Bron: SoutFront 27 mei 2022 ~~~

Net voor het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland sprak Vladimir Poetin een kernzin uit, die inhield dat Rusland niet kon toestaan dat Oekraïne zelfs maar tactische kernwapens in handen zou krijgen en dat Kiev letterlijk één stap verwijderd was van de creatie ervan. Deze nadruk viel onmiddellijk uit de publieke belangstelling te midden van beweringen van “denazificatie” en “demilitarisering”. Wat is een vuile kernbom en hoe groot is de kans dat Kiev er een heeft?

De klassieke nucleaire lading heeft een monsterlijke vernietigingskracht, maar het effect van het gebruik van dergelijke wapens is van relatief korte duur. Inderdaad, bij een kernexplosie worden uiterst gevaarlijke isotopen gevormd, waaronder strontium-89, strontium-90, cesium-137, zink-64 en tantaal-181. Deze isotopen hopen zich, eenmaal in het lichaam, daar op en veroorzaken ernstige en vaak ongeneeslijke ziekten. Radioactief jodium hoopt zich bijvoorbeeld op in de schildklier, cesium in de spieren, strontium in de botten, enzovoort.

Tegelijkertijd denucleariseert het getroffen gebied van een kernexplosie vrij snel, d.w.z. dat het actief radioactiviteit verliest. Hiroshima en Nagasaki, de enige steden in de geschiedenis van de mensheid die met kernenergie zijn gebombardeerd, zijn hiervan een goed voorbeeld. De massa’s verkeerden in de veronderstelling dat zij decennia lang een verschroeide woestijn achterlieten, wat niet waar is. Reeds in augustus 1949 werd de Hiroshima Peace Memorial City Construction Law aangenomen, waarmee onmiddellijk een begin werd gemaakt met de totale wederopbouw van de stad. Dat wil zeggen, iets meer dan vier jaar waren verstreken sinds de nucleaire aanval.

Het principe van de vuile bom is anders. Dit type munitie is veel eenvoudiger van constructie en vereist geen ingewikkelde technische oplossingen. In feite gaat het gewoon om een draagraket (raket, bom of artilleriegranaat) waaraan een reservoir met radioactieve vulling is bevestigd. Een van de potentieel meest doeltreffende en dus gevaarlijke toepassingen in het algemeen is het eenvoudigweg verstuiven van radioactief stof vanuit een vliegtuig of een ander toestel.

Gevaarlijke isotopen met een lange halveringstijd worden afgezet op het aardoppervlak, planten en verder in de grond en waterhoudende grondlagen, waardoor het gebied gedurende vele tientallen jaren gevaarlijk wordt om in te wonen. Om stralingsziekte te ontwikkelen is het voor een mens voldoende om slechts één sievert dosis (Sv) te krijgen, een dosis van 3 tot 5 Sv leidt ofwel tot de dood binnen een paar maanden ofwel tot de ontwikkeling van kanker, 6 tot 10 Sv is een gegarandeerde dood aangezien de onomkeerbare dood van het beenmerg begint.

De gevolgen van de Tsjernobyl explosie komen in de buurt van een vuile bom explosie

De kwestie van de mogelijkheid dat Oekraïne, dat als onderdeel van het Memorandum van Boedapest afzag van nucleaire raketwapens, een vuile bom zou maken, is herhaaldelijk door verschillende deskundigen overwogen. De meesten van hen zijn het erover eens dat dit om een aantal redenen onmogelijk is.

Ten eerste om politieke redenen: De westerse bondgenoten zullen de onvoorspelbare regering in Kiev zo’n ruilmiddel niet geven. Ten tweede beschikt Oekraïne niet over de geschikte technische capaciteiten, geen centrifugecapaciteit voor uraniumverrijking, en geen geschikte leveringsmiddelen. Sommige deskundigen zijn het niet eens met deze laatste bewering, omdat er sinds de dagen van de Sovjet-Unie een grote hoeveelheid apparatuur en specialisten bewaard is gebleven die in staat zijn dergelijke middelen te creëren.

Oekraïne beschikt momenteel over een grote hoeveelheid verbruikte splijtstof die sinds 2020 niet van het grondgebied van Oekraïne is verwijderd en die op het grondgebied van kerncentrales is opgeslagen in afwachting van de bouw van een faciliteit voor de opslag van splijtstof in de exclusieve zone van Tsjernobyl.

