar zal willen brengen. Ik heb informatie over de naam van het land gaf, maar ik kan het niet onthullen. Feit is dat er Oekraïense wapens naar de Gazastrook gaan en er wordt voor betaald, maar niet door Iran.”

Na zijn verbluffende inval afgelopen weekend heeft een sluw Hamas al een beter onderhandelingspositie dan de Palestijnen in tientallen jaren hebben gehad. Het is veelzeggend dat de vredesbesprekingen worden gesteund door China, Rusland, Turkije, Saoedi-Arabië en Egypte – maar Tel Aviv weigert. Netanyahu is geobsedeerd om Gaza met de grond gelijk te maken, maar als dat gebeurt, is een bredere regionale oorlog bijna onvermijdelijk.

De Libanese Hezbollah – een trouwe verzetsas-bondgenoot van het Palestijnse verzet – wordt liever niet meegesleurd in een oorlog die aan haar kant van de grens verwoestend kan zijn, maar dat zou kunnen veranderen als Israël een de facto genocide op Gaza uitvoert.

Hezbollah heeft minstens 100.000 ballistische raketten en kruisraketten, van Katyusha (bereik: 40 km) tot Fajr-5 (75 km), Khaibar-1 (100 km), Zelzal 2 (210 km), Fateh-110 (300 km) en Scud B-C (500 km). Tel Aviv weet wat dat betekent en huivert voor de frequente waarschuwingen van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat de volgende oorlog met Israël binnen dat land zal worden gevoerd.

Daarmee komen we bij Iran.

Geopolitieke plausibele ontkenning

Het belangrijkste onmiddellijke gevolg van de Al-Aqsa Flood is dat de natte neocon-droom van “normalisatie” tussen Israël en de Arabische wereld eenvoudigweg zal verdwijnen als dit uitdraait op een Lange Oorlog.

Grote delen van de Arabische wereld zijn in feite hun banden met Teheran al aan het normaliseren – en niet alleen binnen de onlangs uitgebreide BRICS 11.

In het streven naar een multipolaire wereld, vertegenwoordigd door BRICS 11, de Shanghai Cooperation Organization (SCO), de Euraziatische Economische Unie (EAEU) en China’s Belt and Road Initiative (BRI), naast andere baanbrekende Euraziatische en Mondiale Zuidelijke instellingen, is er gewoon geen plaats voor een etnocentrische Apartheidsstaat die dol is op collectieve straffen.

Dit jaar nog werd Israël niet uitgenodigd voor de top van de Afrikaanse Unie. Een Israëlische delegatie kwam toch opdagen en werd onceremonieel de grote zaal uitgezet, een beeld dat viraal ging. Tijdens de plenaire zittingen van de VN vorige maand probeerde een eenzame Israëlische diplomaat de toespraak van de Iraanse president Ibrahim Raisi te verstoren. Geen enkele westerse bondgenoot stond aan zijn zijde, en ook hij werd het pand uitgezet.

Zoals de Chinese president Xi Jinping het in december 2022 diplomatiek verwoordde, steunt Peking “krachtig de oprichting van een onafhankelijke staat Palestina die volledige soevereiniteit geniet op basis van de grenzen van 1967 en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. China steunt Palestina om een volwaardig lid van de Verenigde Naties te worden.”

De strategie van Teheran is veel ambitieuzer – strategisch advies geven aan West-Aziatische verzetsbewegingen van de Levant tot de Perzische Golf: Hezbollah, Ansarallah, Hashd al-Shaabi, Kataib Hezbollah, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en talloze anderen. Het is alsof ze allemaal deel uitmaken van een nieuw Grand Chessboard dat de facto onder toezicht staat van Grootmeester Iran.

De stukken op het schaakbord werden zorgvuldig geplaatst door niemand minder dan wijlen Quds Force commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde generaal Qassem Soleimani, een militair genie in zijn leven. Hij was instrumenteel in het creëren van de fundamenten voor de groeiende successen van Iraanse bondgenoten in Libanon, Syrië, Irak, Jemen en Palestina, en ook in het scheppen van de voorwaarden voor een complexe operatie zoals Al-Aqsa Flood.

Elders in de regio loopt het Atlantische streven om strategische corridors te openen over de Vijf Zeeën – de Kaspische Zee, de Zwarte Zee, de Rode Zee, de Perzische Golf en de oostelijke Middellandse Zee – spaak.

Rusland en Iran hebben de Amerikaanse plannen in de Kaspische Zee al in duigen laten vallen; via de Internationale Noord-Zuid Transportcorridor (INSTC); en de Zwarte Zee, die op weg is om een Russische binnenzee te worden. Teheran houdt de strategie van Moskou in Oekraïne nauwlettend in de gaten, zelfs terwijl het zijn eigen strategie verfijnt om de Hegemon te verzwakken zonder directe betrokkenheid: noem het geopolitieke plausibele ontkenning.

Vaarwel EU-Israël-Soedi-India corridor

De alliantie Rusland-China-Iran is door westerse neocons gedemoniseerd als de nieuwe “as van het kwaad”. Die infantiele razernij verraadt kosmische onmacht. Dit zijn echte soevereinen waar niet mee gerotzooid kan worden, en als dat toch gebeurt, is de prijs die daarvoor betaald moet worden niet in te schatten.

Een belangrijk voorbeeld: als Iran, aangevallen door een Amerikaans-Israëlische as, zou besluiten om de Straat van Hormuz te blokkeren, dan zou de wereldwijde energiecrisis omhoogschieten en zou de ineenstorting van de westerse economie onder het gewicht van quadrillions aan derivaten onvermijdelijk zijn.

Dit betekent voor de nabije toekomst dat de Amerikaanse droom van inmenging in de Vijf Zeeën niet meer als een luchtspiegeling kan worden bestempeld. Al-Aqsa Flood heeft ook net de onlangs aangekondigde en veelgeprezen transportcorridor tussen de EU, Israël, Saoedi-Arabië en India begraven.

China is zich er terdege van bewust dat al deze ophef slechts een week voor het 3e Belt and Road Forum in Beijing plaatsvindt. Het gaat om de BRI-verbindingscorridors die er toe doen – door het Heartland, door Rusland, plus de Maritieme Zijderoute en de Arctische Zijderoute.

Dan is er nog de INSTC die Rusland, Iran en India met elkaar verbindt – en in het verlengde daarvan de Golfmonarchieën.

De geopolitieke gevolgen van de Al-Aqsa Flood zullen de onderling verbonden geo-economische en logistieke verbindingen tussen Rusland, China en Iran versnellen, zodat de Hegemon met zijn wereldrijk van legerbases omzeild kan worden. Meer handel en non-stop vrachtverkeer zijn allemaal (goede) zaken. Op gelijke voorwaarden, met wederzijds respect – niet bepaald het scenario van de Oorlogspartij voor een gedestabiliseerd West-Azië.

Oh, wat een traag bewegende paragliding infanterie boven een ommuring al niet kan versnellen.T

Topfoto: Zelenski en Netanyahu, presidenten van de vernietiging van eigen land en volk | Illustratie van:The Cradle

Pepe Escobar is columnist bij The Cradle, hoofdredacteur bij Asia Times en onafhankelijk geopolitiek analist gericht op Eurazië. Sinds het midden van de jaren tachtig woont en werkt hij als buitenlandcorrespondent in Londen, Parijs, Milaan, Los Angeles, Singapore en Bangkok. Hij is de auteur van talloze boeken; zijn laatste is Raging Twenties.


gerelateerd (berichten in dit archief):