Bron: Richard S. Dunn
Covert Action Magazine 23 oktober 2023 ~~~ 

Op zaterdag 7 oktober 2023 begon de militaire afdeling van Hamas in Gaza, één van de Nationale Bevrijdingsorganisaties van Palestina, een militaire inval in Israël, waarbij veel Israëlische burgers werden gedood. De media, politici en sommigen in de internationale gemeenschap proberen ons er wanhopig van te overtuigen dat dit een “niet-uitgelokte” aanval was.

Deze karakterisering is zo banaal, simplistisch en vol onwaarheden dat je de verkeerde informatie zou kunnen negeren, ware het niet dat het Israëlisch-Palestijnse conflict voortkomt uit een lange geschiedenis van onrecht. Dit jaar nog, vóór de militaire actie van Hamas, meldden onafhankelijke media en mensenrechtenorganisaties bijvoorbeeld dat meer dan 225 Palestijnen, waaronder kinderen, zijn gedood door Israëlische veiligheidstroepen. Maar er is veel meer; laten we de historische achtergrond eens nalopen.

De context van het huidige conflict

Het ontstaan van het huidige conflict tussen Israël en Palestina begon in 1897, toen in Zwitserland het Eerste Zionistische Congres werd gehouden, waarmee de Zionistische Wereldbeweging werd opgericht.

Ahad Ha’am [Bron: wikipedia.org].

De Joden streefden naar een eigen thuisland nadat ze hadden geleden onder systematisch antisemitisme en pogroms in Europa. De Zionisten overwogen aanvankelijk landen als Cyprus, Argentinië, Oeganda en de staat Texas in de Verenigde Staten. Maar uiteindelijk kozen ze voor Palestina, het historische thuisland van de Joden waar de Arabieren al duizenden jaren woonden en nu bijna 100 procent van het land bezaten. Liberale zionisten zoals Achad Ha’am wilden samenleven met de Arabieren, maar een meer gewelddadig element van de zionistische kolonisten wilde hen verdrijven.

In 1917 stuurde Arthur Balfour, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, een brief naar Lionel Rothschild, een leider van de Britse Joodse gemeenschap, waarin hij verzocht om “…de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk.” In de brief stond verder dat Groot-Brittannië “al het mogelijke zou doen om de verwezenlijking van dit doel te vergemakkelijken”. Deze brief is historisch bekend als de Balfour Verklaring. De Britten ondersteunden de emigratie van Europese Joden naar Palestina, waar hun bevolking minder dan 30 procent bedroeg.

[Bron: mintpressnews.com].

Hoewel de Balfour Verklaring hypocriet suggereerde dat “niets zal worden gedaan dat afbreuk kan doen aan de burgerlijke en religieuze rechten van bestaande niet-joodse gemeenschappen in Palestina”, werd het tegenovergestelde gedaan door de kolonisten. De Joden gebruikten de gelegenheid en de omstandigheden die door de Verklaring werden gecreëerd om Palestina te ondermijnen, terwijl ze zich organiseerden en bewapenden. Dit alles werd de voorloper van de oprichting van de formele staat Israël door de Nakba in 1948.

Palestijnen op de vlucht voor Israëlische terreur in The Nakba. [Bron: vocfm.co.za].

Tijdens deze bijna twee jaar durende belegering werden meer dan 500 Palestijnse dorpen verwoest, meer dan 13.000 Palestijnen gedood en meer dan 750.000 gedwongen hun huizen te ontvluchten. Tot op de dag van vandaag kan de meerderheid van de Palestijnen niet terugkeren naar hun oude huizen, omdat Israël dit door zijn bezetting en beleid heeft verhinderd. Al-Jazeera meldt dat “er meer dan zeven miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen zijn. Velen kwijnen nog steeds weg in vluchtelingenkampen in Arabische buurlanden, wachtend op terugkeer naar hun thuisland.”

[Bron: libguides.com].

Westerse mogendheden hielpen zo de staat Israël op te richten op grondgebied dat toebehoorde aan inheemse Palestijnen. Gedurende 75 jaar heeft het volk van Palestina te maken gehad met bezetting, genocide, apartheid, etnische zuivering, bombardementen, razzia’s, moedwillige moorden, inclusief op vrouwen en kinderen, onrechtmatige gevangenschap, marteling en opsluiting voor onbepaalde tijd. Al deze gruweldaden kunnen beschouwd worden als aangewakkerd door een zionistische ideologie die geworteld is in racisme, nationaal chauvinisme en een misplaatste opvatting van religieuze exclusiviteit.

In de “Oorlog van 1967” voltooide Israël zijn pogrom tegen het Palestijnse volk door al het resterende land van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de Golanhoogte in beslag te nemen.

In de daaropvolgende 56 jaar heeft Israël verschrikkelijke misdaden begaan tegen de lokale bevolking tijdens zijn voortdurende illegale bezetting van Palestina: Talloze militaire controleposten; een “persoonsbewijs” systeem van identificatie; scheidingsmuren; frequente militaire invallen en operaties die resulteren in de massamoord op burgers; moedwillige luchtaanvallen en bombardementen op burgerdoelen; militaire sluipschutterbeschietingen op burgers; vernietiging van infrastructuur en de vernietiging van olijfplantages; beperking van de bewegingsvrijheid en de vereniging van families zijn een fractie van de apartheid en genocidale ervaring van het dagelijks leven van het Palestijnse volk.

Palestijnse boeren inspecteren de schade die Israëlische kolonisten hebben toegebracht aan hun olijfbomen. [Bron: middleeastmonitor.com].

Nationale bevrijding is geen terrorisme

In een poging om het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting te versplinteren en de seculiere Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) te ondermijnen, werd Hamas ironisch genoeg opgericht met de steun van de Mossad, Israëls nationale inlichtingendienst die nauw samenwerkt met de CIA.

Israël, zoals CAM onlangs heeft gedocumenteerd, blijft Hamas financieren met het doel het gewelddadige conflict voort te zetten. Dit boezemt de Israëlische bevolking angst in zodat ze de heersende Israëlische oligarchie zullen steunen die de Israëlische arbeidersklasse steeds meer uitbuit.

Hoewel Hamas wordt gekarakteriseerd als een terroristische organisatie en inderdaad terroristische aanslagen pleegt zoals het bloedbad in de Tribe of Nova op 7 oktober, beschouwen veel Palestijnen Hamas als een bevrijdingsorganisatie die verdere legitimiteit verwerft door het leveren van broodnodige sociale diensten aan het volk.

De eisen van Hamas, voor en na de operatie van 7 oktober die ze “Operatie Al-Aqsa Vloed” noemden, zijn onder andere: de vrijlating van alle politieke gevangenen; het respecteren van de heiligheid van Palestijnse heilige plaatsen in Jeruzalem; en het beëindigen van de 17 jaar durende belegering van Gaza.

Ik herinner me levendig dat toen de bevolking van Gaza in 2007 Hamas verkoos als hun organisatorische vertegenwoordiger; Israël en hun internationale collaborateurs, aangevoerd door de Verenigde Staten, de verkiezingsuitslag afkeurden en gewapend geweld gebruikten om de verkiezingsuitslag te ontbinden en Hamas te isoleren.

News Click heeft een korte lijst gepubliceerd van militaire wreedheden uitgevoerd door de Israëlische veiligheidstroepen tegen het volk van Palestina: Operation Summer Rains (juni2006); Operation Autumn Clouds (oktober – november 2006); Operation Hot Winter (februari – maart 2008); Operation Cast Lead (december 2008 – januari 2009); Operation Running Echo (maart 2012); Operation Pillar Cloud (november 2012); Operation Protective Edge (juli – augustus 2014); Operation Black Belt (november 2019); Operation Breaking Down (augustus 2022).

In deze lijst moet ook het bloedbad van 1953 op de Westelijke Jordaanoever worden opgenomen, waarbij 69 Palestijnen werden gedood door Israëlische veiligheidstroepen toen 45 van hun huizen in het dorp Qibya werden opgeblazen. Wie kan in januari van dit jaar het Israëlische bloedbad in Jenin vergeten, ook op de Westelijke Jordaanoever; medische zorg werd ernstig vertraagd door de aanwezigheid van sluipschutters van de veiligheidstroepen en het bestoken van ziekenhuizen en geïmproviseerde klinieken met traangas.

Vernietiging en bloedbad in Jenin. [Bron: foxnews.com].

De militaire inval van Hamas in Israël is een direct gevolg van 75 jaar illegale en immorele bezetting, ontmenselijking, genocidale en apartheidslevensomstandigheden die het volk van Palestina zijn aangedaan door de oorlogszuchtige, fascistische en kolonialistische staat Israël. Het is simplistisch infantiel en onlogisch om te verwachten dat mensen die zo onderdrukt worden geen weerstand zouden bieden, inclusief militaire actie; deze logica legt de onwetendheid bloot van hen die de inval van Hamas een “verrassing” noemen, en erger nog, “niet uitgelokt”.

De strijd voor nationale bevrijding en zelfbeschikking neemt vele vormen aan, afhankelijk van de objectieve sociale omstandigheden. Het volk van Palestina werd met geweld verdreven uit hun voorouderlijke huizen; ze werden en worden nog steeds onderworpen aan wreedheden, uitgevoerd door een van de meest repressieve regimes in de geschiedenis van de mensheid. Verzet is onvermijdelijk en verzet is gerechtvaardigd.

Israël en zijn mediamedewerkers willen ons doen geloven dat alleen Israëli’s en Amerikanen werden gegijzeld; maar dit is wederom onderdeel van de ongelukkige “slachtoffer” strategie van Israël om meer steun te krijgen voor hun genocide en apartheid tegen de Palestijnen. De gijzelaars hebben dubbele nationaliteiten en zijn “burgers van meer dan 20 landen”, meldt Al-Jazeera.

Helaas zullen revolutionaire krachten, bij gebrek aan een duidelijk en stevig begrip van de revolutionaire theorie, fouten maken in hun oordeel en uitvoering. Tegelijkertijd kan de status van de vijand niet onderschat of overschat worden; beide zijn uitersten die cruciaal kunnen blijken voor de voorwaartse beweging van de bevrijdingsstrijd. Onderschatting kan leiden tot avonturistische acties die de bevrijdingsstrijd onnodig in bloed doen verdrinken. Overschatting kan leiden tot in-actie, politieke onmacht en versterkt de positie van de vijand. Revolutionairen moeten zich altijd bewust zijn van het advies van wijlen de Cubaanse president Fidel Castro; behoud altijd morele superioriteit over de vijand. De internationale gedragsregels rondom militaire inzet moeten worden nageleefd en toegepast.

Opnieuw etnische zuivering voor Gaza

Op 9 oktober 2023 kondigde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant aan dat Israël een totale blokkade zal opleggen aan Gaza. Dit betekent een totale belegering van het reeds bezette en belegerde gebied, wat heeft geleid tot het afsluiten van voedsel, elektriciteit en water. Deze actie is illegaal onder internationaal recht omdat het een misdaad tegen de menselijkheid is.

Yoav Gallant naast beelden van belegering van Gaza. [Bron: ca.news.yahoo.com].

Terwijl Gaza dagelijks wordt bestookt met luchtaanvallen en bombardementen, heeft Israël tot 300.000 troepen gemobiliseerd bij de grens met Gaza. Op 12 oktober vaardigde Israël evacuatiebevelen uit voor de meer dan 1 miljoen mensen die in Gaza wonen, om binnen 24 uur naar het zuiden te trekken of “de dood tegemoet te gaan”.

Gaza beslaat momenteel een gebied van 225 vierkante mijl; het is het dichtstbevolkte gebied op aarde, met naar schatting 2,3 miljoen inwoners die leven in wat vaak de grootste openluchtgevangenis ter wereld wordt genoemd. Het evacuatiebevel is niet alleen cynisch en neerbuigend, maar toont ook de arrogantie van Israël; het is ook logistiek onmogelijk. Je kunt die hoeveelheid mensen niet binnen die tijd verplaatsen en de belangrijkste vraag is: “waarheen verplaatsen?”.

De kern van de zaak is dat Israël het huidige conflict opportunistisch gebruikt als voorwendsel om zijn etnische zuivering van Gaza voort te zetten en te escaleren en de bouw van nederzettingen uit te breiden.

Een aanzienlijk deel van de inwoners van Gaza zijn vluchtelingen of afstammelingen van vluchtelingen die uit hun huizen werden verdreven in 1948, de oprichtingsdatum van de staat Israël. Een aanzienlijk aantal Palestijnen is gedood tijdens deze belegering van Gaza, waaronder een aanval op het vluchtelingenkamp in Jabalia; zoals gemeld door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid en het officiële Palestijnse nieuwsagentschap WAFA.

Tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op 13 oktober, verwierp de Palestijnse president Mahmoud Abbas het evacuatiebevel van Israël. Al-Jazeera, TeleSur en andere onafhankelijke mediabronnen hebben gemeld dat president Abbas de dringende noodzaak onderstreepte om humanitaire corridors naar Gaza te openen; hierdoor zullen water, elektriciteit, brandstof en broodnodige medische voorraden de bevolking van Gaza weer kunnen bereiken. Deze afsluiting van Gaza verergert de al 17 jaar durende blokkade van Gaza door Israël.

De Verenigde Staten en internationale hypocrisie

Er zijn 77 resoluties aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN die de bezetting, genocidale en apartheidsbehandeling van Israël tegen het volk van Palestina veroordelen. De Verenigde Staten hebben nog nooit over één resolutie gestemd en Israël is nog nooit ter verantwoording geroepen voor het negeren van welke resolutie dan ook.

