Bron: PressTV 23 januari 2024 ~~~

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt dat de Islamitische Republiek de Verenigde Staten onomwonden heeft gewaarschuwd dat hun besluit om samen met het Verenigd Koninkrijk aanvallen uit te voeren op doelen in Jemen “een strategische fout” is.

Amir-Abdollahian maakte de opmerkingen in New York op maandag lokale tijd na zijn bilaterale ontmoetingen. De Iraanse topdiplomaat is naar New York gereisd om deel te nemen aan een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over Palestina.

“We hebben een krachtige boodschap en een scherpe waarschuwing naar de Amerikanen gestuurd. Het besluit van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om samen gebieden in Jemen aan te vallen, vormt een bedreiging voor de regionale vrede en veiligheid en breidt de reikwijdte van de [Gaza] oorlog uit,” voegde hij eraan toe.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken merkte op dat satellietbeelden laten zien dat ongeveer 230 koopvaardijschepen en olietankers in de Rode Zee voeren op het moment dat de VS en het Verenigd Koninkrijk hun aanvallen op Jemen uitvoerden.

“Dit betekent dat zij (Amerikanen en Britten) het punt van de Jemenieten goed hebben doorgekregen dat alleen schepen die op weg zijn naar havens die worden beheerd door het Israëlische bezettingsregime zullen worden geblokkeerd,” zei Amir-Abdollahian.

Hij benadrukte dat hij scherpe kritiek had geuit op Londen voor de escalatie van de spanningen in de Rode Zee en het lanceren van militaire aanvallen op Jemen, en beschreef de acties als “een strategische vergissing” tijdens een ontmoeting met zijn Britse ambtgenoot David Cameron in de marge van de 54e jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in de Zwitserse stad Davos.

Op maandag lanceerden Amerikaanse en Britse troepen aanvallen op acht verschillende locaties in Jemen, met steun van Australië, Bahrein, Canada en Nederland, volgens een gezamenlijke verklaring ondertekend door de zes landen.

Een hooggeplaatste Amerikaanse militaire functionaris, die anoniem wil blijven, zei dat er ongeveer 25 tot 30 stuks munitie werden afgevuurd, waaronder door gevechtsvliegtuigen die vanaf een Amerikaans vliegdekschip worden ingezet.

Tot nu toe hebben acht aanvalsronden in de afgelopen maand geen einde gemaakt aan de aanvallen van de Jemenitische strijdkrachten op schepen die gelieerd zijn aan het Israëlische regime.

Iraanse commandant: Jemenieten zijn onafhankelijk, nemen van geen enkele kant bevelen aan

De bevelvoerder van de marine van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) zegt dat de Jemenitische strijdkrachten onafhankelijk handelen in hun beslissing om aanvallen uit te voeren in de Rode Zee op schepen die eigendom zijn van Israël of koopvaardijschepen die bestemd zijn voor de bezette gebieden.

“Jemen is een onafhankelijk land met een sterk leger, en het heeft ook een sterke leider [Abdul-Malik al-Houthi], die onafhankelijk handelt en van geen kanten bevelen aanneemt,” verklaarde Alireza Tangsiri.

“De marineoperaties van Jemen in de Straat Bab el-Mandeb en hun verhindering van de doorvaart van schepen die behoren tot het zionistische regime of schepen die het bezettingsregime als bestemming kiezen, is in lijn met hun steun aan moslims,” merkte hij op.

Tangsiri merkte op dat “heldhaftige Jemenieten” proberen om de massamoord op Palestijnen te stoppen, en dat het de Westerse wereld, de VS en al diegenen die het “bloedvergieten door Zionisten” steunen zijn die hun aanpak moeten veranderen.

De Jemenieten hebben openlijk hun steun betuigd aan de strijd van Palestina tegen de Israëlische bezetting sinds het regime op 7 oktober een verwoestende oorlog tegen Gaza lanceerde, nadat de Palestijnse verzetsbewegingen in het gebied een verrassingsaanval op de bezetter uitvoerden, genaamd Operatie Al-Aqsa Flood.

De meedogenloze Israëlische militaire campagne tegen Gaza heeft ten minste 24.620 mensen gedood, de meesten van hen vrouwen en kinderen. Nog eens 61.830 mensen zijn gewond geraakt.

Rapporten onthulden dat Israëlische rederijen al hebben besloten om hun schepen om te leiden uit angst voor aanvallen van Jemenitische troepen.

Jemenitische strijdkrachten hebben ook raket- en drone-aanvallen uitgevoerd op doelen in de door Israël bezette gebieden na de agressie van het regime in Gaza.

Topfoto: De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian


gerelateerd (berichten in het subarchieven ‘palestina’ en ‘middenoosten’):