Bron: Al Mayadeen Engels 15 september 2024 ~~~

De Venezolaanse autoriteiten hebben wapens in beslag genomen die eigendom waren van de oppositie om een door de CIA geleid complot uit te voeren dat gericht was op het aanzetten tot geweld in het land.

Meer dan 400 wapens die de Venezolaanse “fascistische en extremistische” oppositie wilde gebruiken om chaos te veroorzaken en het land te destabiliseren, zijn in beslag genomen, zei de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Diosdado Cabello.

Ivan Simonovis, die door oppositieman Juan Guaido was aangesteld als de Speciale Commissaris voor Veiligheid en Inlichtingen van Venezuela, werd ontmaskerd als een van de leiders van het wapensmokkelnetwerk, onthulde Cabello, eraan toevoegend dat hij “voortvluchtig is voor de Venezolaanse justitie”. Hij bevestigde verder dat één van de gevangenen ook een Amerikaanse soldaat was met de naam Wilbur Joseph Castañeda.

Cabello legde uit dat het Amerikaanse leger training gaf aan de groep in Colombia en riep de Amerikaanse regering op om opheldering te verschaffen over het gebruik van hun vestigingen en hun grondgebied om wapens te smokkelen om een democratisch gekozen regering omver te werpen.

“De Verenigde Staten zitten achter deze operatie. Ze leveren deze wapens om ze ongehinderd te kunnen inzetten en naar Venezuela te brengen. Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar hun agenten geven het toe,” zei hij.

De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken verklaarde dat de Amerikaanse soldaat het hoofd was van de operatie die door de CIA naar Venezuela was gestuurd, waarbij hij wees op zijn connecties met “criminele groepen” in het land.

Cabello zei dat de ontdekte operatie gericht was op aanvallen op water, elektriciteit en transportfaciliteiten, naast andere doelen in Venezuela, en waarschuwde dat het land “onder de belegering van het imperialisme” stond.

De omvang van de Amerikaanse inmenging in Venezuela

In een verwante context onthulde president Nicolas Maduro een paar dagen geleden dat tijdens onderhandelingen met de Verenigde Staten plannen waren ontdekt om hem te vermoorden, samen met gewelddadige plannen gericht tegen militaire eenheden en politieke machtscentra in het land. Hij verklaarde dat er bekentenissen waren verkregen van de planners en uitvoerders en dat het bewijsmateriaal was gepresenteerd. Hij beweerde echter dat “hun mediabedrijven deze feiten opzettelijk verborgen hebben gehouden”.

Hij merkte ook op dat de regering van de VS “geen zinvolle stappen heeft ondernomen om de overeengekomen opheffing van de sancties volledig uit te voeren, zoals oorspronkelijk beloofd”.

“Ik leg deze verklaring vandaag af om duidelijk te maken hoe de machtsmiddelen opereren in de wereldwijde geopolitieke en diplomatieke arena’s, met als doel te misleiden,” benadrukte Maduro.

Dit komt nadat Venezuela had besloten om gastheer te zijn van de voorbereidende wereldwijde conferentie tegen fascisme. Deze conferentie wordt een grote bijeenkomst van leiders en vertegenwoordigers uit de hele wereld die de strijd tegen imperialisme, kolonialisme en fascisme steunen.


Gerelateerd (berichten in dit archief):

Over de ‘Operatie Gideon’ van 3-5 mei 2020