Bron: Mondo 2 maart 2022 (BLOCKED)
orinocotribune 2 maart 2022 (EN) ~~~

De voorzitter van het nieuwsnetwerk TeleSUR, Patricia Villegas Marín, heeft het verbod van de Europese Unie op Sputnik en RT bekritiseerd, door te stellen dat Europa het “monddood maken van media gebruikt als oorlogsraketten”. Andere journalisten uit Venezuela, gerinterviewd door Sputnik, veroordeelden ook de informatieblokkade van de EU.

Op maandag 28 februari kondigde Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, tijdens een virtuele ministeriële bijeenkomst aan dat de Europese Unie een verbod zal instellen op de uitzendingen van Sputnik en RT. In reactie daarop verklaarde de hoofdredacteur van de Russische staatsmedia, Margarita Simonyan: “We weten hoe we ons werk moeten doen in omstandigheden waarin een verbod geldt.”

Sputnik vroeg de mening van enkele journalisten en communicatoren uit Venezuela over de kwestie. Enkele van de antwoorden worden hier weergegeven.

Het monddood maken van media [functioneert] als oorlogsraketten

Patricia Villegas Marín is een Colombiaanse journaliste gevestigd in Caracas. Zij is directeur van het Latijns-Amerikaanse televisienetwerk TeleSUR. Villegas reageerde tegenover Sputnik dat “in naam van de democratie worden stemmen het zwijgen opgelegd.”

“Wij van TeleSUR hebben [dit soort blokkades] vele malen meegemaakt op beslissende momenten in het politieke leven van Latijns-Amerika en de Caraïben,” merkte ze op.

“Je kunt niet toevoegen door te onttrekken, laat dat duidelijk zijn!” vervolgde Villegas. “De vanzelfsprekendheid daarvan zit verborgen in goed gehouden toespraken van politici die niet blozen. De mensen weten het, ze begrijpen meer en meer dat verschillende standpunten over de feiten nodig zijn om een evenwichtige persoonlijke mening te hebben. Deze [houding van de EU] is vrijheid van meningsuiting voor eigen gewin, en het monddood maken van de media [functioneert] als oorlogsraketten. Maar door het uitschakelen van de traditionele communicatiemedia zullen zij niets tot zwijgen kunnen brengen; dit zal alleen maar toenemen op het internet. Mensen gaan zich organiseren en de boodschap verspreiden. Natuurlijk moeten we dit moment in gedachten houden voor wanneer een of andere geparfumeerde hoge piet ons aanspreekt over vrijheid.”

Vorm geven aan één standpunt in Europa

Volgens de Venezolaanse journalist en politiek analist Diego Sequera zouden de EU-sancties niemand moeten verrassen omdat “het slechts een logisch gevolg is van de eerdere stappen die zijn genomen om tot deze conclusie te komen, en dit zijn niet alleen diplomatieke, militaire of politieke stappen, maar functioneren ook als manieren van controle en beheer van informatie.”

Sequera verklaarde verder: “Deze stap is vijandig, openlijk oorlogszuchtig – het doel ervan is om een unieke en officiële visie te vormen van wat er op dit moment gebeurt, met betrekking tot de militaire operatie van de Russische Federatie.”

Sequera, een journalist voor de nieuws outlet Misión Verdad en lid van het Samuel Robinson Instituut, merkte op: “Het huidige ecosysteem heeft al vorm gekregen sinds voor 2016, maar met de komst van Trump en de creatie van de Russische zondebok als de verantwoordelijke agent voor zijn overwinning en voor al het slechte dat sindsdien is gebeurd, gaan Sputnik en RT natuurlijk beschouwd worden als oorlogszuchtige, vijandige agenten.”

“Laten we niet vergeten dat de reputatie van de traditionele media op zijn slechtst is,” wees Sequera er ook op. “Ze zijn zeker oorlogspropaganda, absoluut, dus elk journalistiek verhaal dat gematigd contrasteert en een andere versie van de feiten biedt, zal op zichzelf als een bedreiging worden beschouwd.”

Voor Sequera worden de Russische media zelfs beschouwd als een “economische bedreiging” door de westerse media, die volgens hem een “steeds minder bestaande” reputatie hebben. “Het is niet meer dan logisch dat zij [Westerse media], als leden van het corporatieve systeem, Sputnik en RT zouden willen onderdrukken.”

Volgens Sequera heeft Europa Sputnik en RT erkend als een bedreiging voor haar hegemoniale verhaal over de oorlog in Oekraïne.

De EU beschouwt zichzelf als de enige bezitter van de waarheid

Sergio Rodríguez Gelfenstein, een Venezolaanse doctor in politieke studies en schrijver, merkte op: “Er wordt gezegd dat het eerste slachtoffer in een oorlog de waarheid is, en in het besluit dat de Europese Unie heeft genomen hebben we daar een voorbeeld van. De EU beschouwt zichzelf als de enige bezitter van de waarheid en heeft de autoriteit om elke uitzending te verbieden die niet is afgestemd op haar belangen in het conflict. Wat de EU wil, is dat de wereld alleen haar eigen waarheid kent, die niet noodzakelijkerwijs de waarheid is.”

Voor Rodríguez is de censuurmaatregel van de EU “eens te meer een schending van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting – concepten die uiteindelijk hersenschimmen zijn, zoals zovele andere concepten die in de loop der jaren zijn geparadeerd en die afbrokkelen telkens wanneer ze op de proef worden gesteld in situaties als deze. Wanneer zij hun eigen verhaal niet kunnen afdwingen, nemen zij hun toevlucht tot liegen, het fabriceren van nepnieuws of, in een extreem geval, het censureren van elke mening die niet de hunne is.”

Topfoto:: Sputnik logo. Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *