Bron: Al Mayadeen Engels 17 oktober 2023 
Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor

De Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor zegt dat burgers in Gaza onder onmenselijke omstandigheden sterven.

De Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor verklaarde dat “de niet aflatende lucht- en artillerieaanvallen van Israël op de Gazastrook het gebied hebben veranderd in een hel waar dood en verderf heersen onder extreem complexe humanitaire omstandigheden, zonder enige elementaire levensvoorzieningen.”

Eerder bevestigde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat het aantal Palestijnen dat is gedood tijdens de voortdurende Israëlische agressie tegen de Gazastrook is opgelopen tot meer dan 2700, met ongeveer 10.000 gewonden.

In een rapport gepubliceerd op haar website, zei de Monitor dat het de dood van ten minste 14 Palestijnen per uur documenteerde op de achtste dag van de Israëlische agressie tegen Gaza, onder meer door het gooien van meer dan 6.000 bommen op het dichtbevolkte gebied van meer dan twee miljoen mensen, gelijk aan een kwart van een atoombom.

De Monitor wees erop dat burgers in Gaza geen onderdak hebben en achter elkaar sterven onder onmenselijke omstandigheden.

Het voegde eraan toe dat basisvoorzieningen zoals elektriciteit, water, communicatie en internet zijn verstoord, waardoor ongekende en levensgevaarlijke voedselonzekerheid is ontstaan.

Dit is genocide en etnische zuivering. Dit is wat er nu gebeurt in #Gaza.#GazaUnderAttack pic.twitter.com/1PAgIIRXKI

  • Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 14 oktober 2023

Volgens de Euro-Mediterranean Human Rights Monitor blijft de Israëlische bezetting “haar luchtaanvallen en artillerieaanvallen opvoeren in de hele Gazastrook, inclusief de volledige vernietiging van woonwijken, wat resulteert in de vernietiging van ten minste 82 families in gruwelijke collectieve moorden.”

De Monitor benadrukte dat “de aanvallen van Israël ook de verwoesting veroorzaakten van ten minste 71 scholen, de vernietiging van 145 industriële faciliteiten, 61 hoofdkantoren van media, de sloop van 18 moskeeën en de schade aan tientallen oude kerken en moskeeën.”

Het rapport zei dat de Israëlische agressie tegen de Strook leidde tot “de verplaatsing van meer dan 820.000 mensen naar scholen die zijn aangesloten bij de VN, overheidsscholen en de huizen van familieleden en buren”.

Het voegde eraan toe dat “meer dan 450.000 mensen ontheemd raakten nadat hun huizen waren verwoest of beschadigd tijdens Israëlische luchtaanvallen”.

“Bij gebrek aan een veilige schuilplaats zochten tienduizenden burgers hun toevlucht in ziekenhuizen om zich te beschermen tegen de Israëlische aanvallen, met alleen al meer dan 35.000 mensen die onderdak zochten in het Shifa Medical Complex.”

Het rapport benadrukte dat evacuatieberichten voor burgers in Gaza werden uitgevaardigd zonder een stopzetting van de luchtaanvallen of luchtaanvallen aan te kondigen, en zonder veiligheids- of terugkeergaranties.

Volgens de Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor komt dit neer op een oorlogsmisdaad van gedwongen verdrijving.

Topfoto: Een Palestijnse jongen zit op het puin van zijn gebouw dat verwoest is tijdens een luchtaanval van de Israëlische bezetting in het kamp al-Nuseirat in de centrale Gazastrook op maandag 16 oktober 2023. (AP Foto/Hatem Moussa)


Gerelateerd (berichten insubarchief /palestina)