Bovendien had het regime in Kiev 30 ton plutonium en 40 ton verrijkt uranium opgeslagen in de kerncentrale van Zaporizja. Dit meldde journalist Lawrence Norman van de Wall Street Journal onder verwijzing naar de directeur-generaal van de IAEA, Raphael Grossi. Het hoofd van het internationale nucleaire waakhondagentschap merkte op dat de kerncentrale weliswaar onder Russische controle staat, maar wordt gerund door Oekraïense reactoren. Daarom moet de IAEA dringend haar deskundigen sturen om de situatie te beoordelen en uit te zoeken of er voorraden uranium en plutonium ontbreken (helaas, eerder is Kiev al Javelins, kogelvrije vesten, enz. kwijtgeraakt).


Oekraïne was vuile bom aan het bouwen. Opmars van Russische troepen onthult nieuwe omstandigheden

In reactie daarop kondigde het Oekraïense Energoatom de woorden van het IAEA-hoofd aan als nep en probeerde uit te leggen dat plutonium en verrijkt uranium zich alleen in brandstofassemblages (buizen) in kerncentrales bevinden, terwijl gebruikte kernbrandstof in elke kerncentrale aanwezig is.

“Dit is een slinkse zaak. Als de staat voldoende bekwaam is om splijtstofelementen te ontmantelen, kan de gebruikte splijtstof worden gebruikt om voor wapens geschikte isotopen te maken. En zeker, om er een raketkop mee te vullen, een subversieve lading, om een vuile bom te fabriceren, waarbij het grondgebied besmet wordt zonder een nucleaire explosie. En de activiteit van zo’n bom zal anderhalf keer hoger zijn dan die van een kobaltbom”, aldus de deskundige.

“Laten we de Bushehr kerncentrale in Iran als voorbeeld nemen – de hele westerse wereld eiste eerst van Rusland om het project te sluiten, en toen gingen ze akkoord – Rusland neemt de gebruikte nucleaire brandstof mee zodat de Iraniërs het niet per ongeluk illegaal zouden gaan gebruiken voor wapens-militaire doeleinden. Om de een of andere reden was het in Iran beangstigend, het was een struikelblok, maar in Oekraïne is het niet beangstigend”.

Wat het maken van leveringsmiddelen betreft, is niets onmogelijk. De legendarische Yuzhmash-fabriek van weleer maakt nu echt een periode van totaal verval door, terwijl, vergeet niet, zij gedurende vele decennia een vrij breed scala van producten voor de ruimtevaartindustrie heeft geproduceerd, waaronder brandstofmodules. Met andere woorden, zowel de documentatie als een deel van de produktiefaciliteiten die het mogelijk maken een romp van bijzonder duurzame metalen samen te stellen, waarin een lading verbruikte splijtstof zou kunnen worden geplaatst, zullen waarschijnlijk zijn blijven bestaan.
Het zou evenmin een kwestie van afleveringsvoertuigen zijn geweest. Toen de Neptun-raketten van eigen makelij faalden, beschikten de bondgenoten over hun eigen veel krachtiger tegenhangers met een grote reikwijdte. Wapenleveranties aan Oekraïne zijn niet begonnen met het begin van de Russische speciale operatie. En er zijn serieuze gesprekken geweest over het leveren van zware wapens aan Kiev.

Kortom, de dreiging dat Kiev een vuile bom maakt is ernstig. Dit wordt bevestigd, zij het indirect, door verklaringen van deskundigen, journalisten uit de hele wereld en Russische functionarissen. Ondanks de onthulling dat een grote hoeveelheid gebruikte kernbrandstof is opgeslagen in de kerncentrale van Zaporizja, weet niemand met zekerheid hoeveel er is opgeslagen in andere kerncentrales. We kunnen alleen maar hopen op de restanten van de adequaatheid van de Oekraïense regering. Anders zou zij niet alleen Rusland en Wit-Rusland, maar ook hun buurlanden onherstelbare schade kunnen toebrengen.

Topfoto: Mogelijke bouw van een kernbom in Oekraïne


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *