Bron: ultimasnoticias, 1 november 2020 (SP), 
orinocotribune 1 november 2020 (EN) ~~~ 

De gebeurtenissen in verband met Matthew Heath maken deel uit van de heimelijke operaties om onrust in Venezuela te veroorzaken, zei de Venezolaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Samuel Moncada, afgelopen zaterdag.

Via zijn Twitterbericht verklaarde hij dat deze man, die als huurling in Irak en Afghanistan werkte, op 23 maart in Colombia werd gearresteerd, samen met vijf Venezolanen, die munitie bij zich droegen en niet in staat waren om hun bezittingen of hun aanwezigheid in het land te verklaren in het midden van de COVID-19 pandemie.

De diplomaat benadrukte dat deze misdaad in Colombia strafbaar is met negen tot twaalf jaar gevangenisstraf; vijf maanden en achttien dagen later (10 september 2020) werd Heath echter op Venezolaans grondgebied gearresteerd, samen met dezelfde personen die hem in Colombia vergezelden. Deze keer werden ze gevonden in het bezit van een 84mm kaliber AT4 granaatwerper, een 9mm kaliber UZI machinepistool, vier rechthoekige stukken verdacht C-4 explosief materiaal, vreemde valuta, een satelliettelefoon en drie mobiele telefoons.

Geconfronteerd met deze feiten, vraagt Moncada zich af: “Wie gaf hen de wapens? Hoe zijn ze uit Colombia vrijgekomen om in Venezuela binnen te dringen?” In een van de gepubliceerde berichten benadrukte de ambassadeur dat Heath in maart in Colombia was, juist toen Operatie Gideon zou worden uitgevoerd tegen Venezuela onder het bevel van huurlingen uit de Verenigde Staten. Hij beschouwt het als onderdeel van de geheime operaties om een oorlog in Venezuela te beginnen en niet als louter toeval.

Na de arrestatie van deze spion op Venezolaans grondgebied meldde de procureur-generaal van de Republiek, Tarek William Saab, dat de gevangengenomen Amerikaans staatsburger Matthew John Heath heet, en dat het de bedoeling was om sabotage- en destabiliseringsactiviteiten in Venezuela uit te voeren.

Het hoofd van het Openbaar Ministerie onthulde dat Heath een van de Amerikaanse agenten was die waren ingehuurd om Venezuela binnen te komen, via de grens van het Colombiaans-Venezuelaanse schiereiland Guajira, om “strategische informatie te verkrijgen” van het Amuay Refining Complex, “om mogelijke sabotage-acties uit te voeren”.

Evenzo zou Heath de missie hebben om gerichte aanvallen uit te voeren op militaire eenheden in de staten Zulia en Falcón, en illegale drugshandel van Colombia naar het eiland Aruba (Nederlands Caribisch gebied), waarbij Venezuelaans grondgebied wordt gebruikt “om de door de regering van de Verenigde Staten gestarte campagne van diskrediet en agressie te ondersteunen”, aldus de website van Mision Verdad.

De procureur-generaal toonde onder andere het volgende aan: een fotokopie van het paspoort dat verborgen zit in een schoen, die niet overeenkomt met zijn formele binnenkomst in het land; een satelliettelefoon met foto’s van olie- en militaire installaties in de staten Zulia en Falcón, een tas met een penning, die Heath in verband brengt met de Centrale Inlichtingendienst (CIA).

Naast de Noord-Amerikaanse spion werden ook de Venezolanen Marcos Garcés, Daeven Enrique Rodríguez Argueta en Darwin Urdaneta gearresteerd. De laatstgenoemde is lid van de Boliviaanse Nationale Garde (GNB).

Naast de bovengenoemde Venezolaanse onderdanen werd ook Ivonne Coromoto Barrios Finol, eigenaar van het voertuig en echtgenote van Rodríguez Argueta, gearresteerd voor haar betrokkenheid bij de zaak; alsook Leobaldo Antonio Gutiérrez, Andry Ramón Finol, en Asterio José González García.

Zij worden allen beschuldigd van verraad, terrorisme, illegale wapenhandel en criminele organisaties. Matthew Heath wordt beschuldigd van terrorisme, illegale wapenhandel en criminele organisatie.


Verwante artikelen in dit archief: