Bron: Al Mayadeen English 23 februari 2023 ~~~~

Als reactie op de recente Israëlische agressie in Nablus hebben Palestijnse verzetsgroepen in Gaza nederzettingen naast de Strook met verschillende raketten bestookt.

Bij zonsopgang vandaag heeft het Palestijnse verzet de aanvallen van de bezetting op Gaza beantwoord met verscheidene raketten, gericht op nederzettingen in de Gazastrook, terwijl oorlogsvliegtuigen van de bezettingsleger (IOF) overvlogen.

De correspondent van Al Mayadeen in Gaza meldde dat er sirenes werden gehoord in de nederzettingen in de omtrek van Gaza.

Tegelijkertijd zei een woordvoerder van het Israëlische bezettingsleger dat waarschuwingssirenes werden geactiveerd in “Askalan”, “Sderot” en de omgeving van Gaza nadat zes raketten waren gelanceerd vanuit de Gazastrook.

Israëlische gevechtsvliegtuigen lanceerden vandaag bij het ochtendgloren meerdere raketten op een Palestijnse verzetslocatie in het vluchtelingenkamp Al-Shati’, ten westen van Gaza Stad, en een andere in de stad Al-Bureij, centraal in de Gazastrook.

Volgens de plaatselijke media hebben de gevechtsvliegtuigen met een helikopter de Badr-site ten noordwesten van Gaza City met een raket gebombardeerd.

Ooggetuigen meldden dat ongeveer twee uur voor de Israëlische aanvallen acht raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook naar de bezette gebieden die aan de Gazastrook grenzen.

Een bron in de Islamitische Jihad-beweging vertelde AFP dat haar leden een spervuur van raketten afvuurden op de nederzettingen rond de Gazastrook als reactie op het bloedbad van Nablus in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, waar Palestijnen werden afgeslacht door Israëlische bezettingstroepen.

Elf Palestijnen, waaronder een jonge jongen, werden gedood, en meer dan 100 anderen werden verwond door vuurgevechten, tijdens confrontaties die uitbraken tussen Palestijnse verzetsstrijders en Israëlische bezettingstroepen nadat deze laatste woensdagochtend de stad Nablus in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever hadden bestormd.

Een martelaar in Jenin

Tegelijkertijd bevestigde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op donderdagochtend de dood van een jongeman die twee weken geleden in Jenin, op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, door Israëlische soldaten werd neergeschoten en ernstig gewond raakte.

Het ministerie van Volksgezondheid identificeerde de jongeman als Mohammad Nabil Fawzi Abu Sabah, 29 jaar, en voegde eraan toe dat de soldaten hem in de buik hadden geschoten.

Temidden van de onstabiele situatie op de Westelijke Jordaanoever kondigden gewapende verzetsstrijders in het gouvernement Tulkarm, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, op woensdagavond de vorming aan van een “Rapid response unit / Tulkarm Battalion” groep.

Een groep gemaskerde schutters bevestigde hun toetreding tot het pad van het martelaarschap en kondigde aan dat zij gisteravond vóór middernacht hadden geschoten op bezettingssoldaten die gestationeerd waren bij de controlepost Al-Taybeh bij Tulkarm.

Dit is de eerste keer dat verzetsstrijders in het gouvernement Tulkarm voor de camera’s verschijnen om de vorming van een gewapend bataljon aan te kondigen sinds het einde van de tweede intifada in 2005.

Dit gebeurt terwijl de Israëlische bezetting haar agressie op de bezette Westelijke Jordaanoever voortzet, met name in de steden Jenin en Nablus.