Bron: Telesur 29 mei 2022 ~~~

Poetin bevestigde dat Rusland openstaat voor een onderhandeld vredesakkoord en bereid is kunstmest en andere landbouwproducten te exporteren, maar dat daarvoor wel een aantal door het Westen opgelegde sancties moeten worden opgeheven.

De Russische president Vladimir Poetin voerde zaterdag een 80 minuten durend telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron.

Poetin verzekerde de Europeanen dat Moskou bereid blijft te onderhandelen over een einde van het aanslepende conflict, maar legde de schuld voor het mislukken van de vredesgesprekken bij Oekraïne en veroordeelde het Westen voor het overspoelen van het buurland met wapens.

Poetin schetste de laatste ontwikkelingen in de Russische militaire operatie in Oekraïne en beschreef de terugkeer van het normale leven in Mariupol en andere steden die onlangs zijn ingenomen door de Oekraïense strijdkrachten, volgens een afschrift van het Kremlin van het gesprek.

Poetin bevestigde dat Rusland openstaat voor een door onderhandelingen tot stand gekomen vredesakkoord en bereid is kunstmest en andere landbouwproducten te exporteren, maar dat daarvoor wel een aantal door het Westen opgelegde sancties moeten worden opgeheven.

Hij zei ook dat Rusland ervoor zou zorgen dat de export van graan vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zou kunnen plaatsvinden. Tot voor kort was een dergelijke export onmogelijk door de mijnen die Oekraïne op zee heeft gelegd, aldus Moskou. De Russische marine heeft echter twee corridors geopend voor civiele schepen, een in de Zwarte Zee en een andere door de Azov Zee.

In een verslag van het gesprek van zaterdag van Duitse zijde stond dat zowel Scholz als Macron er bij Poetin op aandrongen onmiddellijk een wapenstilstand af te kondigen en de Russische troepen uit Oekraïne terug te trekken. Beide leiders waren positief over Poetins toezegging om gevangen Oekraïense strijders te behandelen “in overeenstemming met het internationaal humanitair recht” en om het Internationaal Comité van het Rode Kruis onbeperkte toegang te verlenen.

Hoewel zowel Scholz als Macron Rusland hebben veroordeeld over zijn militaire operatie in Oekraïne en EU-sancties tegen Moskou hebben gesteund, hebben de twee leiders rechtstreeks contact gehouden met hun Russische tegenhanger. Terwijl andere Europese politici niet met Poetin hebben gesproken.

Poetin sprak zaterdag over de militaire steun van het Westen aan Kiev en zei tegen Scholz en Macron dat het “pompen” van wapens in Oekraïne “het risico inhoudt van verdere destabilisatie van de situatie en verergering van de humanitaire crisis”.

Aan het eind van het 80 minuten durende gesprek kwamen de drie leiders overeen contact te houden.

Topfoto: Poetin spreekt met Macron & Scholz, zegt dat Rusland bereid is om de gesprekken met Oekraïne te hervatten. | Foto: Twitter @amitsharmalie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.