Sinds de vergeldingsacties tegen Hamas en Gaza heeft Israël verschillende internationale protocollen rondom militaire conflicten geschonden: De bombardementen en luchtaanvallen op burgerdoelen, waaronder scholen en ziekenhuizen; het uitvoeren van “collectieve straf” operaties in Gaza; en het gebruik van witte fosfor, een middel dat verboden is door de Internationale Wetgeving.

Geen van de corporate media of reactionaire politici hebben het gebruik van dit middel veroordeeld, noch roepen ze Israël op om verantwoording af te leggen voor het gebruik van deze dodelijke substantie die doorbrandt tot op het bot.

Israëlische luchtaanvallen boven de Gazastrook

Rook stijgt op als het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat Israël fosforbommen heeft gebruikt bij zijn aanvallen op bevolkte gebieden in Gaza-Stad. (11 oktober 2023) [Bron: time.com].

Alle ” kwijlende” zorgen over mensenrechten en moraliteit zijn plotseling verlaten; Waar zijn de oproepen voor sancties en de uitvoering van dergelijke sancties? Waar is de vermelding van Israël als sponsor en dader van door de staat gesponsord terrorisme?

Op 22 oktober 2023 is het dodental in Gaza opgelopen tot meer dan 5.000, (inmiddels 6000) waarvan minstens 2.000 kinderen. Dit is ongebreidelde barbaarsheid volgens elke definitie en is onvergelijkbaar met de inval van Hamas in Israël. De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, reactionaire politici en de media zijn medeplichtig aan het bloedbad en de etnische zuivering die momenteel plaatsvinden in Gaza. Israëliërs worden omschreven als “vermoord”, Palestijnse doden worden “slachtoffers” genoemd. Dit is het meest flagrante voorbeeld van een racistisch verhaal en het aanmoedigen van genocide in de recente geschiedenis. Er is geen “oorlog met Hamas”; het is de bedoeling van Israël om Palestina uit te roeien en de regering van de Verenigde Staten is hier medeplichtig aan door kritiekloos Israël te steunen en het te voorzien van geld en wapens om deze zionistische gruweldaad uit te voeren.

De bredere internationale gemeenschap is ook medeplichtig aan de schijnbaar permanente onderwerping van het volk van Palestina; Hoewel ze “lippendienst” hebben bewezen aan de rechten van het Palestijnse volk, hebben ze geen enkele VN-resolutie over Israël uitgevoerd. Ze zijn selectief geweest in hun veroordeling van mensenrechtenschendingen en wreedheden tegen Palestina. De voorzitter van de Europese Commissie, Roberta Metsola, was vorig jaar heel stellig toen ze de vermeende aanval van Rusland op burgerdoelen in Oekraïne terreur noemde; maar nu zwijgt iedereen, zelfs als het gaat om gedocumenteerde en bewezen terreur van Israël tegen de Palestijnen. Frankrijk en Duitsland hebben openbare solidariteitsprotesten ter ondersteuning van het Palestijnse volk verboden.

Wat gedaan moet worden

  • Er moet een volledig staakt-het-vuren komen door beide partijen in het conflict.
  • Boycot-, desinvesterings- en sanctiebewegingen tegen Israëlische apartheid en genocide moeten worden versterkt en uitgebreid.
  • De Verenigde Staten moeten stoppen met hun obscene financiële en militaire steun aan Israël, dat een onderdrukkend, staatsterroristisch regime in stand houdt.
  • Israël moet een einde maken aan de voortdurende bouw en uitbreiding van illegale nederzettingen.
  • Israël moet alle troepen terugtrekken uit bezet Palestina, alle land teruggeven dat gestolen is bij de oprichting van de staat Israël, en alle ontheemde Palestijnen moeten toestemming krijgen om terug te keren naar hun huizen.
  • Palestina moet zich organiseren, mobiliseren en strijden voor herstelbetalingen van Israël ter compensatie van 75 jaar landdiefstal, genocide, de humanitaire en de fysieke vernietiging van hun thuisland. Hoewel er geen prijs kan worden gesteld op de menselijke tol die de Palestijnen hebben betaald voor de verdediging van hun thuisland, zijn herstelbetalingen een klein moreel gebaar voor Israëls illegale en gewelddadige bezetting van Palestina.
  • Het Israëlisch/Palestijns conflict is geen kwestie die militair moet worden opgelost. Het is een politieke kwestie die het best kan worden opgelost door een tweestatenoplossing.

Topfoto: Palestijnse vrouwen reageren op de verwoesting in Beit Hanuon, Noord-Gazastrook, in 2014. [Bron: theguardian.com].


Gerelateerd (berichten in dit archief )